Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό έργο η ύδρευση της Ανατολικής πλευράς του ν. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Τα εγκαίνια του έργου της Ύδρευσης της Ανατολικής πλευράς του νομού από τη λίμνη Σμοκόβου πραγματοποιήθηκαν σήμερα (Παρασκευή 8/12) το πρωί από τον Πρωθυπουργό κ. Κων. Μητσοτάκη ο οποίος εξήρε τη σημασία του καθώς θα καλύψει τα ανάγκες υδροδότησης 42 κοινοτήτων στους Δήμους Σοφάδων, Καρδίτσας και Παλαμά έως πληθυσμού 55.000 κατοίκων αποτελώντας ταυτόχρονα ένα παράδειγμα ορθής αξιοποίησης του υδατικού πλούτου της χώρας μια που αποτελεί τμήμα του έργου πολλαπλού σκοπού της λίμνης Σμοκόβου.
Ένα έργο που αναδεικνύει όμως όπως αναγνώρισε και ο ίδιος και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης καθώς για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν 10 χρόνια από την δημοπράτησή του και 20 χρόνια από την πλήρωση του Ταμιευτήρα του Σμοκόβου το 2003, έργο που είχε δημοπρατηθεί 20 χρόνια νωρίτερα, το 1983.
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός:
Η σημερινή μέρα πιστεύω ότι έχει μία ξεχωριστή σημασία για τη Θεσσαλία. Διότι συμβολίζει πώς αυτή η Περιφέρεια που τόσο τραυματίστηκε από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή του «Daniel» μπορεί και έχει το δικαίωμα να ατενίζει τελικά το μέλλον με αισιοδοξία, μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, να ανασυγκροτηθεί και να χτίσει αυτά τα οποία καταστράφηκαν καλύτερα και πιο προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες των καιρών.
Το έργο, το οποίο έχουμε την μεγάλη χαρά να εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως ακούσατε από τον Δήμαρχο και από τον Α΄ Πρόεδρο του Συνδέσμου, έχει μία μακρά ιστορία και ίσως με τον τρόπο του συμβολίζει και διαχρονικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Χρέος μας είναι αυτές τις παθογένειες να τις διορθώσουμε. Και γιατί το λέω αυτό;
Σχεδιάζουμε συχνά ένα έργο, έναν μεγάλο ταμιευτήρα όπως αυτόν της λίμνης Σμοκόβου, ο οποίος θα έπρεπε την ώρα που τον σχεδιάζουμε να προβλέψουμε ότι πρέπει να επιτελεί πολλούς διαφορετικούς ρόλους: να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, προφανώς να έχει αντιπλημμυρική χρησιμότητα, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμεύει και ως πηγή για την ύδρευση και την άρδευση της περιοχής με την οποία γειτνιάζει.
Και όμως, χρειάστηκαν παραπάνω από είκοσι χρόνια για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το πολύ σημαντικό έργο ύδρευσης για όλη τη λεκάνη της ανατολικής Καρδίτσας, το οποίο όπως ακούσατε θα δώσει καθαρό και κυρίως ποιοτικό νερό σε παραπάνω από 55.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Θα ξεφύγουμε με αυτόν τον τρόπο από την ανάγκη να αντλούμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα, θα εξοικονομούμε ενέργεια καθώς θα αξιοποιούμε την φυσική ροή του νερού και φυσικά θα αναβαθμίσετε και θα αναβαθμίσουμε συνολικά την ποιότητα ζωής σε ολόκληρη την λεκάνη της ανατολικής Καρδίτσας.
Είναι, λοιπόν, ένα πολύ σημαντικό έργο και θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όσους το οραματίστηκαν, τους πρώτους δημιουργούς του Συνδέσμου Ύδρευσης, όσους αγωνίστηκαν διαχρονικά για να το υλοποιήσουν, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όσους ξεπέρασαν τις πολλές δυσκολίες που πάντα τα έργα αυτά έχουν, προκειμένου να φτάσουμε στην ευχάριστη στιγμή να τα εγκαινιάζουμε και επίσημα.
Και βέβαια δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα αρδευτικά δίκτυα έτσι ώστε το έργο πια, αρκετές δεκαετίες μετά την πλήρωση της λίμνης, να έχει ουσιαστικά πλήρως λειτουργικά ολοκληρωθεί.
Κυρίες και κύριοι, έχω έρθει αρκετές φορές στη Θεσσαλία μετά την πρωτοφανή καταστροφή του «Daniel» και σήμερα ξανά είμαι εδώ καθ’ οδόν για ένα ταξίδι στο εξωτερικό που έχω. Συνάντησα τους κατοίκους και τους εκπροσώπους των Δήμων που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Κάρλα, στη νέα λίμνη Κάρλα όπως αυτή δημιουργήθηκε, δυστυχώς, στην έκταση των 180.000 στρεμμάτων μετά την πρωτοφανή πλημμύρα.
Και είχα την ευκαιρία να τους διαβεβαιώσω -διαβεβαιώνω ξεχωριστά κάθε κάτοικο της Θεσσαλίας που επλήγη από αυτή την καταστροφή- ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι κοντά σας με όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου η Θεσσαλία να ξαναβρεί το βηματισμό της. Και κάθε νοικοκυριό, κάθε αγρότης, κάθε κτηνοτρόφος να μπορεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του καλύτερα από ό,τι ήταν πριν.
Και πρέπει να σας πω ότι έχουμε καταφέρει να κινητοποιήσουμε σημαντικότατους πόρους σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για τις αγροτικές αποζημιώσεις, που νομίζω ότι αναγνωρίζεται από όλους ότι εκταμιεύθηκαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και σε τιμές καλύτερες από αυτές τις οποίες προσδοκούσαμε, αλλά κυρίως, θέλω να στρέψουμε όλοι μαζί το βλέμμα μας σε αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής.
Και θέλω να ζητήσω -δανειζόμενος μια φράση την οποία χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος- να βάλουμε το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Και τι εννοώ με αυτό: Θα χρειαστεί να κάνουμε τολμηρές παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τη Θεσσαλία από αντίστοιχα φαινόμενα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα νομοθετηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.
Νομίζω, ήταν ένα πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής να μπορούμε να διαχειριζόμαστε συνολικά τα ύδατα της Θεσσαλίας μέσα από έναν ενιαίο φορέα, με την απόλυτη συνεργασία της Περιφέρειας και χρησιμοποιώντας την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία την οποία έχουμε στη διάθεσή μας.
Ξέρω ότι πολλές φορές τέτοιες πρωτοβουλίες συναντούν ενίοτε τοπικές αντιστάσεις, αλλά θα σας ζητήσω πραγματικά αυτές να τις βάλουμε στην άκρη και να μπορέσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα.
Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Να χρησιμοποιήσουμε την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία που έχουμε στη διάθεσή μας, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα τα οποία είναι πραγματικά απαραίτητα και τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχουμε συμφωνήσει, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε, επιτέλους, μία ολιστική διαχείριση όλης της λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας και να μπορέσουμε στο μέλλον να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη. Την ίδια συνεργασία θέλω να έχω και με όλους τους δημοτικούς άρχοντες α’ βαθμού της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Και είμαι σίγουρος ότι θα διαμορφώσουμε τις ευρύτερες συναινέσεις έτσι ώστε να καταλήξουμε σε παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα είναι απλά απαραίτητες, θα είναι σωτήριες για τη Θεσσαλία. Αλλά θα είναι και παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις κρίσεις που ενδεχομένως θα έρχονται, με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα απ’ ό,τι το κάναμε μέχρι σήμερα.
Και επειδή το νερό είναι ζωή και εσείς εδώ στη Θεσσαλία το ξέρετε πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, θέλω να γνωρίζετε ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αναχθεί στο δικό μου το επίπεδο και θα σκύψω προσωπικά πάνω στις πολλές προκλήσεις τις οποίες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε, για να μπορέσουμε μαζί να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο το οποίο θα ορθωθεί στο δρόμο μας.
Δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη, διότι όπως ειπώθηκε και από τον Δήμαρχο, κληρονομήσαμε παθογένειες πολλών δεκαετιών τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε.
Έχουμε ένα χρέος όμως στο μέλλον, στις επόμενες γενιές της Θεσσαλίας, να λύσουμε άπαξ και διά παντός αυτό το πρόβλημα. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε".
Ο Δήμαρχος Σοφάδων και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου Θ. Σκάρλος μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του:
"Σήμερα πραγματοποιούμε, ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής, με την ολοκλήρωση ενός έργου που αναβαθμίζει παράλληλα την ποιότητα ζωής 45.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και συγκεκριμένα 42 κοινοτήτων των Δήμων Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας.
Μέσα σε αυτά τα πολύ σημαντικά χρόνια, αντικαταστήθηκαν 195 χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης και φυσικά υλοποιήθηκε ένα υπερσύγχρονο διυλιστήριο.
Επιτρέψτε μου όμως μια μικρή αναδρομή.
Χρόνια πριν κλείσει το φράγμα ώστε να δημιουργηθεί η λίμνη, το μακρινό 1995, ένας άνθρωπος που σήμερα βρίσκεται ανάμεσά μας, ο τότε Δήμαρχος Σοφάδων Βασίλης Κατσάρας, βλέποντας μακριά στο μέλλον, έβαζε τις βάσεις για τη δημιουργία του Συνδέσμου Υδρευσης Σμοκόβου. Με στόχο; Μετά την πλήρωση της λίμνης να φτάσουμε στο έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε. Από την πλήρωση της λίμνης χρειάστηκαν βέβαια να περάσουν πάνω από 10 χρόνια, για να υπογράψει το Μάρτιο του 2013 ο Κώστας Αγοραστός ως Περιφερειάρχης τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου. Και περίπου άλλα τόσα για την ολοκλήρωσή του. Δεν είναι κρυφό ότι αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και το γνωρίζετε οι περισσότεροι. Πρόκειται άλλωστε για ένα έργο δύσκολο και πολυσύνθετο. Όμως, με επιμονή, δουλειά και δημιουργικότητα καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη που ήταν πάντα μπροστά στις διεκδικήσεις μας και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες στάθηκαν με σεβασμό και ενδιαφέρον στο έργο καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα".
Στο ιστορικό του έργου και την τεράστια σημασία του για τις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους επίσης ο πρώην Δήμαρχος Σοφάδων και πρώτος Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Βασ. Κατσάρας, και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος.
Στοιχεία του έργου
Η ύδρευση των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας προβλέπεται από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Σμοκόβου, η οποία έχει ήδη κατασκευασθεί.
Η υδροληψία θα γίνεται από το έργο καταστροφής ενεργείας της σήραγγας Λεονταρίου. Το νερό θα μεταφέρεται σε νέα λιμνοδεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 80.000 m3 περίπου. Αναλυτικότερα τα έργα κεφαλής αποτελούνται από την λιμνοδεξαμενή, τα έργα υδροληψίας και εκκενώσεως αυτής, το έργο υπερχείλισης, τα έργα εκτροπής καθώς και τα έργα οδοποιίας για την προσπέλαση στην στέψη της λιμνοδεξαμενής.
Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού
Το Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού θα καλύπτει τις ανάγκες της 20ετίας, θα έχει δηλαδή δυναμικότητα επεξεργασίας για μέγιστη παροχή 16.875m3 /d. Η μέθοδος επεξεργασίας του νερού περιλαμβάνει τη διύλιση και την απολύμανση με χλώριο, καθώς και την προχωρημένη και εντατική επεξεργασία με όζον και ενεργό άνθρακα. Το ΔΠΝ θα αποτελείται από τα ακόλουθα επιμέρους τμήματα :
- Τα έργα άφιξης και προεπεξεργασίας (εσχάρωση, μέτρηση παροχής).
- Το φρεάτιο προσθήκης διαλύματος θειικού οξέως, για ρύθμιση του pH.
- Το φρεάτιο μερισμού.
- Την ταχεία ανάμιξη, όπου θα γίνεται προσθήκη διαλύματος θειικού αργιλίου ή εναλλακτικά χλωριούχου πολυαργιλικού υδροξειδίου. - Την μονάδα κροκίδωσης, όπουθαγίνεται προσθήκη πολυηλεκτρολύτη.
- Τις δεξαμενές καθίζησης. Στην Α΄ Φάση θα κατασκευαστούν δύο δεξαμενές και στη Β΄ Φάση θα προστεθεί μια όμοια.
- Την μονάδα διύλισης, η οποία αποτελείται από ταχυδιυλιστήρια διστρωματικού διυλιστικού μέσου. Για τη διύλιση προβλέπεται η κατασκευή έξι κλινών διύλισης, εκ των οποίων θα εξοπλιστούν στην Α΄ Φάση οι πέντε και μελλοντικά η έκτη.
- Τη μονάδα προσθήκης όζοντος και τη μονάδα ενεργού άνθρακα. - Τη μονάδα απολύμανσης του νερού με χλώριο, σε δύο σημεία του έργου (προχλωρίωση και μεταχλωρίωση).
10 χρόνια από τη δημοπράτησή του…
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) με την δημοπράτησή του να γίνεται στις 26 Φεβρουαρίου του 2013 με ποσοστό έκπτωσης 2,58% και την υπογραφή της σύμβασης στις 22 Φεβρουαρίου 2016.
Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών ήταν 24 μήνες (18μήνες για την κατασκευή και 6μήνες για την δοκιμαστική λειτουργία) από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, δηλαδή έως 22-08-2017 για την κατασκευή και 22-02-2018 για την δοκιμαστική λειτουργία.
40 χρόνια από τη δημοπράτηση του Φράγματος Σμοκόβου…
Το Φράγμα Σμοκόβου έχει κατασκευαστεί στον ποταμό Σοφαδίτικο, είναι χωμάτινο με αργιλικό πυρήνα, έχει όγκο 3.600.000 m3, ύψοs 104μ, μήκοs στέψης 456μ, και πλάτοs στέψηs 11μ και ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Η Διεύθυνση Υδροηλεκτρικήs Παραγωγήs (ΔΥΗΠ) τηs ΔΕΗ ΑΕ, μελέτησε το συγκεκριμένο έργο και ήταν τεχνικόs σύμβουλος επίβλεψης τηs κατασκευήs του. Η πλήρωση του ταμιευτήρα του 'Εργου έγινε το 2003 αν και η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η δημοπράτησή του έγινε το 1983-1984 με τις εργασίες να ξεκινούν το 1985
0 ταμιευτήραs Σμοκόβου έχει έκταση 8 km2, ωφέλιμο όγκο νερού 200 εκατ. κ.μ., από τα οποία τα 137 εκατ. κ.μ. - έγκυροι επιστήμονες θεωρούν ότι έγινε υπερεκτίμηση των διαθέσιμων υδάτων του Σοφαδίτη και ο εκμεταλλεύσιμος όγκος νερού είναι από 80 έως 100 εκατ. κ. μ. - μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση.
Η Σήραγγα Λεονταρίου που συνδέει τον ταμιευτήρα με το 'Εργο Καταστροφήs Ενέργειαs (ΕΚΕ) και τον ΜΥΗΣ Σμοκόβου έχει μήκοs 4.170m, διάμετρο 3m και δυνατότητα μέγιστης παροχήs λειτουργίαs 25 m3/sec.
O ΜΥΗΣ Σμοκόβου λειτουργεί εξαρτώμενοs άμεσα από τιs ποσότητεs νερού που διατίθενται για άρδευση μέσω τηs σήραγγαs Λεονταρίου, υποκαθιστώνταs το 'Εργο Καταστροφήs Ενέργειαs (ΕΚΕ) που έχει κατασκευασθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του νοτιοδυτικού τμήματοs του Θεσσαλικού κάμπου, θα παράγονται, κατά τη θερινή περίοδο, 10,7 GWh πράσινηs και καθαρήs ενέργειαs. Κατά τη χειμερινή περίοδο, υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσθετης παραγωγήs, υπό την προϋπόθεση τροφοδότησηs με νερό τηs Σήραγγαs Λεονταρίου.
Κωστής Κριτσιάνης