Μπαίνουν "θεμέλια" για την κατασκευή μονότοξης πεζογέφυρας Κοράκου στα όρια των Π.Ε. Καρδίτσας και Άρτας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ένα έργο ιστορικό για το οποίο πασχίζουν Καρδιτσιώτες και Αρτινοί έδω και περίπου 15 χρόνια φαίνεται πλέον να μπαίνει σε διαδικασία να υλοποιηθεί όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net μέσω συνεργασίας δύο περιφερειών και του υπουργείου πολιτισμού.
Ο λόγος για την κατασκευή νέας μονότοξης πεζογέφυρας, την αποκατάσταση της "Κούλιας" και την κατασκευή πρόσβασης στη θέση του παλιού γεφυριού «του Κοράκου» που ένωνε τους νομούς Καρδίτσας και Άρτας από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι και το 1949 όταν και ανατινάχθηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Τα προηγούμενα έτη έγινε πλήθος ενεργειών από την Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας - Καρδίτσας με προεδρεύοντα τον κ. Μενέλαο Παπαδημητρίου για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.
Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου έχει προχωρήσει τη διαδικασία μέσω της Περιφερειακής Επιτροπής για το πρώτο μισό κομμάτι που της αναλογεί για την ανάθεση της μελέτης που θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 209.700 ευρώ. Σήμερα (17/10) με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα καλείται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας να υποβάλει μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2025 πρόταση για την χρηματοδότηση του 50% της μελέτης που αναλογεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορά ποσό των 104.850 ευρώ.
Όπως τονίζεται στην απόφαση η ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης αφορά στη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, για την εκπόνηση της μελέτης μελέτης με τίτλο «Μελέτη κατασκευής νέας μονότοξης πεζογέφυρας, αποκατάσταση Κούλιας και κατασκευή πρόσβασης στη θέση του παλιού γεφυριού «του Κοράκου», στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αποφάσισαν να συμβάλουν και να συνεργαστούν για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου. Για το σκοπό αυτό θα απαιτηθεί η σύνταξη τοπογραφικής, αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης. Επίσης θα εκπονηθούν γεωτεχνικές και υδρολογικές μελέτες για την ασφαλή θεμελίωση του νέου γεφυριού που βρίσκεται στα όρια των Νομών Καρδίτσας και Άρτας και της μελλοντικής ασφάλειας του από την πίεση των υδάτων του ποταμού Αχελώου.
Στη θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τον νομό Άρτας από τον νομό Καρδίτσας νομούς υπήρχε η περίφημη μονότοξη πέτρινη γέφυρα γνωστή ως «Η Γέφυρα του Κοράκου». Κατασκευάστηκε από τον μητροπολίτη Λάρισσας Βησσαρίωνα το Β΄ το 1514-1515 (ή κατ’ άλλες πηγές το 1547), ο οποίος απήλλαξε τους κατοίκους των γύρω χωριών από τις εισφορές προς την μητρόπολη για να το συντηρούν. Ενδεχομένως συντηρήθηκε ή ανακατασκευάστηκαν τμήματά του γύρω στα 1700. Καταστράφηκε στις 28 Μαρτίου 1949 στις μάχες ανάμεσα στον ΔΣΕ και τον κυβερνητικό στρατό κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Είχε μήκος περί τα 50μ και ύψος 24μ το δε πλάτος του ήταν 2-2,60μ, έφερε δε χαμηλό στηθαίο. Σώζονται δύο φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Σπύρου Μελετζή από το 1937. Στην πλευρά της Αργιθέας σώζεται μικρό πέτρινο διώροφο κτήριο προφανώς κατασκευασμένο τον 19ο αιώνα που χρησίμευε ως τελωνείο (Κούλια) δεδομένου ότι ο Αχελώος αποτελούσε το σύνορο ανάμεσα στο Ελληνικό Κράτος και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στον όροφο βρίσκονταν τα καταλύματα της φρουράς ενώ από το ισόγειο διερχόταν το μονοπάτι πρόσβασης προς το γεφύρι.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς για την υλοποίηση της μελέτης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισι από την κάθε Περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης της παρούσας πρόσκλησης αφορά στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού της μελέτης, δηλαδή το ποσοστό που αναλογεί στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.