Ξεκινά η ανάπλαση του κέντρου της Καρδίτσας - Τι προβλέπει η μελέτη του Δήμου για κεντρική πλατεία και πεζόδρομο Τερτίπη! (+Φώτο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ο Δήμος Καρδίτσας δρομολογεί την έναρξη των έργων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και του πεζόδρομου Τερτίπη στην πόλη μας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος ξεκινάει διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες εμπορικών επιχειρήσεων, καταστημάτων εστίασης και αναψυχής και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καθοριστεί από κοινού, μάλλον στα μέσα του Φθινοπώρου, η περίοδος εκτέλεσης των εργασιών στο κέντρο της Καρδίτσας.
Αυτό διότι κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, η κεντρική πλατεία και ο πεζόδρομος αναγκαστικά θα αποκλειστούν σε πολλά σημεία για περίπου έναν μήνα, γεγονός που θα έχει επίπτωση στη λειτουργία της αγοράς και στην κίνηση πολιτών και οχημάτων.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Β. ΤΣΙΑΚΟΥ
Για το μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο προϋπολογισμού 750.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ο κ. Τσιάκος δήλωσε στο KarditsaLive.Net τα εξής: «Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας καθώς και του κεντρικού πεζοδρόμου είναι έργο το οποίο θα ξεκινήσει προσεχώς. Με την ολοκλήρωση του θα αλλάξουμε σημαντικά το κέντρο της πόλης μας. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα σε τμήματα της κεντρικής πλατείας. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην πορεία του χρόνου καθώς κατασκευάστηκε στις αρχές του 2000 από τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Τέγο. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν φθορές και προβλήματα μετά την πάροδο τόσων ετών.
Μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης με συνεχείς παρεμβάσεις της Τεχνικής υπηρεσίας επιχειρούμε μικροεπιδιορθώσεις ώστε να συντηρούμε την πλατεία. Η οριστική ωστόσο αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα έρθει με την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης την οποία υπολογίζουμε προς το τέλος του έτους. Είναι βέβαιο ότι με τα έργα που ωριμάζουμε και προχωρούμε, σύντομα θα έχουμε βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του Δήμου μας».
Η ηλεκτρονική εφημερίδα μας παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία της μελέτης του έργου που εκπόνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας (αριθμός μελέτης: 23/2017) με τίτλο: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ). Ειδικότερα:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Το έργο αφορά ολοκληρωμένη αισθητική, περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου της Πλατείας Ελευθερίας της Καρδίτσας και του Κεντρικού πεζοδρόμου Καρδίτσας Δ. Τερτίπη. Άξονες της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κέντρου της πόλης, η ενίσχυση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του δημοσίου χώρου και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Στόχος της παρέμβασης είναι να δοθούν λύσεις σε λειτουργικά και κατασκευαστικά προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και ταυτόχρονα να αναδειχθεί το κέντρο της πόλης.
Οι παρεμβάσεις είναι ήπιου χαρακτήρα και δεν αλλοιώνουν τη λειτουργία και το χαρακτήρα των κοινοχρήστων χώρων από πλευράς χρήσεων και κινήσεων. Συνοπτικά η μελέτη περιλαμβάνει αλλαγή στην επένδυση του δαπέδου, ενίσχυση των φυτεύσεων και των χώρων πρασίνου, αλλαγή φωτιστικών και αστικού εξοπλισμού, τοποθέτηση δεξαμενής νερού καθώς και τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες.
Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις αφορούν στην αντικατάσταση της πλακόστρωσης της πλατείας και του πεζοδρόμου χωρίς την αποξήλωση της βάσης έδρασης τους, τη νέα οριοθέτηση (διεύρυνση) των παρτεριών με χυτά κράσπεδα, τη φύτευση νέων δέντρων, θάμνων και αναρριχώμενων φυτών, την κατασκευή κτιστών πεζουλιών (καθισμάτων) και την τοποθέτηση σκιάστρων σημειακά, την κατασκευή δεξαμενής νερού για τη δημιουργία δροσισμού, την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και ιστών στην ίδια θέση με φωτιστικά τεχνολογίας LED, την αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού (καθίσματα, ζαρντινιέρες, δοχεία απορριμμάτων) και την τοποθέτηση πλακών όδευσης τυφλών.
Στην μελέτη περιλαμβάνεται ακόμη τοποθέτηση χαμηλών κολονακίων για την απομόνωση της πλατείας και του πεζοδρόμου από τη διέλευση οχημάτων στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Πλαστήρα, Λ. Σακελλαρίου και Υψηλάντου.
Η περιοχή παρέμβασης χωρίζεται νοητά σε τέσσερα τμήματα, ανάλογα με τις φάσεις και τα στάδια κατασκευής.
Το τμήμα Α είναι ο νοητός πεζόδρομος της Πλατείας Ελευθερίας και είναι έκτασης 1.546 τ.μ.. Το τμήμα Β είναι ο χώρος του πλατώματος και οι περιμετρικές στοές της Πλατείας Ελευθερίας και είναι 3.520 τ.μ. Το τμήμα Γ είναι ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων στην Βόρεια πλευρά της Πλατείας Ελευθερίας και είναι 741 τ.μ..
Τέλος ο πεζόδρομος που συνδέει την Πλατεία Ελευθερίας με την Πλατεία Πλαστήρα είναι έκτασης 2.457 τ.μ. Συνολικά η παρέμβαση που αφορά την μελέτη είναι εμβαδού 8.264 τ.μ. περίπου.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Η πλατεία Ελευθερίας και ο πεζόδρομος αποτελούν τον κεντρικό κοινόχρηστο χώρο της πόλης σε συνδυασμό με ένα μεγάλο δίκτυο κάθετων και εγκάρσιων πεζοδρόμων και πλατείες «δορυφόρους». Μεταξύ αυτών, μπορούν να αναφερθούν η πλατεία Ν.Πλαστήρα, η πλατεία Δικαστηρίων, η πλατεία της Νέας Αγοράς και η πλατεία Στρατολογίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου καλύπτεται από πεζοδρομημένες διαδρομές που στην πλειοψηφία τους συνδέουν περιπατητικές διαδρομές μεταξύ των πλατειών που αναφέρθηκαν.
Το σχέδιο πόλης της Καρδίτσας του 1994 και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας του 2017 και η εφαρμογή τους, έχουν συντελέσει στη δημιουργία μεγάλης πυκνότητας κοινόχρηστων χώρων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η τωρινή διαμόρφωση της πλατείας είναι αποτέλεσμα παρέμβασης που υλοποιήθηκε το 2003 και του πεζοδρόμου που υλοποιήθηκε το 1985.
Αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση, παρατηρούνται τα εξής:
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η πλατεία Ελευθερίας ιστορικά υπήρξε χώρος δημόσιων θεαμάτων (παραστάσεις Καραγκιόζη, συναυλίες Φιλαρμονικής, υπαίθριος κινηματογράφος), κοινωνικής συνεύρεσης και εμπορικής δραστηριότητας (εβδομαδιαία αγορά μέχρι το 1950) στην Καρδίτσα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 ο Δήμος αποφάσισε την ασφαλτόστρωση της πλατείας, με αποτέλεσμα τα δέντρα να αντικατασταθούν από πρασιές.
Το 1946 οι πρασιές περιορίστηκαν κατά μήκος της οδού Τερτίπη (που διέσχιζε την πλατεία στον άξονα Ανατολή Δύση) και φράχτηκαν με σιδερένια κιγκλιδώματα.
Η σημερινή όψη της είναι αποτέλεσμα πρόσφατης παρέμβασης που περιελάμβανε αντικατάσταση της δαπεδόστρωσης και το νέο συντριβάνι.
- Υπάρχει διαμορφωμένη πλατεία που φιλοξενεί χρήσεις εστίασης και εμπόριου, κοινωνικής συναναστροφής και εκδηλώσεων αλλά βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Το υλικό της δαπεδόστρωσης (πλακίδια κλίνκερ) και η έλλειψη αρμών διαστολής, είχαν ως αποτέλεσμα την αποσάθρωση του 80% της επιφάνειας της δαπεδόστρωσης της πλατείας Ελευθερίας.
Αυτό συνεπάγεται τη δημιουργία ανισοσταθμιών και κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών.
- Οι ροές κυκλοφορίας επί της πλατείας ακολουθούν έναν κεντρικό άξονα και κάποιες διαγώνιες-εγκάρσιες κινήσεις. Η λειτουργία των ροών δεν κρίνεται πολύ ικανοποιητική γιατί λόγω των στοών και των διαδρόμων μεταξύ των παρτεριών δημιουργούνται πολλές παράλληλες όμοιες διαδρομές.
-Στη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας υπάρχει το διατηρητέο κτήριο που στεγάζει την Alpha Bank. Σε αυτό το κτήριο αρχικά λειτούργησε το «Πάλλας», που στην όψη του έχει διάταξη πεσσοστοιχίας, για να στεγάσει αίθουσες κινηματογράφου, θεάτρου, καφενείο και μπαρ-εστιατόριο πολυτελείας.
- Στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας υπάρχει διώροφο μέγαρο με χαρακτηριστική ψηλή τοξοστοιχία όπου στέγασε τις δραστηριότητες της, από τη δεκαετία του 30 και μέχρι πρόσφατα, η Εμπορική Τράπεζα. Συνολικά το νότιο τμήμα της πλατείας περιβάλλεται από στοές, οι οποίες όμως κρίνεται πως δεν έχουν αναδειχθεί ικανοποιητικά και δεν χρησιμοποιούνται αρκετά από τους κατοίκους.
- Στο Βόρειο άκρο της Πλατείας υπάρχει ένα συντριβάνι που φιλοτεχνήθηκε από τη Νέλλα Γκόλλαντα εμπνευσμένο από τα στοιχεία της φύσης του Θεσσαλικού κάμπου και τα ευρύματα νεολιθικού πολιτισμού. Στην μελέτη προτείνεται η διατήρησή του.
- Στο Βόρειο άκρο της Πλατείας εντός των χώρων φύτευσης υπάρχουν τέσσερα αγάλματα Μουσών τα οποία τοποθετήθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας μετά το 1950 από τον τότε Δήμαρχο Καρδίτσας Β. Τζέλλα. Από τις Μούσες της Καρδίτσας είναι γνωστά τα ονόματα των τριών. Οι δύο είναι η Θάλεια και η Κλειώ, προστάτιδες της κωμωδίας και της ιστορίας αντίστοιχα. Η τρίτη είναι η Αγλαΐα, κάτι το οποίο αποτελεί παράδοξο, αφού η συγκεκριμένη θεωρείται μία από τις τρεις Χάριτες και όχι μούσα και τέλος της τέταρτης το όνομα της οποίας δε διακρίνεται στο γλυπτό.
- Στο ανατολικό άκρο της πλατείας, πρόσφατα (2017) τοποθετήθηκε ο έφιππος ανδριάντας του Καραϊσκάκη, ορειχάλκινο γλυπτό, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από την γλύπτρια Νικολίτσα-Λητώ Ευστ. Λεοντή.
- Οι χώροι πρασίνου στην πλατεία Ελευθερίας καταλαμβάνουν έκταση 1091τ.μ. και περιέχουν πλούσια βλάστηση με θάμνους και δέντρα. Παρόλα αυτά, η θέση τους και ο προσανατολισμός τους, δεν προσφέρει αρκετή σκίαση κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, όπως είναι θεμιτό.
- Το εγκατεστημένο σύστημα ηλεκτροφωτισμού θεωρείται επαρκές από πλευράς πλήθους φωτιστικών. Παρόλα αυτά, με την παρούσα μελέτη προτείνεται να αντικατασταθούν τα φωτιστικά σώματα με νέα, τεχνολογίας LED.
- Ο αστικός εξοπλισμός (καθίσματα, καλαθάκια αχρήστων) κρίνεται ελλιπής. Τα έξι υφιστάμενα καθίσματα κρίνεται να διατηρηθούν
Συμπερασματικά, η πλατεία Ελευθερίας έχει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος (μνημεία, περιβάλλοντα κτήρια, συντριβάνι, κτλ.) τα οποία όμως δεν αναδεικνύονται μέσω του υφιστάμενου σχεδιασμού. Παράλληλα, ενώ η Καρδίτσα είναι μια επαρχιακή πόλη και περιβάλλεται από φυσικά τοπία, κρίνεται ότι η κεντρική πλατεία δεν έχει περιβαλλοντικό και βιοκλιματικό χαρακτήρα.
Επίσης, λόγω της επικινδυνότητας του δαπέδου κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση και η αντικατάστασή του.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΤΕΡΤΙΠΗ
- Υπάρχει διαμορφωμένος πεζόδρομος που εξυπηρετεί χρήσεις εστίασης, εμπορίου και αναψυχής. Ο πεζόδρομος παρουσιάζει αρκετές φθορές επιφανειακά, που οφείλονται στη ρίψη αλατιού τους χειμερινούς μήνες αλλά και σπασμένα δάπεδα.
- Ο πεζόδρομος έχει εκατέρωθεν δύο ζώνες με δεντροφύτευση σημειακά.
- Υπάρχει αστικός εξοπλισμός (ζαρντινιέρες, καλαθάκια αχρήστων, καθίσματα) σε κακή κατάσταση που χρήζει αναβάθμισης.
- Οι θέσεις του αστικού εξοπλισμού κρίνεται πως εξυπηρετούν ομαλά τη λειτουργία του πεζοδρόμου, καθώς δεν αποκρύπτουν τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων και δεν εμποδίζουν τις ισόγειες εισόδους γενικότερα.
- Ο φωτισμός είναι σε χαμηλό ύψος (3μ.) και ξεπερασμένης τεχνολογίας. Γενικά κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση του πεζοδρόμου αισθητικά, περιβαλλοντικά και βιοκλιματικά, καθώς εξυπηρετεί ένα μεγάλο τμήμα των λειτουργιών του κέντρου της πόλης της Καρδίτσας.
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ/ΣΤΟΧΟΙ
Στη συνέχεια των προαναφερθέντων στην ενότητα 2.2 παρατηρείται πως η πλατεία Ελευθερίας και ο πεζόδρομος Τερτίπη έχουν πολλά στοιχεία που χρήζουν διατήρησης, συντήρησης και ανάδειξης, καθώς και στοιχεία που πρέπει να εξυγιανθούν.
Μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μπορεί να επιτευχθεί η δημιουργία ενός ελκυστικού κοινόχρηστου χώρου αισθητικά, με περιβαλλοντικά και βιοκλιματικά στοιχεία που να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον υψηλής ποιότητας. Επίσης, η βελτίωση του κέντρου της πόλης θεωρείται πως μπορεί να συντελέσει και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με ήπιες χρήσεις αναψυχής και εμπορίου, γεγονός το οποίο σε μία επαρχιακή πόλη είναι ζητούμενο κάθε παρέμβασης.
Παρακάτω περιγράφονται οι στόχοι της παρούσας μελέτης:
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
-διατήρηση του συντριβανιού και ανάδειξη του σε τοπόσημο της πλατείας Ελευθερίας.
-διατήρηση του μνημείου του έφιππου ανδριάντα και ένταξή του στο χώρο της πλατείας.
-διατήρηση των υγειών δέντρων και θάμνων και καλλωπισμός της κόμης τους.
-διατήρηση θέσης φωτιστικών σωμάτων και δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
-διατήρηση του συστήματος αποστράγγισης όμβριων υδάτων και υπερύψωση των σχαρών απορροής.
-διατήρηση της πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος έδρασης του δαπέδου.
Στοιχεία που προτείνονται (παρεμβάσεις):
-αντικατάσταση του δαπέδου με νέες χαράξεις και διαμορφώσεις και δημιουργία αρμών διαστολής.
-αύξηση της επιφάνειας του χώρου πρασίνου και της φύτευσης.
-δημιουργία χώρων σκίασης σημειακά με πέργκολες
-δημιουργία καθιστικών με σκίαση από δέντρα
-δημιουργία στοιχείου νερού
-δημιουργία διαδρομών εντός των περιοχών φύτευσης
-δημιουργία προσβασιμότητας
-διασφάλιση της μη κυκλοφορίας οχημάτων με τοποθέτηση απαγορευτικών κολονών.
-δημιουργία οπτικών φυγών
-εκμετάλλευση κύριων ανέμων για δροσισμό
Στοιχεία που αναδυκνείονται:
-ανάδειξη της όψης με τις τοξοστοιχίες περιμετρικά στης πλατείας
-ανάδειξη του συντριβανιού και του έφιππου ανδριάντα ως τοπόσημα της πλατείας
-ανάδειξη των αγαλμάτων των τεσσάρων μουσών και επαναχωροθέτησή τους.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΤΕΡΤΙΠΗ
-δεντροστοιχίες εκατέρωθεν της διαδρομής
-χάραξη απορροής όμβριων υδάτων με μαρμάρινες σχάρες
-θέσεις αστικού εξοπλισμού
Στοιχεία που προτείνονται (παρεμβάσεις):
-αντικατάσταση του δαπέδου με νέες χαράξεις και διαμορφώσεις
-αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού για την αισθητική αναβάθμιση του πεζοδρόμου
-ενίσχυση των φυτεύσεων για την περιβαλλοντική και βιοκλιματική αναβάθμιση του πεζοδρόμου.
-δημιουργία προσβασιμότητας
-δημιουργία οπτικών φυγών
-εκμετάλλευση κύριων ανέμων για δροσισμό
Συνοψίζοντας, με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες ενότητες για την υφιστάμενη κατάσταση της πλατείας Ελευθερίας και του πεζοδρόμου Τερτίπη, κρίνεται απαραίτητη η αισθητική βελτίωση και η αρχιτεκτονική ανάδειξή τους με ταυτόχρονη την εξασφάλιση της προστασίας των πολιτών (από ατυχήματα λόγω φθορών). Επίσης κρίνεται σημαντικός ο περιβαλλοντικός και βιοκλιματικός σχεδιασμός των κοινόχρηστων χώρων, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, απουσιάζουν στοιχεία σκίασης, δροσισμού, φυτεύσεων και συνθηκών άνεσης στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας.
Ταυτόχρονα, στόχος της παρούσας μελέτης είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ και άτομα περιορισμένης όρασης μέσω της τοποθέτησης προσβάσεων και διαδρομών που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Η μελέτη αποσκοπεί στην ανάδειξη και την ενοποίηση των πιο σημαντικών υφιστάμενων οροσήμων προσδίδοντας μια νέα ταυτότητα στο κέντρο της πόλης. Ο χαρακτήρας της νέας ταυτότητας εμπνέεται από τα στοιχεία του Θεσσαλικού κάμπου και έχει στόχο τη δημιουργία συμβολικών αναφορών για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Ως προς τη χρήση και λειτουργία της πλατείας Ελευθερίας και του πεζοδρόμου Τερτίπη, ο στόχος της μελέτης επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας χώρων στάσης, σκιασμένων διαδρομών και βελτίωση του μικροκλίματος, η δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινωνικές συναναστροφές, χώρους ανάπαυσης, και αξιοποίηση του κοινόχρηστου χώρου με γνώμονα την ανθρώπινη κλίμακα.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η αρχιτεκτονική μελέτη της πλατείας Ελευθερίας Καρδίτσας διαιρείται νοητά σε τρία τμήματα. Τα πρώτο, είναι ένας γραμμικός άξονας κίνησης που παραλαμβάνει την πορεία των πεζών και των ποδηλατών (Τμήμα Α) και αποτελεί τη συνέχεια μιας ενιαίας πεζοδρομημένης διαδρομής από την οδό Καραϊσκάκη εως την οδό Λ.Σακελλαρίου.
Το δεύτερο τμήμα (Τμήμα Β) είναι το «πλάτωμα», δηλαδή ένας ανοιχτός χώρος που ενοποιεί την πλατεία με τις στοές περιμετρικά και με τις γύρω οδούς και είναι ένας χώρος όπου λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις της πόλης της Καρδίτσας.
Το τρίτοτμήμα (Τμήμα Γ) είναι ο χώρος των τραπεζοκαθισμάτων πίσω από τα παρτέρια.
Ο αρχιτεκτονικός χειρισμός των χαράξεων βασίζεται στο γεωμετρικό σχήμα του καθαρού τετραγώνου που ορίζει το πλάτωμα και της γραμμής που ορίζει τη διαδρομή.
Αυτά τα δύο σχήματα τέμνονται ενώ το τετράγωνο στρέφεται υπακούοντας τη κατεύθυνση Βορρά-Νότου(που είναι και ο άξονας του συντριβανιού). Το τετράγωνο λειτουργεί σχεδιαστικά ως μια βάση πάνω στην οποία έρχονται να «κουμπώσουν» τα τοπόσημα, τα οποία είναι το συντριβάνι, το στοιχείο νερού, το άγαλμα του έφιππου ανδριάντα και το κεντρικό παρτέρι. Συνολικά η μελέτη λειτουργεί με ένα σύστημα δύο καννάβων οι οποίοι ορίζουν αναλόγως τα όρια των πλακοστρώσεων, των παρτεριών και των διαδρομών. Τα αγάλματα των μουσών επαναχωροθετούνται στο πρώτο παρτέρι στην δυτική είσοδο της πλατείας και βρίσκονται σε μία διαλεκτική με το ιστορικό κτήριο του «Παλλάς» και τις πεσσοστοιχίες περιμετρικά του πλατώματος.
Οι παρεμβάσεις που αφορούν την πλατεία είναι οι εξής:
-Αντικατάσταση του δαπέδου από πλακίδια κλίνκερ με μάρμαρο γκρι Κοζάνης σαγρέ και αγυάλιστο πάχους 3εκ., μάρμαρο Δεματίου σαγρέ επιφάνειας και πάχους 3εκ. , κίτρο γρανίτη χτυπητό σε πλάκες 26*26*3εκ., 26*52*3εκ, 52*52*3εκ, 52*78*3εκ. Η κεντρική διαδρομή οριοθετείται με κυβόλιθο γρανίτη ροζέ 10*10*5εκ..
-Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα LED φωτιστικά, για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Η μορφή και ο τύπος του φωτιστικού φαίνονται στα σχέδια λεπτομερειών.
-Ενίσχυση της φύτευσης στα παρτέρια και διεύρυνση των ορίων τους για σκιασμό τους καλοκαιρινούς μήνες.
-Τοποθέτηση ενός νέου ορθογωνικού στοιχείου νερού με κυματισμό, για δημιουργία μικροκλίματος και δροσισμού.
-Τοποθέτηση νέων καθιστικών και κάδων απορριμμάτων όπως αυτά απεικονίζονται στα σχέδια λεπτομερειών.
-τοποθέτηση σκιάστρων και δημιουργία καθιστικών κάτω από αυτά
-Επαναχωροθέτηση των έξι υφιστάμενων καθισμάτων
-Τοποθέτηση κολωνακίων στις εισόδους τις πλατείας και απαγόρευση διέλευσης οχημάτων.
-Δημιουργία αρμών στην υποβάση της πλατείας για να αποφευχθούν ρηγματώσεις που δημιουργούνται λόγω της συστολής- διαστολής.
-Εξομάλυνση των υψομετρικών διαφορών που θα δημιουργηθούν λόγω του διαφορετικού πάχους παλιού και νέου υλικού.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΤΕΡΤΙΠΗ
Ο πεζόδρομος σχεδιάστηκε με γνώμονα την ύπαρξη μιας συνέχειας των χαράξεων από την Πλατεία Ελευθερίας προς το πάρκο του Παυσίλυπου έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ενότητα στην πορεία των πεζών. Ουσιαστικά, η «γραμμή» που προαναφέρθηκε στις χαράξεις τις πλατείας, επεκτείνεται με τα ίδια όρια και στον άξονα του πεζοδρόμου.
Στον πεζόδρομο, δημιουργείται μια κεντρική ζώνη που παραλαμβάνει τις φυτεύσεις, τον αστικό εξοπλισμό και τη διέλευση των πεζών. Αμφότερα της ζώνης δημιουργούνται δύο ζώνες μικρότερου πλάτους που παρεμβάλλονται μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού ως ζώνες μετάβασης στις λειτουργίες του πεζοδρόμου.
Οι παρεμβάσεις που αφορούν τον πεζόδρομο είναι οι εξής:
-Αντικατάσταση του δαπέδου (από πλάκες τσιμέντου) με γκρι γρανίτη καμμένο σε πλάκες 30*ελεύθερο μήκος*3εκ., πλάκες τσιμέντου βοτσαλωτές μπεζ 40*40*6εκ., πλάκες τσιμέντου λείες 40*40*6εκ., κυβόλιθο γρανίτη ροζέ 10*10*5εκ., μάρμαρο γκρι Κοζάνης αγυάλιστο 10*10*3 εκ. και πλάκες από μάρμαρο γκρι Κοζάνης 40*60*5εκ. για σχάρες απορροής.
-Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα LED φωτιστικά, για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.
-Ενίσχυση της φύτευσης στα παρτέρια και τις ζαρντινιέρες.
-Αντικατάσταση συνολικά του αστικού εξοπλισμού (καθίσματα, καλαθάκια αχρήστων, ζαρντινιέρες, βρύση) όπως αυτά απεικονίζονται στα σχέδια λεπτομερειών.
-Τοποθέτηση κολωνακίων στις εισόδους και απαγόρευση διέλευσης οχημάτων.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η πρόταση αναβάθμισης του κέντρου της πόλης της Καρδίτσας έχει ως γνώμονα την ανάδειξη του κέντρου μίας πόλης μέσω παρεμβάσεων που ενώ βελτιώνουν την αισθητική του κέντρου, έχουν ταυτόχρονα βιοκλιματικά και περιβαλλοντικά στοιχεία. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός υλοποιείται με βάση το τοπικό κλίμα, συνήθως αναφερόμενο ως μικροκλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος. Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του οικολογικού σχεδιασμού, η οποία ασχολείται με τον έλεγχο των περιβαλλοντικών παραμέτρων μελετώντας τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
- Τη μελέτη του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος και των προβλημάτων που αυτό δημιουργεί (αύξηση θερμοκρασίας, συγκέντρωση αέριων ρύπων, δυσκολία στην κυκλοφορία αέρα)
- Την επιλογή των δομικών υλικών, λαμβάνοντας υπόψη τις θερμικές και οπτικές τους ιδιότητες, όσο και την τοξικολογική τους δράση.
- Βασικά στοιχεία του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποτελούν τα παθητικά συστήματα. Τα παθητικά συστήματα λειτουργούν χωρίς μηχανολογικά εξαρτήματα ή πρόσθετη παροχή ενέργειας και με φυσικό τρόπο θερμαίνουν, αλλά και δροσίζουν τους υπαιθρίους χώρους. Τέτοια συστήματα είναι οι τεχνικές φυσικού δροσισμού και σκιασμού και συστήματα και τεχνικές φυσικού φωτισμού.
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός συνεπάγεται τη συνύπαρξη και συνδυασμένη λειτουργία όλων των παραπάνω συστημάτων, ώστε να συνδυάζουν θερμικά και οπτικά οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η αναβάθμιση με βιοκλιματικά κριτήρια τροποποιεί το μικροκλίμα όσο αυτό είναι δυνατό μέσω της αύξησης του πρασίνου και της χρήσης «ψυχρών» υλικών.
Σκοπός της βιοκλιματικής προσέγγισης της παρούσας μελέτης είναι:
-Η προστασία από τον ήλιο του καλοκαιριού
-Η εκμετάλλευση των δροσερών ανέμων το καλοκαίρι
-Η εξασφάλιση ηλιασμού το χειμώνα
-Η προστασία από τους δυνατούς ανέμους του χειμώνα
-Η χρήση οικολογικών υλικών
-Η χρήση ψυχρών υλικών.
Καραγιάννης Φώτης