Ο φαύλος κύκλος της πιστοποίησης των παιδικών χαρών στο Δήμο Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Πέρασε άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς οι παιδικές χαρές του Δήμου Καρδίτσας να έχουν την νομιμοποίηση να φιλοξενήσουν παιδιά. Να παίξουν, δηλαδή, τον ρόλο για τον οποίο έχουν ιδρυθεί και κατασκευαστεί.
Απ’ ότι, μάλιστα, δείχνουν τα πράγματα δεν πρόκειται αυτό να συμβεί σύντομα και αν συμβεί δεν θα αφορά στο σύνολο των παιδικών χαρών αλλά λίγων εξ αυτών.
Στο τελευταίο περί του θέματος ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σβερώνης είχε ανακοινώσει την υπογραφή της σύμβασης με εξειδικευμένη εταιρεία προκειμένου να αναλάβει τον περιοδικό έλεγχο και την συντήρηση των υφιστάμενων παιδικών χαρών. Ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 29 και δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές η παιδική χαρά στο Παυσίλυπο.
Η σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρεία είναι εξάμηνης διάρκειας (μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους), για ποσό της τάξεως των 17.500 ευρώ συνολικά. Αντικείμενο της είναι ο έλεγχος όλων των παιδικών χαρών μία φορά το μήνα τουλάχιστον, η καταγραφή των προβλημάτων και η συντήρηση των χώρων. Και, εν τέλει, να καλεί εταιρεία για να προχωρήσει στην πιστοποίηση.
Δεν είναι υποχρέωση της να αγοράζει στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου ή όργανα που έχουν αφαιρεθεί ή έχουν καταστεί ακατάλληλα.
Στόχος, όπως μας είχε πει ο αντιδήμαρχος, ήταν να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, να υπάρξουν πιστοποιήσεις και να αρχίσουν να δίνονται σταδιακά προς χρήση τον Αύγουστο που μας πέρασε. Πράγμα που όμως δεν συνέβη ποτέ.
Όπως εξήγησε ο κ. Σβερώνης, σε ενεστώτα πλέον χρόνο, η εταιρεία ξεκίνησε τις αποκαταστάσεις, ολοκληρώθηκαν σε 6-7 παιδικές χαρές, αλλά πριν έρθει η εταιρεία πιστοποίησης, που πρέπει να είναι ανεξάρτητη από αυτή που συντηρεί, υπήρξαν εκ νέου βανδαλισμοί και καταστροφές. Ότι δηλαδή είχε συμβεί και πριν καθιστώντας τους χώρους ακατάλληλους.
Ως εκ τούτου, σήμερα καμία παιδική χαρά δεν έχει και πάλι πιστοποίηση και στην ουσία αυτό που επιχειρείται είναι να υπάρξει τέτοιος συντονισμός που να πιστοποιείται άμεσα κάθε χώρος που είναι έτοιμος, πριν γίνει και πάλι ακατάλληλος.
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους όλο αυτό μοιάζει με ένα φαύλο κύκλο. Και είναι κάτι παραπάνω από ορατή η αδυναμία να βρεθεί πρακτική λύση. Ταυτόχρονα δαπανώνται συνεχώς χρήματα για αποκαταστάσεις και αντικαταστάσεις οργάνων, αλλά και για υπηρεσίες, με το αποτέλεσμα να παραμένει μηδενικό.
Σήμερα μιλάμε για 29 παιδικές χαρές. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και άλλες 18 που κατασκευάζονται και αργά ή γρήγορα, μέσα στο 2023 θα είναι όλες έτοιμες. Την ίδια ώρα ξεμπλόκαρε από το ελεγκτικό η ανακατασκευή της παιδικής χαράς του Παυσιλύπου και η νέα παιδική χαρά στα εργατικά του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ πλέον). Άρα μιλάμε για 49 παιδικές χαρές που θα πρέπει να ελέγχονται και να πιστοποιούνται για να λειτουργούν νόμιμά. Γιατί και σήμερα πολλές χρησιμοποιούνται, αλλά «εν αγνοία» του Δήμου. Δεν είναι δα και τίποτα να αφαιρεθούν οι κορδέλες και οι χάρτινες σημάνσεις...
Αυτό αφήνει πολλά περιθώρια ατυχημάτων και δημιουργίας προβληματικών καταστάσεων. Ότι, δηλαδή, επιχειρεί να αποτρέψει ο νόμος περί πιστοποιήσεων, θέτοντας τους Δήμους προ των ευθυνών τους.
Η κακή νοοτροπία ορισμένων που οδηγεί σε βανδαλισμούς και καταστροφές είναι ένα σοβαρό και υπαρκτό θέμα. Δεν μπορεί όμως να αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο ή δικαιολογία, στο να έχουν τα παιδιά του μεγαλύτερου Δήμου του νομού, αλλά και οποιουδήποτε άλλου Δήμου, πιστοποιημένες και ασφαλείς παιδικές χαρές. Για να τις χρησιμοποιούν με ελαχιστοποιημένους τους κινδύνους και να μην αναλαμβάνουν αυτά την ευθύνη για τη χρήση τους.
Π.Κ.