Ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Δ.Σ. Καρδίτσας επί δύο Μ.Π.Ε. για αιολικά πάρκα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ομόφωνα αρνητικά στάθηκαν απέναντι στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αιολικά έργα στις θέσεις "Γιώτης" της Δ.Ε. Ιτάμου και στη θέση "Καπροβούνι Κεφαλόβρυση" των Δ.Ε. Ιτάμου και Καλλιφωνίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος οι μελέτες πήγαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο ζητά την γνωμοδότηση του Δήμου. Εμείς, με την σειρά μας, ανέφερε τις έχουμε στείλει στα Τ.Σ. των εμπλεκόμενων κοινοτήτων και περιμένουμε και από αυτές να γνωμοδοτήσουν, ώστε να περάσουν οι αποφάσεις από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και να σταλούν στην Περιφέρεια. Σε κάθε πάντως περίπτωση, πρόσθεσε δεν αποφασίζουμε εμείς αλλά γνωμοδοτούμε.
Σε ότι αφορά τώρα στη θέση της Δημοτικής Αρχής ο δήμαρχος τόνισε ότι ισχύει η ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι, είμαστε αντίθετοι με τα αιολικά πάρκα στην περιοχή μας ειδικά υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς δεν υπάρχει όφελος προς τους πολίτες αλλά καταστροφή του περιβάλλοντος.
Αρνητικές προς τις μελέτες ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών και όλων γενικότερα των δημοτικών συμβούλων.
Ο κ. Σβάρνας μίλησε για αντίθεση στην ανεξέλεγκτη κατασκευή αιολικών πάρκων, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να κατασκευαστούν σε δασωμένη περιοχή με μεγάλη ζημιά για το περιβάλλον. Ο κ. Κρανιάς αναφέρθηκε στις τρομακτικές επιπτώσεις των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και στην περιοχή και στον άνθρωπο, υπογραμμίζοντας πως μόνος σκοπός των εταιρειών είναι το δικό τους κέρδος και όχι των πολιτών. Κατά τάχθηκε και ο κ. Σχορετσανίτης, ενώ ο κ. Ξυλομένος ζήτησε ΑΠΕ με όρους και προϋποθέσεις ενώ για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις είπε ότι πρόκειται για εντελώς λανθασμένες αποφάσεις χωροθέτησης.
Επίσης στους Δημοτικούς Συμβούλους διανεμήθηκε και η θέση του Δικτύου για την προστασία των Αγράφων, όπου καταγράφονται (κείμενο που ακολουθεί) οι λόγοι που πρέπει να μην προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα.
Π.Κ.
Δίκτυο Φορεών και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
Ενημερωτική εισήγηση για τα θέματα 2 και 3 της ημερήσιας διάταξης για την συνεδρίαση της 22/3/2022
Αγαπητοί κύριοι δημοτικοί Σύμβουλοι, την 26/1/2021 είχαν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχαν απορριφθεί ομόφωνα δυο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δυο αιολικούς σταθμούς στην περιοχή της Νιάλας Αγράφων, στην συνέχεια και μετά από εκατοντάδες αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τις μελέτες αυτές πολιτών, φορέων και υπηρεσιών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αποφάσεις του της 19/11/2021 μας δικαίωσε, δέχθηκε τις αιτιάσεις μας και απέρριψε τις μελέτες αυτές με το σκεπτικό ότι οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων αυτών θα είναι πολύ σημαντικές, πετυχαίνοντας όλοι μαζί μια μεγάλη νίκη για την διαφύλαξη της φυσικής ακεραιότητας των Αγράφων.
Σήμερα θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο δύο ανάλογα θέματα. Για γνωμοδότηση επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο αιολικούς σταθμούς, εξολοκλήρου εντός των ορίων του Δήμου Καρδίτσας, πάνω από τα χωριά Αμάραντος, Ραχούλα, Σαραντάπορο, Μολόχα, Απιδιά, και στους οικισμούς Γιαννουσέικα, Ίταμος, Παλαιοζογλώπι και σε υψόμετρα από 1100 έως 1450 μ στις θέσεις Γιώτης (του Ιτάμου) και του Καρποβουνίου των εταιρειών Ανανεώσιμες Θεσσαλίας Α.Ε. και Ανανεώσιμες Θεσσαλίας 1 Α.Ε. που έχουν έδρα την Αλεξανδρούπολη. Για τα δυο αυτά αιολικά και για ένα τρίτο που εντάσσεται στο πακέτο των έργων αυτών, είχε και στο παρελθόν ασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 26/11/2013 που είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Στην συνέχει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στις συνεδριάσεις της 27/6/2016 και 21/9/2016 επίσης γνωμοδότησε αρνητικά, μετά από τεκμηριωμένες αρνητικές εισηγήσεις και το θέμα νομίζαμε ότι σταμάτησε εκεί.
Αυτή η προσπάθεια αδειοδότησης ήταν ουσιαστικά η αφορμή για την ίδρυση του Δικτύου για την Προστασία των Αγράφων και ήταν η πρώτη κινητοποίηση με θετικά αποτελέσματα.
Τώρα επανέρχεται η εταιρεία, με τα δύο προς το παρόν, εκ των τριών αρχικών έργων πάλι για περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέσω του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου μέχρι τις 20 Απριλίου 2022.
Για όποιους δεν γνωρίζουν η κορυφογραμμή Γιώτης του Ιτάμου είναι αυτή που φαίνεται στο βάθος της οδού Καραισκάκη κοιτώντας νότια με την μεγάλη κατολίσθηση που έγινε από τον Ιανό και η κορυφογραμμή Καπροβούνι είναι αυτή που φαίνεται στο βάθος της οδού Κουμουνδούρου κοιτώντας νότια.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι συνολικά 26 ανεμογεννήτριες των 150 και 135 μ ύψους θα είναι ορατές όχι μόνων από την περιοχή της Καρδίτσας αλλά και από όλη σχεδόν την Θεσσαλία.
Με διάνοιξη σχεδόν 50 χιλιομέτρων νέων δασικών δρόμων και αποψιλώνοντας περισσότερα από 730.000 τμ παρθένους δάσους, με τον ίδιο σχεδιασμό η με την ίδια χωροθέτηση, με τους ίδιους δρόμους, με τις ίδιες ανεμογεννήτριες, με τους ίδιους προϋπολογισμούς που είχε κάνει το 2012 ! και το μόνο που άλλαξε είναι τον μελετητή και ελπίζει σε θετική γνωμοδότηση. Αυτό μας θυμίζει κάποιους που βλέπουν σε επανάληψη το ίδιο έργο και ελπίζουν να έχει διαφορετικό τέλος.
Οι «νέες» μελέτες περιέχουν και αυτές όπως και οι αρχικές σωρεία λαθών και σφαλμάτων, απαρχαιωμένα στοιχεία και ανακρίβειες για τα περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής μελέτης, που σημαίνει ότι ούτε καν έχουν επισκεφθεί την περιοχή και μάλλον ούτε έχουν διαβάσει τί έχουν γράψει.
Επιγραμματικά θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής:
• Ο τόπος εγκατάστασης των αιολικών είναι πλήρως δασοκαλυμμένος και θα χρειασθεί ολική αποψίλωση καταστρέφοντας αυτή την σημαντική αποθήκη CO2 και παραγωγό οξυγόνου.
• Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις επιπτώσεις του Ιανού στην περιοχή που έχει αλλάξει την γεωμορφολογία της περιοχής παρέμβασης και ούτε καν το αναφέρει.
• Οι υπό μελέτη αιολικοί σταθμοί αποτελούν κατάτμηση ενός πολύ μεγαλύτερου και συνεχόμενου βιομηχανικού αιολικού πάρκου που εκτείνεται και νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά του, ανάμεσα από την Λίμνη Ν.Πλαστήρα και την Λ.Σμοκόβου, με συνολικό μήκος άνω των 10χιλ. και καταλαμβάνοντας δασική έκταση άνω των 6.700.000 τμ. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βλέπουμε το συνολικό έργο και τις πολλαπλάσιες επιπτώσεις που θα έχει στη συγκεκριμένη περιοχή.
• Τα συνοδά έργα με την μεγαλύτερη περιβαλλοντική επίπτωση είναι η κατασκευή της οδοποιίας και οι θέσεις θεμελίωσης των ανεμογεννητριών, διαμορφώνοντας ένα σεληνιακό τοπίο που δεν μπορεί να αποκατασταθεί.
• Η μελέτη οδοποιίας της ΜΠΕ έχει γίνει εσκεμμένα με λάθος υποθέσεις, όπως το μήκος του οχήματος μεταφοράς που δεν συνάδει με το μήκος των πτερυγίων των Α/Γ. υποεκτιμώντας τις επιπτώσεις.
• Έχει λάθος στοιχεία για την χλωρίδα της περιοχής, αναφέρει δε ότι αποτελείται από πεύκα και λέει ότι υπάρχουν και χαρουπιές, και δεν αναφέρει τις βελανιδιές, μάλλον έχουν αντιγράψει στοιχεία από μελέτη της Κρήτης.
• Δεν αναφέρεται ο τρόπος μεταφοράς ή παρασκευής επιτόπου του σκυροδέματος των βάσεων των Α/Γ διότι η μεταφορά είναι απαγορευτική λόγω τις απόστασης και η επιτόπια παρασκευή σκυροδέματος απαιτεί ειδική μελέτη που απουσιάζει.
• Δεν αναφέρεται στη μελέτη τι θα γίνει διάθεση της τεράστιας ποσότητας των πλεοναζόντων προϊόντων της εκσκαφής. Τα προϊόντα εκσκαφής βάσει της νομοθεσίας πρέπει να αποθηκεύονται σε πιστοποιημένο χώρο διάθεσης αδρανών υλικών ο οποίος δεν υπάρχει ακόμη στην Θεσσαλία, ή θα τα «ρίξουν» στα πρανή του δρόμου διαμορφώνοντας ένα «Σεληνιακό τοπίο».
• Η ΜΠΕ αναφέρει χωρίς να μελετά αναλυτικά ότι θα γίνουν επεμβάσεις και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο λόγω του μεγάλου μεγέθους του οχήματος μεταφοράς των Α/Γ καθώς και επεμβάσεις και διάφορες ριψοκίνδυνες ενέργειες μέσα στους οικισμού Απιδιάς και Δαφνοσπηλιάς με χρήση ανυψωτικών γερανοφόρων, και την απαλλοτρίωση ιδιόκτητων κατασκευών (περιφράξεων, φυτεύσεων κτλ). Δηλαδή σκοπεύουν να επέμβουν επί επαρχιακής οδού, κοινοτικών οδών , και επί ιδιοκτησιών άραγε με ποια άδεια και με ποιες προδιαγραφές.
• Επιπλέον επιβάρυνση θα προκαλέσει το δίκτυο μεταφοράς , κάτι για το οποίο δεν κάνουν καμία αναφορά οι μελετητές, παρά μόνον αναφέρουν απλώς το γεγονός ότι θα είναι σε υπόγειο στον υπάρχοντα δρόμο Καλλίθηρο - Σαραντάπορο που θα πρέπει να καταστραφεί.
• Ακόμη η μελέτη λέει ότι με το πέρας της επένδυσης μετά την εικοσαετία οι Α/Γ θα αποξηλωθούν, όχι όμως και οι βάσεις των 500 κμ μπετού που μόνον θα σκεπασθούν με χώμα, ούτε και το δίκτυο μεταφοράς με ότι αυτό συνεπάγεται για την μόλυνση των υπογείων υδάτων από την διάβρωση των κατασκευών.
• Επίσης δεν έχει υπολογίσει το κόστος της απεγκατάστασης των Α/Γ το οποίο εκτιμάται σε ποσό άνω των 300.000.για έκαστη Α/Γ ούτε και προτείνει κάποια εγγύηση ή εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης για το έργο αυτό. Διότι η εμπειρία έχει δείξει ότι με το τέλος της επένδυσης οι Α/Γ παραμένουν φαντάσματα στις κορυφές των βουνών όπως στην νότια Εύβοια.
• Στην περιοχή αλλά και ακριβώς στη κορυφογραμμή του Καπροβουνίου και του Ιτάμου διέρχονται ορειβατικά μονοπάτια (Αμάρανος – Καπροβούνι, Μολόχα – Καπροβούνι, Ζαχαράκι – Βουλγάρα - Κούλια- Καπροβούνι – Αμάραντος) τα οποία πρόσφατα έχουν χαρτογραφηθεί από τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας και πλήθος φίλοι της φύσης και της ορειβασίας έρχονται για να θαυμάσουν από κοντά την ομορφιά και τις παρθένες κορυφογραμμές του Δήμου μας.
• Εν έτει 2022 αναφέρει τους ενεργειακούς στόχους που είχαν τεθεί για το 2020 και έχουν ήδη ξεπεραστεί καθιστώντας την επένδυση μη απαραίτητη.
• Επισημαίνουμε δε ότι ένα από τα βασικά αίτια της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε είναι η αναποτελεσματικότητα των Α.Π.Ε. ειδικά των αιολικών, που λόγω της μεταβλητής της λειτουργίας τους αδυνατούν να ηλεκτροδοτήσουν με σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα τα εθνικά δίκτυα, αυξάνουν έτσι την ζήτηση από ρεύμα που παράγεται από θερμικά εργοστάσια με χρήση φυσικού αερίου, εκτινάσσοντας τις τιμές του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και λόγω της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οι εταιρείες αυτές να αποκομίζουν υπερβολικά – ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε και από την Κομισιόν. Φυσικά τα κέρδη αυτά όπως το γνωρίζουμε όλοι μας τα πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές, αφού το σύστημα είναι έτσι δομημένο να είναι υπερπροστατευτικό απέναντι στις εταιρείες. Τα υπερκέρδη αυτά έχουν ανοίξει επιπλέον την όρεξη σε όσους σκόπευαν να κερδοσκοπήσουν καταστρέφοντας τα πανέμορφα βουνά μας, τα ποτάμια μας και τους βοσκοτόπους μας με την εγκατάσταση αιολικών, υδροηλεκτρικών και φωτοβολταικών.
Και αλλά πολλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αλλά δεν θέλουμε να κουράσουμε άλλο το Δημοτικό Συμβούλιο
Σήμερα, για μία ακόμα φορά, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να ακυρώσει με κάθε πρόσφορο μέτρο τα αυτά έργα. Επίσης τα τοπικά συμβούλια των εμπλεκόμενων Δημοτικών Ενοτήτων θα πρέπει να πάρουν ανάλογες αποφάσεις. Καλούμε δε σε επαγρύπνηση, τους φορείς και πολίτες της περιοχής μας να δραστηριοποιηθούν και να λάβουν ενεργά μέρος στην δημόσια διαβούλευση, που γίνεται στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην σχεδιαζόμενη καταστροφή.
Φώτο αρχείου