Προσπάθεια για δημιουργία του πρώτου, πανελλαδικά θεματικού πάρκου μέλισσας στο Ξινονέρι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Μια σημαντική προσπάθεια που εφόσον ευδοκιμήσει θα οδηγήσει στη δημιουργία θεματικού πάρκου μέλισσας στο Ξινονέρι, καλείται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.
Από την SOS BEE που είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που εδρεύει στην Καρδίτσα προτάθηκε η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου μέλισσας στο άλσος Ξινονερίου με ψυχαγωγικό, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, στην λειτουργία του οποίου θα συμμετέχουν εθελοντικά τα μέλη του SOS BEE. Το πάρκο αυτό θα είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο με θέμα την μέλισσα στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Καρδίτσας και την SOS.
Μέσα από αυτό το μνημόνιο δίνεται ανάγλυφη εικόνα του τι ακριβώς θα γίνει, για ποιο λόγο θα γίνει και που αποσκοπεί η όλη προσπάθεια.
Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Καρδίτσας είχε ως προγραμματισμό τη δημιουργία του θεματικού πάρκου στο Καλλίθηρο όπως είχε γνωστοποιηθεί στα μέσα του περασμένου Μαρτίου ωστόσο το συγκεριμένο πλάνο δεν προχώρησε χωρίς να γίνουν γνωστά περισσότερα.
Επιστρέφοντας στο σχέδιο για το Ξινονέρι στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται η συνεργασία (όχι χρηματική), η παροχή διευκολύνσεων και η υποστήριξη εκ μέρους του Δήμου Καρδίτσας κατά την υλοποίηση από την ΑΜΚΕ SOS BEE των κάτωθι δράσεων:
Συνεργασία για την υλοποίηση και λειτουργία ενός πάρκου με θέμα τη μέλισσα στην κοινότητα Ξινονερίου του Δήμου Καρδίτσας. Τα μέλη του SOS BEE θα προσφέρουν εθελοντική εργασία για τη λειτουργία του θεματικού πάρκου, κατά τις ώρες και τις ημέρες που θα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες , τις σχολικές εκδρομές και τις δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα υλοποιούνται στον χώρο. Το ωράριο και ο τρόπος λειτουργίας του πάρκου θα καθοριστούν με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Δήμου Καρδίτσας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ενέργειες υλοποίησης και καθιέρωσης τριήμερου ετήσιου φεστιβάλ μελιού κάθε Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή πολλών ντόπιων παραγωγών, για την ανάδειξη του μελιού και των παραγώγων του, του νομού Καρδίτσας που είναι πολύ καλό ποιοτικά και ισάξιο με άλλα γνωστά μέλια όπως της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.
Συνεργασία για την υλοποίηση εκδηλώσεων με θέμα το περιβάλλον και τη μέλισσα :
-Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στις 16 με 22 Σεπτεμβρίου
-Την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου κάθε έτους
-Την παγκόσμια ημέρα μέλισσας στις 20 Μαΐου κάθε έτους
-Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Μαγεμένου Δάσους στην περίοδο των Χριστουγέννων
-Άλλες εκδηλώσεις με θέμα την άθληση και τη σωστή διατροφή
-Συνεργασία για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στους χώρους των δομών των Παιδικών Βιβλιοθηκών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καρδίτσας για τους μικρούς δημότες.
-Συνεργασία για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καρδίτσας, μετά από την απαραίτητη έγκριση.
-Από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα τη μέλισσα
Στο τμήμα του μνημονίου που μιλά για τους σκοπούς και τους στόχους, μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι:
Το πάρκο θα είναι επισκέψιμο και θα αποτελέσει πόλο έλξης καθώς θα προσφέρεται για διδακτικούς, ενημερωτικούς και ψυχαγωγικούς περιπάτους και εκδρομές για πολίτες και σχολεία όχι μόνο της περιοχής αλλά και της επικράτειας, ακόμη και του εξωτερικού. Έτσι θα δημιουργηθεί μελισσοκομικός τουρισμός με πολλά οφέλη για το Δήμο και τους πολίτες, καθώς και ενίσχυση της πολιτιστικής και τουριστικής επισκεψιμότητας της περιοχής με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Ο μελισσοκομικός τουρισμός αποτελεί μία εναλλακτική μορφή τουρισμού άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη της μελισσοκομίας και τη ζωή της μέλισσας.
Η επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους του μελισσοκομικού πάρκου, η περιήγηση και παρατήρηση των μελισσοσμηνών στο φυσικό τους περιβάλλον σε ειδικές κυψέλες παρατήρησης, η γευσιγνωσία διαφόρων τύπων μελιού, η συμμετοχή σε σεμινάρια παρασκευής κεριών, εδεσμάτων με τη χρήση μελιού, καλλυντικών από κερί όπως κηραλοιφές και σαπούνια, η μελισσοθεραπεία, η περιήγηση στον κήπο με τα μελισσοκομικά φυτά, αποτελούν τις κυριότερες δραστηριότητες του μελισσοτουρισμού.
Παράλληλα θα γίνει γνωστή η αξία και η αναγκαιότητα της μέλισσας για την διατήρηση της ισορροπίας στο οικοσύστημά μας, οι απειλές για την εξαφάνιση του πληθυσμού της και οι τρόποι προστασίας και διάσωσής της. Επίσης θα γίνουν ευρύτερα γνωστές οι συνέπειες από την δραματική μείωση του πληθυσμού της ή της εξαφάνισή της, λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της έλλειψης τροφής εξαιτίας των μονοκαλλιεργειών, που είναι πολύ σημαντικές και ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που θα ακολουθήσει.
Π.Κ.