Προσπάθεια ψηφιακής καταγραφής της πραγματικής κατάστασης και των αναγκών του δικτύου ομβρίων της ΔΕΥΑΚ Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Μία σημαντική απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ στην τελευταία του συνεδρίαση αναθέτοντας την σύνταξη μελέτης ψηφιακής αποτύπωσης και καταγραφής δικτύου ομβρίων.
Το KarditsaLive.Net επικοινώνησε με τον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Αχιλλέα Ζαγορίτη ο οποίος χαρακτήρισε την προσπάθεια, που ξεκινά με την συγκεκριμένη μελέτη, ένα μεγάλο στοίχημα για την ΔΕΥΑΚ.
Σύμφωνα με όσα μας είπε πρόκειται ουσιαστικά για δύο τμήματα που η ολοκλήρωση του ενός δίνει την δυνατότητα έναρξης του άλλου. Αρχικά θα καταγραφεί και θα αποτυπωθεί ψηφιακά (μέχρι σήμερα οι όποιες καταγραφές είναι έντυπες και έρχονται από δεκαετίες πριν) η πραγματική κατάσταση σε όλο το δίκτυο. Οι θέσεις σχαρών, αγωγών και φρεατίων, μεγέθη, χωρητικότητες και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Θα ανοιχτούν και θα μετρηθούν όλα.
Αυτό το υλικό αφενός θα βοηθήσει την υπηρεσία να γνωρίζει την γενικότερη και ειδικότερη εικόνα όταν χρειάζεται να παρέμβει, αφετέρου θα δώσει την πρώτη και βασική ύλη για το δεύτερο σκέλος της μελέτης που θα είναι το στήσιμο ενός ψηφιακού υδραυλικού μοντέλου βασισμένο στο πραγματικό δίκτυο.
Πάνω σε αυτό θα εκτυλίσσονται διάφορα σενάρια φανταστικά αλλά και ρεαλιστικά όπως αυτά που ζήσαμε με τις θεομηνίες για να διαπιστωθεί τι πρέπει να αλλάξει και να καθοριστούν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο επίπεδο. Για παράδειγμα θα μπορεί να διαπιστωθεί άμεσα γιατί σε μία βροχή ένας δρόμος κρατάει νερό κι ένας άλλος όχι και πως θα λυθεί το πρόβλημα.
Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα, καταλήγει ο κ. Ζαγορίτης. Με τα χρόνια έχουν καλυφθεί φρεάτια με ασφαλτοστρώσεις, αλλαγές χαράξεων και άλλες αιτίες. Πέραν αυτού μετά θα πρέπει να αναζητηθεί και χρηματοδότηση για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, όταν μετά από δύο τουλάχιστον ακραία καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία δεν έχει υπάρξει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ομβρίων.
Τέλος να αναφέρουμε ότι η μελέτη, προϋπολογισμού 29.379 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανατέθηκε στον οικονομικό φορέα «Τζάκος Απόστολος» αντί του ποσού των 29.300 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Π.Κ.