Ραδιολέσχη Καρδίτσας: Εθελοντική δραστηριότητα υψηλών προδιαγραφών αλλά... άνευ πόρων Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την 21η πρώτη επέτειο από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η Ραδιολέσχη Καρδίτσας αλλά η προσφορά της, αυτά τα χρόνια, είναι πολλαπλάσια της ηλικίας της.
Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε με την 405/1999 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καρδίτσας και ουσιαστικά είναι ο σύλλογος των ραδιοερασιτεχνών του Ν. Καρδίτσας, των ανθρώπων δηλαδή που ασχολούνται και πειραματίζονται, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, με τις ασύρματες επικοινωνίες.
Μάλιστα όπως τονίζει στο KarditsaLive.Net ο ταμίας του Σωματείου και έφορος της ομάδας εκτάκτων αναγκών κ. Παναγιώτης Μανώλης, Ραδιοερασιτέχνης, (RADIO AMATEUR, όπως είναι ο διεθνής όρος) είναι το άτομο που έχει αποδείξει με εξετάσεις, που διενεργούνται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, τις γνώσεις και την ικανότητά του στο χειρισμό συσκευών ασυρμάτου και έχει επίσημη άδεια από την πολιτεία για την κατοχή και λειτουργία αυτών των συσκευών.
Όσο για το τι είναι ραδιοερασιτεχνισμός o κ. Μανώλης μας εξηγεί πως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οριοθετείται ως: «Υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη ή υπηρεσία ερασιτέχνη: Υπηρεσία Ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος».
Τα μέλη της Ραδιολέσχης συμμετέχουν κάθε χρόνο σε αρκετούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ραδιοεπικοινωνιών (Contests), με σημαντικά αποτελέσματα και υψηλή θέση στους πίνακες βαθμολογίας, ενώ έχουν κατακτήσει και αρκετές πρωτιές, καθιστώντας έτσι την Καρδίτσα γνωστή διεθνώς στο ραδιοερασιτεχνικό χώρο.
Από το 2001 η Ραδιολέσχη Καρδίτσας είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και επιχειρησιακά ενταγμένη στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) του Ν. Καρδίτσας.
Λίγο πριν την οικονομική κρίση έφθασε να αριθμεί 150 μέλη αλλά τα προβλήματα που δημιούργησαν οι οικονομικές συνθήκες μείωσαν σχεδόν στο 1/3 τον αριθμό.
Μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει ο κ. Μανώλης, εκτός των άλλων ραδιοερασιτεχνικών ασχολιών, δραστηριοποιείται ενεργά με την υποστήριξη της ασύρματης επικοινωνίας κρατικών φορέων και υπηρεσιών του Νομού μας, όποτε αυτό ζητηθεί, είτε σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, είτε σε ασκήσεις ετοιμότητας, είτε σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και με περιπολίες πυρασφάλειας για την προστασία του δασικού πλούτου του νομού μας.
Στα πλαίσια αυτά, συνεχίζει, υπάρχει στενή συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την Αστυνομική Διεύθυνση του νομού μας, καθώς και το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας και τους Δήμους του Νομού.
Στο σημείο αυτό ο κ. Μανώλης χαρακτήρισε άψογη την συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται με την Πολιτική Προστασία, τονίζοντας πως τα πάντα γίνονται βάσει σχεδιασμού και με σεβασμό στις αρμοδιότητες του καθενός.
Με βάση τις δραστηριότητες που προαναφέραμε κρίθηκε αναγκαίο, να συγκροτήσει Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών (Ο.Ε.Α.) με σκοπό την εθελοντική δράση των μελών της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος. Κάτι που προβλέπεται και από το καταστατικό της, μας εξηγεί ο ταμίας του Σωματείου.
Στα πλαίσια της Ο.Ε.Α. μέλη της Ραδιολέσχης περιπολούν στον ορεινό όγκο του νομού, στην περιοχή της λίμνης Νικ. Πλαστήρα και από το 2007 και στη νεοσύστατη λίμνη Σμοκόβου, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Πάντα στo πλαίσιo των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν δασικής πυρκαγιάς.
Για τη λειτουργία της Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών (Ο.Ε.Α.) έχει εκπονηθεί Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης, όπου προβλέπονται οι σκοποί, η συμμετοχή, η κινητοποίηση, η οργάνωση και τα μέλη της Ομάδας έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν σχετική εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους φορείς, συμμετέχοντας σε αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης.
Συνεχίζοντας την συζήτησή μας ανέφερε πως από το 2006 ο σύλλογος, με δικές του δαπάνες και συνεισφορές των μελών του, αγόρασε ένα τετρακινητήριο αυτοκίνητο τύπου VAN.
Το όχημα εξοπλίστηκε και μετατράπηκε σε μοναδικό, πολλαπλών ρόλων, εργαλείο και μέσο υλοποίησης της εθελοντικής προσφοράς. Έγινε ένα κινητό τηλεπικοινωνιακό κέντρο που έχει τη δυνατότητα παροχής επικοινωνίας στους φορείς της πολιτείας είτε άμεσα με ζεύξη των δικών τους ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, είτε έμμεσα με τη μεσολάβηση εθελοντών του συλλόγου. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως κινητή μονάδα συντονισμού και διοίκησης των φορέων που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η μονάδα, σημείωσε ο συνομιλητής μας, περιπολεί για την επιτήρηση και πρόληψη εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς ή άλλου ακραίου φυσικού συμβάντος, μπορεί να μεταφέρει τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ή άλλα υλικά που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση του εκάστοτε συμβάντος, να χρησιμοποιηθεί στην εκκένωση και μεταφορά των κατοίκων κάποιας περιοχής που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή όπως αλλιώς διαταχθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Η μέχρι τώρα εθελοντική δραστηριότητα της Ραδιολέσχης είναι πολυποίκιλη και η βοήθεια που παρείχε σε αρκετές περιπτώσεις σημαντική. Ενδεικτικά ο κ. Μανώλης αναφέρθηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιών στην ορεινή περιοχή του Σμοκόβου το 2001, στο Καλλίθηρο και τη Ράζια το 2008, στο Φανάρι το 2009, στο Χάρμα και το Θραψίμι το 2013, στο Αμπελικό και το Χάρμα το 2014, στα Κανάλια το 2016, στον Μεσενικόλα το 2017, και αλλού. Ακόμα μίλησε και για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό Καρδίτσας στις 25-27 Ιανουαρίου 2003, όπου, με εντολή της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, μέλη της τοποθετήθηκαν σε γέφυρες του πεδινού οδικού δικτύου, ώστε να δίνουν συνεχή αναφορά για το ύψος της στάθμης του νερού.
Επίσης η Ραδιολέσχη παρείχε τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε επιχειρήσεις διάσωσης – απεγκλωβισμού ατόμων στην περιοχή Καρβασαρά, Μέγα Ρέματος και Κουκέεικων Καροπλεσίου τον Φεβρουάριο του 2012, με την εγκατάσταση κέντρου επικοινωνιών στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας.
Εκτός αυτού θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μέλη της Ραδιολέσχης επιδιώκουν και συμμετάσχουν σε πολλές ασκήσεις, κυρίως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση κρίσεων και διασώσεων.
Παράλληλα καλύπτουν επικοινωνιακά αθλητικά γεγονότα και δράσεις που γίνονται εκτός σταδίου, είτε αφορούν αγώνες δρόμου, είτε αγώνες με ποδήλατο είτε ορεινό τρίαθλο, είτε ακόμα και με αεροσκάφη όπως οι εκδηλώσεις το 2014 και το 2015 στο αεροδρόμιο της Μυρίνης, ενώ δεν παραλείπουν να προβαίνουν σε δράσεις ενημέρωσης του κοινού για θέματα ραδιοερασιτεχνισμού και πολιτικής προστασίας. Όλοι, νομίζουμε, οι Καρδιτσιώτες θυμούνται το επί χρόνια περίπτερο της Ραδιολέσχης στην Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ραδιολέσχη Καρδίτσας από το έτος 2003 εγκατέστησε με όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις, δύο επαναλήπτες (αναμεταδότες) φωνής στα VHF και UHF στην κορυφή Βουτσικάκι (2.150μ. υψόμετρο), που λειτουργούν αυτόνομα με μπαταρίες και φωτοβολταϊκά στοιχεία και μπορούν να καλύψουν επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που τα δημόσια δίκτυα επικοινωνίας τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω κάποιου μεγάλου συμβάντος (π.χ. σεισμός).
Πρόβλημα το οικονομικό
Όπως αναφέραμε και πριν, ο σύλλογος στις καλές εποχές είχε εγγεγραμμένα περίπου 150 μέλη, ενώ σήμερα και έπειτα από μια δεκαετία κρίσης έχουν απομείνει περί τα 40-50 μέλη. Αυτό, τονίζει ο κ. Μανώλης, έχει σημαντικές συνέπειες στη δράση του συλλόγου καθώς οι συνδρομές των μελών, που είναι και το μόνο έσοδο, δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για την πραγματοποίηση όλων των επιθυμητών δράσεων. Αποτέλεσμα είναι αυτές να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες.
Μέχρι το 2008, συνεχίζει, ο σύλλογος επιχορηγούνταν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με διάφορα απαραίτητα υλικά για τις δράσεις του (ασύρματοι, κεραίες, φωτοβολταϊκά, κλπ). Έκτοτε, τα σχετικά κονδύλια και η επιχορήγηση των Εθελοντικών Οργανώσεων, μεταβιβάστηκαν στους Δήμους και τα ποσά αυτά χρησιμοποιούνται από τους Δήμους για την κάλυψη δικών τους αναγκών και εξυπηρέτηση υποχρεώσεων.
Από τότε ο σύλλογος, σημειώνει χαρακτηριστικά, δεν έχει λάβει κανενός είδους χορηγία, είτε χρηματική, είτε υλική από κανέναν, εκτός από τα 350,00 ευρώ του Δήμου Καρδίτσας το 2018 για την αντικατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου που είχαν κλείσει 11 χρόνια ζωής και προσπαθεί να επιβιώσει με ότι τρόπο μπορεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιπολίες πυρασφάλειας τα τελευταία έτη διεξάγονται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των μελών, ώστε να αποφύγει ο σύλλογος επιβάρυνση δαπάνης καυσίμων και συντήρησης για το αυτοκίνητό του.
Αυτή τη στιγμή, μας ενημερώνει ο κ. Μανώλης, ο σύλλογος έχει άμεση ανάγκη αντικατάστασης των μπαταριών του επαναλήπτη (αναμεταδότη) καθώς έχουν συμπληρώσει 10ετία, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα σχετικά όρια λειτουργίας του κατασκευαστή, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η συνέχιση της λειτουργίας του και η ανταπόκρισή του σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δυστυχώς, σημειώνει, η δαπάνη αγοράς νέων μπαταριών ανέρχεται περίπου στα 2.000 ευρώ, ποσό που ο σύλλογος αδυνατεί να καλύψει. Όσες πόρτες κι αν χτυπήσαμε, καταλήγει, φύγαμε με άδεια χέρια.
Η λογική του …παραλόγου
Κλείνοντας την συζήτησή μας ο κ. Μανώλης μας επισημαίνει ένα δικαιολογημένο παράπονο για τον τρόπο που λειτουργεί η πολιτεία. Ο σύλλογος μας, λέει, πέραν των οικονομικών προβλημάτων που προαναφέρθηκαν, αντιμετωπίζει και ένα ακόμη τραγελαφικό, που μόνο σε μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να συμβεί. Και εξηγεί: «Η θέλησή μας να είμαστε καθ’ όλα νόμιμοι στην λειτουργία των δύο επαναληπτών και να λάβουμε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις κατά το έτος 2003, μας έβαλε σε περιπέτειες. Ενώ οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου απαλλάσσονται της αδειοδότησης, εντούτοις μια Υπουργική Απόφαση του 2012, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (μία ακόμη … ανεξάρτητη αρχή) επέβαλε ετήσιο τέλος μέτρησης κεραιών 220 ευρώ, σε όλες τις αδειοδοτημένες κεραίες (οι παράνομες απαλλάσσονται). Έτσι λοιπόν ο σύλλογος εξισώνεται με τους επαγγελματίες του χώρου (ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, κινητή τηλεφωνία) και επιβάλλεται κάθε χρόνο από το 2014 και μετά ετήσιο «χαράτσι» 440,00 ευρώ (2 κεραίες Χ 220,00), το οποίο φυσικά αδυνατούμε να πληρώσουμε. Με το ποσό αυτό καλύπτουμε τα τέλη κυκλοφορίας, την ασφάλεια και ένα μέρος από τα καύσιμα του αυτοκινήτου. Για να πληρώσουμε το ποσό αυτό θα πρέπει να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο, να ακυρώσουμε στην ουσία την εθελοντική δράση του συλλόγου».
Π.Κ.