Σε κατάσταση πολιτικής προστασίας επέστρεψε τμήμα του Δήμου Καρδίτσας - Ερωτήματα για τη διαχείριση της κατάστασης Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας της 30ης Μαρτίου 2023 σύμφωνα με την οποία τμήμα του Δήμου Καρδίτσας κηρύσσεται σε κατάσταση πολιτικής προστασίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για την Δ.Ε. Ιτάμου του Δήμου Καρδίτσας που σύμφωνα με την απόφαση του Γ.Γ. κηρύσσεται σε κατάσταση πολιτικής προστασίας για 6 μήνες «για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-03-2023 στην παραπάνω περιοχή».
Η απόφαση φυσικά του Γ.Γ. δεν έρχεται ….ουρανοκατέβατη καθώς προηγήθηκαν έγγραφα της 20ης Μαρτίου 2023 τόσο από το Δήμο Καρδίτσας όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας που αιτούνταν την υπαγωγή της συγκεκριμένης περιοχής στο ειδικώς καθεστώς.
Αναζητώντας να βρούμε πότε υπήρξαν αυτές οι ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες που δημιούργησαν τόσο σοβαρά προβλήματα στις υποδομές της εν λόγω περιοχής δεν εντοπίσαμε απολύτως τίποτα… Οι μετεωρολογικοί σταθμοί της ευρύτερης περιοχής (στα πεδινά βέβαια) σε Μουζάκι και Καρδίτσα κατέγραψαν εκείνη την ημέρα 2 και 5 χιλ. βροχής αντίστοιχα. Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, σε κοινωνικά δίκτυα από κατοίκους, σε ενημερωτικά δελτία τύπου από το δήμο δεν υπάρχουν ενώ σε επικοινωνία προσωπική του KarditsaLive.Net με κατοίκους των ορεινών περιοχών δεν αναφέρθηκε ούτε το παραμικρό από αντίστοιχα φαινόμενα πόσο δε να υπάρχουν και καταστροφές.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Καρδίτσας εξήλθε στο σύνολό του από το ειδικό καθεστώς στις 21 Απριλίου 2022 όπως σας έχει ενημερώσει σε παλαιότερο ρεπορτάζ το KarditsaLive.Net σε αντίθεση με το υπόλοιπο τμήμα της Π.Ε. Καρδίτσας που παραμένει.
Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση πολιτικής προστασίας αποσκοπεί σε:
- Δράσεις άμεσης παροχής βοήθειας και υποστήριξης των πληγέντων (π.χ. προσωρινή φιλοξενία πληγέντων που η κατοικία τους έχει καταστραφεί, παροχή πόσιμου νερού και τροφής κ.λ.π.)
- Άμεσες κατεπείγουσες τεχνικές εργασίες (σωστικές εργασίες) που δεν απαιτούν μελέτη ή υπηρεσίες που πρέπει να υλοποιηθούν αμέσως μετά από μια φυσική ή/ και τεχνολογική καταστροφή (π.χ απομάκρυνση φερτών υλών, άρση καταπτώσεων και εμποδίων στο οδικό δίκτυο, κ.ο.κ.)
- Λειτουργική αποκατάσταση υποδομών π.χ. αποκατάσταση βατότητας οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά έργα κ.λ.π.) και άμεση δρομολόγηση δράσεων και έργων αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
- Λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ρύπανσης του περιβάλλοντος και έκθεσης πληθυσμού σε ρυπογόνους παράγοντες.
Για να μπορέσουν να εκτελεστούν όσο πιο άμεσα τα προβλεπόμενα, ακολουθούνται γρήγορες διαδικασίες στην επιλογή αναδόχων π.χ. δεν γίνεται ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός αλλά άμεση λήψη προσφορών από μικρό αριθμό εταιρειών (στην περίπτωση της εργολαβίας των 143 εκατ. Ευρώ για αποκαταστάσεις από τον Ιανό δόθηκαν τρεις προσφορές)
Αυτό είναι το ένα σκέλος του ζητήματος.
Τις προηγούμενες ωστόσο ημέρες της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου και πριν την απόφαση του Γ.Γ. της 30ης Μαρτίου 2023, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα τόσο στο εν λόγω τμήμα της Δ.Ε. Ιτάμου όσο και σε άλλα τμήματα του ορεινού όγκου του νομού από κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών καθώς και στελεχών εταιρείας που προχώρησε σε καταγραφές ζημιών οι οποίες όμως δεν προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου αλλά προϋπήρχαν από τον «Ιανό» στις 18-19 Σεπτεμβρίου του 2020 και ενδεχομένως επιδεινώθηκαν από την κακοκαιρία "Διομήδης" στις αρχές του 2022 και για τις οποίες έχουν γραφεί (δικαίως) χιλιάδες αράδες αιτημάτων από κατοίκους και αιρετούς και οι οποίες αποκαταστάσεις σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί κατά περιόδους από αρμόδια χείλη δεν περιλαμβάνονται στην εργολαβία που εκτελεί η ΤΕΡΝΑ με τα 143 εκατ. Ευρώ προϋπολογισμό.
Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος.
Ύστερα από τα ανωτέρω, κάποια από τα σοβαρά θεωρούμε ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα ακόλουθα:
Θα αποκατασταθούν τα συγκεκριμένα τμήματα από την τρέχουσα εργολαβία και αν ναι πως μπορεί να είναι τόσο ασαφές το πλαίσιο σχετικά με το τι ανέλαβε και τι υποχρεούται να διεκπεραιώσει ο ανάδοχος;
Οδηγούμαστε σε νέα εργολαβία με τα τμήματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρώτη; Αν συμβαίνει αυτό γιατί θα έπρεπε να περάσουν 30 μήνες από τον «Ιανό» για να «τρέξει» η διαδικασία και να επουλωθούν οι πληγές; Θα ακολουθηθεί η διαδικασία των περιορισμένων σε αριθμό προσφορών ή ανοικτός διαγωνισμός;
Γιατί υπάρχει σιωπή από τους αρμοδίους σ’ ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα;
Γιατί δεν ζητήθηκε από το Δήμο Καρδίτσας να παραμείνει η Δ.Ε. Ιτάμου σε καθεστώς πολιτικής προστασίας μετά τον Απρίλιο του 2022 αφού τα διαπιστωμένα προβλήματα παρέμεναν;
Έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν από περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμο του ν. Καρδίτσας αντίστοιχη «διαχείριση» έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας;
φωτογραφία αρχείου