Υπόθεση Μουσείου Καπνού: Αυτοψία εξειδικευμένου εμπειρογνώμονα στην καμένη καπναποθήκη του ΕΒΕ (+Φωτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Τη συνδρομή ενός από τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα ιστορικού βιομηχανικού εξοπλισμού, του Δρ Μηχανολόγου Μηχανικού κ. Αθ. Χατζηγώγα θα έχει το Επιμελητήριο Καρδίτσας στην προσπάθεια αξιοποίησης του χώρου των Καπναποθηκών για την δημιουργία Μουσείου Καπνού- Πολυχώρου που έχει θέσει ως στόχο.
Ο κ. Χατζηγώγας- ο οποίος έχει συμβάλει με την επιστημονική του γνώση σε ανάλογες προσπάθειες ανά τη χώρα με γνωστότερη σε εμάς την ανάδειξη και αξιοποίηση του Μύλου Παπά στη Λάρισα, όπου είχε εκπονήσει τη μελέτη ιστορικής τεκμηρίωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού του- πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης (16/5) αυτοψία στο χώρο των καπναποθηκών, συνοδευόμενος από τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕ κ.κ. Κων. Βασιλείου Γ. Στεργιούλη, Π. Παπαδάκο, Γ. Ντενίση και Απ. Κηρύκο και την υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Δήμου Καρδίτσας – μουσειολόγο κ. Φ. Λέκκα.
Τα μέλη του ΕΒΕ και η κ. Λέκκα παρουσίασαν αρχικά στον κ. Χατζηγώγα ένα σύντομο ιστορικό των καπναποθηκών καθώς και τον στόχο της αξιοποίησής τους για τη δημιουργία ενός μουσείου Καπνού και του επέδειξαν τα μηχανήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό της καπναποθήκης που καταστράφηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο, ζητώντας από εκείνον να εκτιμήσει -με βάση και όλα τα στοιχεία που αφορούν το χώρο και τον εξοπλισμό του θα του σταλούν,- αν ο εξοπλισμός που κάηκε μπορεί να αξιοποιηθεί μουσειακά ή αν η φωτιά «έκαψε» και κάθε ελπίδα δημιουργίας ενός βιομηχανικού μουσείου με θέμα τον καπνό που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή μας.
Μπορεί να ανασυσταθεί μουσειακά η λειτουργία της καπναποθήκης (;)
Μιλώντας αποκλειστικά στο KarditsaLive.Net ο κ. Χατζηγώγας ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης που πραγματοποίησε έπειτα από την πρόσκληση που του έγινε είναι να δει από κοντά την κατάσταση της καμένης καπναποθήκης και ειδικότερα του εξοπλισμού της «Το ζητούμενο είναι τι μπορεί να γίνει ώστε να διασωθούν μέσα από αυτά τα κατεστραμμένα συντρίμια ό,τι μπορεί να σωθεί, να ανασυσταθεί η λειτουργία της καπναποθήκης όπως ήταν παλιότερα και να μπορέσει να αποτελέσει ένα κτίριο όπου θα βρίσκονται όλες οι μνήμες από τη λειτουργία του Οργανισμού Καπνού. Πιστεύω ότι με βάση και άλλες αντίστοιχες εμπειρίες που δυστυχώς δεν είναι πάντα ευχάριστες και παρόλη την πρώτη άσχημη εικόνα μπορεί κανείς να κάνει μια ανασύσταση πληροφοριών από σχέδια, εξιστορήσεις και μνήμες εργαζομένων και να μπορέσει να συστήσει ξανά σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα με νέα πλέον μορφή, μουσειακή» τόνισε αφήνοντας με τη δήλωσή του αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας ότι ακόμα και σ΄ αυτή την κατάσταση ο εξοπλισμός επεξεργασίας του καπνού μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο μια τεκμηριωμένης πρότασης για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού.
Επίσκεψη και στο παράρτημα του Μουσείου Πόλης στην Καρδιτσοαμαγούλα
Ο κ. Χατζηγώγας επισκέφθηκε και το παράρτημα του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου "Λ. & Ν. Σακελλαρίου" του ΔΟΠΑΚ στην Καρδιτσομαγούλα, όπου φυλάσσονται κάποια αντικείμενα από το χώρο των καπναποθηκών που μαζί με το υπόλοιπο υλικό που είχε απογραφεί και καταγραφεί ψηφιακά πριν την πυρκαγιά θα τον βοηθήσουν στην εργασία του, η οποία αναμένεται να παραδοθεί το επόμενο διάστημα στο ΕΒΕ και θα αποτελέσει πολύτιμο «εργαλείο» στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει αρχικά και να προωθήσει στη συνέχεια την πρότασή του.
Κωστής Κριτσιάνης