Φωλιές κορακοειδών στο Παυσίλυπο: Ολημερίς γκρεμίζανε… Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η επιχείρηση του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με ιδιώτη για την καταστροφή των φωλιών των κορακοειδών στο άλσος του Παυσιλύπου με τη χρήση μεγάλου γερανού- καλαθοφόρου οχήματος, ώστε να φτάνει και στα ψηλότερα σημεία των δένδρων.
Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αδειοδοτημένης από το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρευνας του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας - Τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου η οποία περιλαμβάνει δέσμη ειδικών διαχειριστικών μέτρων της καταστροφής φωλιών κορακοειδών, της χρήσης μεθόδων εκδίωξης και της αξιοποίησης μεθόδων σύλληψης, στη μείωση των επιπτώσεων από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων κορακοειδών στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της πόλης της Καρδίτσας.
Διαρκής η προσπάθεια για την καταστροφή των φωλιών
Όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο Δ/ντης του Εργαστηρίου καθηγητής κ. Περ. Μπίρτσας ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχαν καταστραφεί περίπου 380 φωλιές και είναι βέβαιο ότι με τη συνέχιση της επιχείρησης την τρέχουσα εβδομάδα θα έχει γίνει παρέμβαση σχεδόν στο σύνολο των φωλιών που υπήρχαν πριν από δύο περίπου εβδομάδες στο Παυσίλυπο και είχαν υπολογιστεί σε πάνω από 450, και σε κάποιες νέες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι τα κοράκια έχουν χάσει τη στέγη τους, αφού από το απόγευμα της ίδιας μέρας που η φωλιά τους καταστρέφεται ξεκινούν την προσπάθεια να την ξανακτίσουν. Ήδη σε κάποια από τα δένδρα που καταγράψαμε στο πρόσφατο ρεπορτάζ να καταστρέφονται φωλιές, διακρίνονται νέες.
Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες αναφορές του συνεργείου που καταστρέφει τις φωλιές σ’ αυτές πλέον εντοπίζονται αυγά, καθώς έχει ξεκινήσει η αναπαραγωγή των κορακιών. Διευκρινίζεται ότι η σχετική άδεια επιτρέπει την καταστροφή των φωλιών και σ΄ αυτή τη φάση, αφού είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να ελεγχθεί ο πληθυσμός σ’ αυτό το στάδιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, με δεδομένο ότι τα κοράκια γεννούν 3-5, σπανιότερα μέχρι 6 ή 9 αβγά (!) , ο πληθυσμός τους θα πολλαπλασιαστεί.
Ο κ. Μπίρτσας και οι συνεργάτες του προς το τέλος της εβδομάδας – πιθανότατα την Πέμπτη- θα κάνουν μια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του μέτρου της καταστροφής των φωλιών που όπως υπογραμμίζει θα πρέπει να συνεχιστεί.
«Η προσπάθεια καταστροφής των φωλιών θα πρέπει να έχει συνέχεια, για να έχουμε αποτέλεσμα και παράλληλα θα πρέπει να καθαρίζεται καλά το άλσος από κλαδάκια, για να μην μπορούν εύκολα τα κορακοειδή να τις ξαναχτίζουν και να νιώθουν ασφάλεια στο χώρο.» Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τον κ. Μπίρτσα είναι «κλειδί» γι’ αυτό απαιτείται συνέχεια και συνέπεια στην προσπάθεια, με τον ίδιο να μην συμμερίζεται την επικρατούσα εκτίμηση ότι η «μάχη» για φέτος έχει χαθεί και να διατηρεί την αισιοδοξία του για άμβλυνση του προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση στην έρευνα έχουν περιγραφεί και άλλα μέτρα, όπως η εφαρμογή μεθόδων εκδίωξης και αποτροπής φωλεοποίησης, μεθόδων σύλληψης και απομάκρυνσης ατόμων κορακοειδών (χρήση παγίδων αυστραλιανού τύπου, Larsen κ.α.) ενώ υπενθυμίζεται ότι από το ίδιο Τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχε χορηγηθεί και άδεια έρευνας απομάκρυνσης κορακοειδών, από τον αστικό ιστό της Καρδίτσας, στον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας, η οποία περιλαμβάνει δράσεις, όπως χρήση εκπαιδευμένων αρπακτικών πτηνών για σύλληψη και απομάκρυνση κορακοειδών (Ιερακοθηρία), χρήση ηχητικών, χρήση drones, χρήση παγίδων για παγίδευση και μεταφορά τους και απομάκρυνση φωλιών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπίρτσας όλα αυτά τα μέτρα «βρίσκονται στο τραπέζι» και μπορούν να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα με τον τελικό λόγο να τον έχει ο Δήμος.
Κωστής Κριτσιάνης