Ανησυχητικά αποτελέσματα έρευνας για την πόλη μας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Υγεία
- Εκτύπωση
Πρόσφατες διεθνείς έρευνες έχουν καταγράψει υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων σε εσωτερικούς χώρους νεόδµητων κατοικιών (και ιδιαίτερα της χημικής ουσίας φορµαλδεΰδης) που εκλύονται ιδίως από συνθετικά προϊόντα, (π.χ. μονωτικά υλικά, συγκολληµένα προϊόντα ξύλου (µοριοπλάκα, MDF), συνθετικά υφάσµατα, κουρτίνες, τάπητες, νέες βαφές και χρώματα κ.ά.
Οι έρευνες αυτές τονίζουν τους κινδύνους, που ελλοχεύουν για την υγεία των καταναλωτών, αφού αποδεικνύουν την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φορµαλδεΰδης σε χώρους κατοικιών και γραφείων. Από τις δεκαετίες του '70 και '80 έχει αναγνωριστεί ότι, τα σύνθετα προϊόντα ξύλου αποτελούν κύριες πηγές έκλυσης της φορµαλδεΰδης.
'Αλλοι ρύποι εσωτερικών χώρων είναι η ακεταλδεΰδη, η πεντανάλη, το βενζόλιο, το στυρένιο και άλλες οργανικές ενώσεις. Έχει µάλιστα γίνει ευρέως γνωστό το λεγόµενο Sick Building Syndrome εξαιτίας αυτών των επικίνδυνων για την υγεία ρύπων, το οποίο λέγεται και "σύνδροµο του παθογόνου κτιρίου".
Επιδηµιολογικές και κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έκθεση του ανθρώπου σε φορµαλδεΰδη για μεγάλο χρονικό διάστημα µπορεί να προκαλέσει ερεθισµούς στο δέρµα, κνησµό στα µάτια, αλλεργικά και ασθµατικά σύνδροµα και άλλα συµπτώµατα. Ενδιαφέροντα για όλα τα παραπάνω έχουν τα αποτελέσµατα µιας έρευνας που σκοπό είχε τη µέτρηση της φορµαλδεΰδης σε νεόδµητες κατοικίες (διαμερίσματα) στην πόλη της Καρδίτσας.
Η έρευνα αυτή (που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας των σπουδαστριών του Τµήµατος Σχεδιασµού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Παράρτηµα Καρδίτσας - Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Ελένης Βουλή και Χαρίκλειας Γονιτσιώτη) έγινε, όπως αναφέρει ο συντονιστής της έρευνας, καθηγητής Γεώργιος Μαντάνης, µε χρήση ειδικού οργάνου (formaldehyde-meter) σε τριάντα διαφορετικά διαµερίσµατα της Καρδίτσας. Τα διαµερίσµατα αυτά είχαν ήδη κατοικηθεί για 1 έως 3 µήνες. Οι µετρήσεις έγιναν δύο φορές.
Αρχικά τον Ιούλιο του 2006 (µε πρώτη µέτρηση τις πρωινές ώρες και δεύτερη µέτρηση µετά από 30 λεπτά εξαερισµό των χώρων), και τον Ιανουάριο του 2007, δηλ. 6 µήνες µετά. Οι µετρήσεις κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φορµαλδεΰδης στους εξής χώρους: καθιστικό, υπνοδωµάτιο, εσωτερικό χώρο ντουλαπών κουζίνας και εσωτερικό χώρο ντουλαπών υπνοδωµατίου. Τα επίπεδα φορµαλδεΰδης στους χώρους καθιστικό - υπνοδωµάτιο βρέθηκαν σε τουλάχιστον 10 από τις 30 κατοικίες να είναι από 1 µέχρι 3 ppm (µέρη ανά εκατοµύριο). Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι υψηλές και ξεπερνούν κατά πολύ το όριο που έχουν θέσει οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατοικίες.
Όπως αναµενόταν, οι συγκεντρώσεις στους εσωτερικούς χώρους των ντουλαπών κουζίνας και υπνοδωµατίου βρέθηκαν πολύ υψηλότερες, σε πολλές δε περιπτώσεις πάνω κι από τα επίπεδα των 5 ppm, όπου µπορεί να παρατηρηθεί ερεθισµός στη µύτη ή και κνησµός στα µάτια. Σε µετρήσεις που έγιναν στους ίδιους χώρους (καθιστικό - υπνοδωµάτιο) µετά από 30 λεπτά εξαερισµό παρατηρήθηκε δραµατική µείωση των επιπέδων φορµαλδεΰδης και σε 24 από τις 30 περιπτώσεις (καθιστικό) η µέτρηση ήταν κάτω από 1 ppm, ενώ το ίδιο συνέβη και σε 26 από τις 30 περιπτώσεις για τους χώρους υπνοδωµατίου. Είναι κεφαλαιώδους σηµασίας το γεγονός ότι οι µετρήσεις αυτές επαναλήφθησαν µετά από χρονικό διάστηµα έξι µηνών (Ιαν. 2007) και τα επίπεδα φορµαλδεΰδης ήταν σηµαντικά χαµηλότερα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (δηλ. κάτω από 1 ppm).
Από την έρευνα αυτή διαπιστώνεται ότι, στους εσωτερικούς χώρους των νεόδµητων κατοικιών που µελετήθηκαν υπήρχαν υψηλές συγκεντρώσεις φορµαλδεΰδης, που ειδικά τους πρώτους µήνες, στο 1/3 των κατοικιών ξεπερνούσαν το επίπεδο του 1 ppm. Με δεδοµένο τις αρνητικές επιπτώσεις της φορµαλδεΰδης στην υγεία του ανθρώπου, προτείνονται συγκεκριμένα µέτρα. Όπως συχνός, καθημερινός και επιµεληµένος εξαερισµός στις νεόδµητες κατοικίες (συχνότερα κατά τους χειµερινούς µήνες), ειδικά µάλιστα κατά το πρώτο έτος της διαµονής σε αυτές. Τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Οι καταναλωτές έχουν υποχρέωση να ενηµερώνονται για τα υλικά και τα συνθετικά προϊόντα που τοποθετούν στις νέες οικίες τους, ώστε αυτά να είναι πιστοποιηµένα µε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ειδικά δε για τα συγκολληµένα προϊόντα ξύλου (µοριοπλάκα, MDF), πρέπει αυτά να φέρουν σήµα ποιότητας και να ανήκουν στην κατηγορία Ε1, δηλ. πολύ χαµηλής περιεκτικότητας σε φορµαλδεΰδη, σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ120, ή στην κατηγορία Ε0, δηλ. µηδενικής περιεκτικότητας σε φορµαλδεΰδη. Το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγεται στους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών.
Για να µη δηµιουργηθεί σύγχυση θα πρέπει να τονιστεί ότι αφενός το φαινόµενο της δραστικής έκλυσης φορµαλδεΰδης (ειδικά κατά το πρώτο έτος) από νεοτοποθετηµένα προϊόντα ξύλου, χρώµατα, συνθετικά υλικά κ.α. είναι συχνό και απαντάται πάντοτε σε νεόδµητες κατοικίες και αφετέρου να επισηµανθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές βιοµηχανίες ξύλου έχουν καταβάλλει σηµαντικές προσπάθειες - µε ανάλογες επενδύσεις - που έχουν ως αποτέλεσµα (σήµερα) την παραγωγή πιστοποιηµένων συγκολληµένων προϊόντων ξύλου που πληρούν τις απαιτούµενες προδιαγραφές. Ας προτιμάμαι, συνεπώς, τα ελληνικά προϊόντα ξύλου! Πρόσθετα, οι καταναλωτές οφείλουν να αναζητούν στην αγορά προϊόντα ξύλου που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φέρουν το κατάλληλο σήµα ποιότητας (δηλ. προϊόντα κλάσης Ε1).
Επιπρόσθετα προτείνεται στους καταναλωτές η χρήση περισσότερων προϊόντων από συµπαγές (µασίφ) ξύλο, π.χ. σε έπιπλα και σε κατασκευές µέσα στο σπίτι όπως πατώµατα, πόρτες, ντουλάπια. Ειδικά δε για τα υπνοδωµάτια, θα πρέπει να λαµβάνεται µέριµνα, ώστε να είναι πιο µεγάλα σε διαστάσεις και πιο ευρύχωρα.
Πηγή express.gr