«Μνήμης Ψήγματα» από την Παρασκευή (16/11) το απόγευμα στον Εικαστικό Όμιλο Καρδίτσας (+Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκθέσεις
- Εκτύπωση
Έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας του Αρχαιολόγου επίτιμου εφόρου Αρχαιοτήτων Δυτικής Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί από 16 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Εικαστικού Ομίλου Καρδίτσας.
Με αφορμή τα αυριανά εγκαίνια της έκθεσης που έχει τον διακριτικο τίτλο «Μνήμης ψήγματα», παραχωρήθηκε σήμερα Πέμπτη συνέντευξη τύπου παρουσία του κ. Χατζηαγγελάκη και παρουσία εκπροσώπων των διοργανωτών. Οι οποίοι είναι η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, ο Εικαστικός Όμιλος, ο Δήμος Καρδίτσας, το Μορφωτικό ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, ενώ η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Ο κ. Χατζηαγγελάκης που πήρε πρώτος το λόγο μίλησε για μια έκθεση που έχει σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας διαχρονικά, καθώς καλύπτει περιόδους από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Χαρακτήρισε την φωτογραφία σημαντικό παράγοντα στην υποστήριξη του αρχαιολογικού έργου καθώς καταγράφει, τεκμηριώνει και αποτυπώνει την αρχαιολογική εργασία. Και πρόσθεσε ότι όταν έρχεται να μιλήσει και εικαστικά ως αποτέλεσμα δραστηριότητας πέρα από την επιστημονική, είναι καλοδεχούμενη.
Στη συνέχεια τόνισε ότι η έκθεση κλείνει στην Καρδίτσα, πόλη που δραστηριοποιήθηκε ο κ. Χατζηαγγελάκης, ένα κύκλο παρουσιάσεων αφού προηγήθηκαν η Λάρισα, ο Βόλος και τα Τρίκαλα και για αυτό είπε ότι νιώθει χαρά και συγκίνηση.
Σημειώνουμε ότι οι φωτογραφίες αφορούν ολόκληρη την Θεσσαλία αλλά κατά κύριο λόγο την Καρδίτσα, λόγω της παρουσίας επί τρεις σχεδόν δεκαετίες, του κ. Χατζηαγγελάκη στην περιοχή μας.
Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net από τη συνέντευξη τύπου:
Ο κ. Τσιάκος
Ακολούθως πήρε το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σημειώνοντας ότι λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον, και σημείωσε ότι η έκθεση αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας γενικότερα και της Καρδίτσας ειδικότερα.
Τέλος κάλεσε τους Καρδιτσιώτες να επισκεφτούν την έκθεση, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του κ. Χατζηαγγελάκη για την επιστημονική προσφορά του,
Ο κ. Αλεξάκος
Με την σειρά του ο δήμαρχος Καρδίτσας αναφέρθηκε και αυτός στον κ. Χατζηαγγελάκη μιλώντας για έγκριτο επιστήμονα με μεγάλη προσφορά στον τομέα της αρχαιολογίας.
Πρόσθεσε ότι με την συγκεκριμένη έκθεση προβάλει και αναδεικνύει τα μνημεία του τόπου μας, τόνισε ότι η Δημοτική αρχή στηρίζει την προσπάθεια και υλικά και ηθικά και απεύθυνε κάλεσμα στους Καρδιτσιώτες να επισκεφθούν τον χώρο του εικαστικού ομίλου όπου θα στεγαστεί.
Ο κ. Τσαντήλας
Τέλος ο κ. Τσαντήλας εκ μέρους της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών αναφέρθηκε στο έργο του κ. Χατζηαγγελάκη στον τομέα των Αρχαιολογικών ανασκαφών αλλά και στην κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Χαρακτήρισε μεγάλη την προσφορά του και πως η έκθεση «Μνήμης Ψήγματα, αποτελεί συνεχεία αυτής της προσφοράς.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο (Παρασκευή 16/11) στις 7 το απόγευμα. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 10.00 - 13.00 και 18.00 - 20.00
Σύντομο βιογραφικό του Αρχαιολόγου και Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη
Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Λύκειο Βελεστίνου και κατόπιν στην ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (Νομοί Μαγνησίας & Καρδίτσας) μέχρι το 2003. Από το 2003 διετέλεσε Διευθυντής στη ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (δυτικής Θεσσαλίας – Καρδίτσα & Τρίκαλα) του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του διενήργησε επιφανειακές, σωστικές, και συστηματικές ανασκαφικές έρευνες σε αρχαιολογικές θέσεις στην Μαγνησία (στις αρχαίες Φερές – στον Βελεστίνο, στη Νέα Ιωνία και στην Πετρομαγούλα στον Βόλο), στη δυτική Θεσσαλία στα πλαίσια μεγάλων έργων, όπως στις Εθνικές Οδούς Καρδίτσας – Λαμίας – Αθηνών (ήτοι στην ευρύτερη περιοχή των Σοφάδων – στον κόμβο του Αγίου Βησσαρίωνα και στη Μαγούλα Θεοφάνη στα Γεφύρια), Καρδίτσας – Λάρισας (στον Συκεώνα, στην Αστρίτσα, στους κόμβους στο Ερμήτσι και στη Ματαράγκα), Καρδίτσας – Μουζακίου – Άρτας (στη θέση «Ελληνικά» Αργιθέας, στην Καρυά και στο Πετρωτό), Τρικάλων – Λάρισας (στον Πετρόπορο, στο Πετρωτό, στον Κλοκωτό, στη Φαρκαδόνα), σε πολλές θέσεις του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε–65 (στην Ανάβρα, στη Φίλια & στις Μαυραχάδες, στους Αγ. Θεοδώρους, στην Αγία Τριάδα, στο Αγναντερό και στο Προάστιο, στον Λόγγο και στην Κρηνίτσα Τρικάλων), στο έργο της ΔΕΗ για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία, σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα (στο Κάστρο και στον Τύμβο στον Συκεώνα, στον Πύργο Κιερίου, στο Ερμήτσι, στον Παλαμά και στον Βλοχό, στον Πρόδρομο, στη Μητρόπολη, στους Γόμφους, στα Τρίκαλα, στον Πετρόπορο, στον Άτραγα, στην Καλαμπάκα, στους Καλόγερους, στη Μεσοχώρα, και αλλού.
Έδωσε μεγάλη σημασία στον έλεγχο της αρχαιοκαπηλίας για την προστασία των αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Καρδίτσας (ιδιαίτερα με τον κ. Θωμά Βολομάνδρα) και Τρικάλων, με ομιλίες, με την προσέγγιση των πολιτών για την παράδοση αρχαίων αντικειμένων, αρκετά από τα οποία κοσμούν την Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.
Παράλληλα προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και στην εκτέλεση έργων για την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της δυτικής Θεσσαλίας από το Β΄ & Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπως στον προϊστορικό οικισμό στον Συκεώνα, στην ακρόπολη του Πύργου Κιερίου, στο Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια, στην Κτημένη, στον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη, στη Μαγούλα «Χαντακλή» στον Παλαμά, στους αρχαίους Γόμφους στο Μουζάκι, στα «Ελληνικά» της Αργιθέας, στην αρχαία Τρίκκη, στην αρχαία Πέλιννα στον Πετρόπορο, κ.ά.
Επίσης, συμμετείχε στην επανέκθεση του προθαλάμου του «Αθανασάκειου» Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου υπό τον αείμνηστο Διευθυντή και Καθηγητή του ΑΠΘ μετέπειτα Γ. Χουρμουζιάδη, υλοποίησε μαζί με τους συνεργάτες και τα μέλη της ομάδας εργασίας, όπως π. χ. ο Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, η Έλσα Νικολάου, η Βάσω Ροντήρη, ο Αρχιτέκτονας Γαβριήλ Λαχανίδης, η Μουσειολόγος Μάρλεν Μούλιου, το έργο του «Εξοπλισμού και της Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας» και τη λειτουργία αυτού.
Ιδιαίτερη μέριμνα έδωσε στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προβολής των αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλους φορείς, Δήμους και Κοινότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Καρδίτσας (Έκδοση του «Οδοιπορικού στον Νομό Καρδίτσας») και Τρικάλων, Διευθύνσεις της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης, Πολιτιστικούς και Μορφωτικούς Συλλόγους, το Ίδρυμα «Ορίζοντες», την Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών (Έκδοση του Λευκώματος για τα Άγραφα), την Αμφυκτιονία των Καραγκούνηδων, τους Συλλόγους Αργιθεατών ανά την Ελλάδα, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, τον ΦΙΛΟΣ Τρικάλων, κ. ά.
Δημοσιεύει άρθρα, μελέτες και ενημερωτικά κείμενα για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Θεσσαλίας στον Τύπο και γενικότερα στα ΜΜΕ. Έχει συμμετάσχει σε Επιμορφωτικά Προγράμματα και Σεμινάρια (στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Ε.Κ.Δ.Δ), όπως «Πολιτισμός & Μουσειακή Εκπαίδευση», «Μουσεία και Τοπικές Κοινωνίες», «Πολιτιστικός Τουρισμός και Ανάπτυξη», «Το Δημόσιο Management», στο Π.ΙΝ.ΕΠ και στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Δραστηριοποιείται στον χώρο της Θεσσαλίας και ευρύτερα για την προβολή της Πολιτιστικής Μας Κληρονομιάς διαχρονικά, με Εκθέσεις Φωτογραφίας, ομιλίες, διαλέξεις, περιηγήσεις.
Ο Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης συμμετέχει σε Διεθνή, Πανελλήνια και Τοπικά Συνέδρια και Σεμινάρια ως μέλος οργανωτικών & επιστημονικών επιτροπών, ως σύνεδρος, ως ομιλητής. Ήταν εισηγητής σε αρκετά Επιμορφωτικά και Εκπαιδευτικά Σεμινάρια. Υπήρξε Τακτικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Διετέλεσε Γραμματέας, Αναπληρωματικό και Τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Θεσσαλίας, Τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, μέλος σε διάφορα Συμβούλια και Επιτροπές.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος (ΣΕΑ) (1984 - 1987) και Αντιπρόεδρος (2010 – 2012) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Αναπληρωματικό μέλος του Β΄ Πενταμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και αναπληρωματικό μέλος Ειδικών Επιτροπών αξιολόγησης του ΥΠΠΟ. Έχει εποικοδομητική συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Παράλληλα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας».
Π.Κ.