Αφιέρωμα μνήμης στο Θύμιο Καρακατσάνη στο πλαίσιο του 33ου Π.Φ.Ε.Θ. Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θέατρο
- Εκτύπωση
Με ένα αφιέρωμα μνήμης στον μεγάλο αριστοφανικό ηθοποιό Θύμιο Καρακατσάνη συνεχίστηκε, το βράδυ της Παρασκευής 3 Μαρτίου, το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.
Ήταν ένα συγκινητικό αφιέρωμα μέσα από τα μάτια της επί 44 χρόνια συντρόφου του αξέχαστου ηθοποιού Ρούλας Καρακατσάνη η οποία έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Μάθημα Σιωπής» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.
Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος και η εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Κοζιού – Κολοφωτιά, ενώ η κόρη του Θύμιου Καρακατσάνη Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, ηθοποιός, διάβασε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιάφκος ανέφερε πως πρόκειται για ένα βιβλίο απόσταγμα ψυχής το οποίο αφορά τη συλλογική μνήμη καθώς αποτυπώνει σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου.
Για έναν κορυφαίο ηθοποιό, αλλά και για έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος ο οποίος απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Θύμιος Καρακατσάνης τιμήθηκε για την προσφορά και το έργο του κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας και τώρα η Καρδίτσα ήταν η πρώτη πόλη που πέντε χρόνια από το θάνατό του οργάνωσε μια εκδήλωση μνήμης και τιμής για εκείνον.
Η ομιλία της κ. Βασιλικής Κοζιού
Ένα αφιέρωμα μνήμης για έναν από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της χώρας μας, τον Θύμιο Καρακατσάνη, αποφάσισε να ετοιμάσει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων. Και είναι το πρώτο, πανελλήνια, από τότε που έφυγε από κοντά μας ο μεγάλος αριστοφανικός, ταλαντούχος ηθοποιός, ο αγαπημένος μας Θύμιος. Προηγήθηκε ένα τιμητικό αφιέρωμα πριν από 19 χρόνια στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και το θεατρόφιλο κοινό της Καρδίτσας, μέσα σ’ αυτή την αίθουσα, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να χειροκροτήσει τον Θύμιο Καρακατσάνη, έναν ηθοποιό που ποιούσε ήθος και φως, όχι μόνο πάνω στη σκηνή αλλά και στην καθημερινότητα.
Δεν ήταν εύκολο να τον πείσω να έρθει στην Καρδίτσα. Τα κατάφερα όμως. Έτσι πίστευα. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο «Μάθημα Σιωπής», πληροφορήθηκα, μετά από πολλά χρόνια, ότι για να πειστεί, βοήθησε πολύ η Ρούλα. Ήρθε ο Θύμιος στην πόλη μας και είδε το ίδιο βράδυ μια υπέροχη «Φαύστα» από κάποια Θεατρική Ομάδα του Πολύγυρου, που την απόλαυσε. Είδε ανθρώπους εθελοντές να σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος μιας μεγάλης πανελλήνιας διοργάνωσης, με ελάχιστο τότε προϋπολογισμό, και συγκινήθηκε. Ένιωθα χαρούμενη που ένας τόσο σπουδαίος ηθοποιός και άνθρωπος επιδοκίμαζε τον αγώνα μας, που σκοπό είχε την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας και την ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, ιδιαίτερα των νέων.
Και ξαναήρθε ο Θύμιος αρκετές φορές στην Καρδίτσα και έκανε φίλους πολλούς και οι φιλίες αυτές διατηρήθηκαν μέχρι τα τελευταία του.
Απόψε, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Θύμιο μέσα από το βιβλίο «Μάθημα σιωπής» της επί 44 χρόνια συντρόφου του Ρούλας Καρακατσάνη, η οποία παρακολούθησε την ανοδική καλλιτεχνική πορεία του από τα πρώτα δύσκολα βήματα μέχρι την καθιέρωση και την καταξίωση του. Είναι μια βαθιά κατάθεση ψυχής της συγγραφέα, η οποία προσπάθησε μέσα στις 510 σελίδες του βιβλίου να περιγράψει αυτή την πορεία αλλά και τον δύσκολο και ανασφαλή χώρο των καλλιτεχνών, απ’ τον οποίο δεν ξεφεύγουν ούτε και οι ηθοποιοί του αναστήματος του Καρακατσάνη. Το συγγραφικό έργο της Καρακατσάνη είναι γνωστό σε πολλούς Καρδιτσιώτες, αφού πολλά από τα βιβλία της παρουσιάστηκαν με επιτυχία στην πόλη μας, όπως το αφήγημα «Έξω από τη Σόνια στις εννιά, 1996», τα διηγήματα με τίτλο «Η Εύλπις του αιώνα, 1999», το μυθιστόρημα «Εδώ αρχίζει το όνειρο, 2001». Δεν καταφέραμε να γνωρίσουμε το πρώτο της βιβλίο «Φεγγαριαστήκανε στα Ταμπάχανα, 1993», επειδή η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε.
Για την παρουσίαση του βιβλίου «Μάθημα σιωπής» είναι απόψε μαζί μας ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Χρήστος Σιάφκος, ο οποίος στις εφημερίδες και στα περιοδικά που δούλεψε ήταν υπεύθυνος καλλιτεχνικών σελίδων. Είναι δε και ο συγγραφέας του βιβλίου «Σκηνικό ζωής», που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του αγαπημένου μας σκηνογράφου-ζωγράφου, Τάσου Ζωγράφου. Ο Χρήστος είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την οικογένεια Καρακατσάνη και πιστεύω πως θα απολαύσουμε μια ξεχωριστή παρουσίαση.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η κόρη του Αλεξάνδρα, μια σπουδαία ηθοποιός που ερμήνευσε μοναδικά πολλούς και σημαντικούς ρόλους, κάνοντας τον πατέρα της, όταν την έβλεπε να παίζει, να λέει στη Ρούλα: «Αυτή είναι εκατό τοις εκατό δικό μου παιδί».
Αυλαία την Κυριακή για το Φεστιβάλ
Το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας ολοκληρώνεται αυτή την Κυριακή 5 Μαρτίου με την απονομή των βραβείων (Καλύτερης Παράστασης, Σκηνοθεσίας, Επιλογής Κειμένου, Α ΄ και Β ΄ Γυναικείου Ρόλου, Α ΄ και Β ΄ Ανδρικού Ρόλου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας «Τάσος Ζωγράφος», Μουσικής Επιμέλειας, Μουσικής Σύνθεσης, Χορογραφίας – Κίνησης και Βραβείο Κοινού) και ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα.
Οι οχτώ διαγωνιζόμενοι θίασοι που διεκδικούν τα βραβεία είναι: η Ερασιτεχνική Σκηνή Λάρισας «Ανδρέας Τσατσαρής» με το έργο «Έτσι είναι … αν έτσι νομίζετε» του Λουίτζι Πιραντέλλο, η Ερασιτεχνική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με το έργο «Ψέμα στο ψέμα» του Anthony Neilson, ο Σύλλογος Ορχομενού «Οιπότες του θεάτρου» με το έργο «Χάρολντ και Μώντ» του Κ. Χίγκινς, το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας Μακρακώμης με το έργο «Δόνια Ροζίτα» του Λόρκα, η Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Ν.Π.Δ.Δ. ΄΄Δημήτρης Βικέλλας΄΄ Δήμου Κηφισιάς με το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου – Ρίζου Ραγκαβή, η Θεατρική Ομάδα «Γραμμών Τέχνης» Πάτρας με το έργο «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» του Γ. Κωνσταντίνου, η Θεατρική Ομάδα Πάτρας ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ με το έργο «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου και ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου με το έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.