Η πλειοψηφία αποφασίζει τη δεύτερη ξένη γλώσσα για κάθε τμήμα της Ε’ Δημοτικού Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
- Εκτύπωση
Μέχρι την Τετάρτη 26 Μαΐου, οι γονείς των μαθητών της Δ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, θα πρέπει να δηλώσουν, στην διεύθυνση του σχολείου που πηγαίνουν τα παιδιά τους, τη δεύτερη ξένη γλώσσα (γαλλικά ή γερμανικά) που επιθυμούν να παρακολουθήσουν στον Ε’ τάξη, από τη νέα σχολική χρονιά (2021-2022).
Αυτό αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με Α.Π. Φ52/55240/Δ1, η οποία όμως περιέχει μία πολύ σημαντική διαφορά, επί του θέματος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Διάφορά που ήδη έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες κυρίως από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν την γερμανική γλώσσα.
Συγκεκριμένα μέχρι τώρα συγκεντρωνόταν οι αιτήσεις και δημιουργούνταν (ανάλογα και και με τη δυναμικότητα ενός σχολείου), συνήθως δύο τμήματα, ένα Γαλλικών και ένα Γερμανικών, αποτελούμενα από παιδιά και του Ε1 και του Ε2 (και εν συνεχεία ΣΤ1 & ΣΤ2) ενός σχολείου.
Πλέον αυτά τα «μεικτά» τμήματα καταργούνται και το κάθε τμήμα θα διδάσκεται την γλώσσα που επέλεξε η πλειοψηφία των μαθητών. Δηλαδή, αν δύο τμήματα της Ε' τάξης έχουν από 20 παιδιά και στο καθένα 11 δηλώσουν ότι επιθυμούν την "Χ" ξένη γλώσσα και 9 τη "Ψ" ξένη γλώσσα όλοι οι μαθητές θα διδαχθούν την "Χ" ξένη γλώσσα σε αντίθεση με όσα ίσχυαν έως φέτος όπου θα δημιουργούνταν δύο μεικτά τμήματα εκπληρώνοντας το σύνολο των επιθυμιών. Ουσιαστικά δεν επιτρέπεται αλλαγή τμήματος μαθητών λόγω διαφορετικής προτίμησης σε σχέση με τη 2η ξένη γλώσσα που πλειοψήφησε και διδάσκεται στο τμήμα τους.
Σε περίπτωση ισοψηφίας στις προτιμήσεις των μαθητών του τμήματος, διδάσκεται ως 2η ξένη γλώσσα αυτή για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση έχει προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών γερμανικής γλώσσας, με δεδομένο ότι τα γαλλικά έχουν περισσότερες προτιμήσεις μεταξύ των μαθητών. Οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι μαθητές υποχρεώνονται να διδαχθούν διαφορετική γλώσσα από αυτή που επιθυμούν, οι γονείς να πρέπει να πληρώνουν ιδιωτικά για την εκμάθηση της Β΄ ξένης γλώσσας, ενώ τονίζουν ότι η υποχρεωτική εκμάθηση διαφορετικής Β’ Ξένης Γλώσσας, ακόμη και όταν το σύνολο των μαθητών έχει διαφορετική επιλογή, με τη δικαιολογία των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, αποτελεί ρύθμιση αναχρονιστικών εποχών.
Επίσης η τροποποίηση που φέρνει η εγκύκλιος υπάρχει πιθανότητα να υποχρεώσει παιδιά της ίδια οικογένειας να διδάσκονται διαφορετικές γλώσσες και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει επιπτώσεις και στον οικογενειακό προϋπολογισμό, μέσω της ανάγκης για επιπλέον φροντιστήρια - ιδιαίτερα μαθήματα.
Σύμφωνα, τώρα, με τις πληροφορίες του KarditsaLive.Net, από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι καθηγητές Γαλλικών που υπηρετούν στο νομό είτε έχοντας οργανική θέση είτε με απόσπαση, είναι 8, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας είναι 7.
Τέλος θα πρέπει να πούμε πως οι Διευθυντές των Σχολείων θα πρέπει να έχουν ενημερώσει για τις αιτήσεις που έλαβαν την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας μέχρι τις 31 Μαΐου και αυτή με τη σειρά της να στείλει τους πίνακες στην Περιφερειακή Διεύθυνση μέχρι 7 Ιουνίου. Από την Περιφερειακή Διεύθυνση θα ληφθεί και η τελική απόφαση.
Π.Κ.