Υπουργείο Παιδείας: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
- Εκτύπωση
Απο το Σεπτέμβριο του 2021 θα διδάσκεται σε όλα τα σχολεία το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο "τρέχει" πιλοτικά απο πέρυσι .
Στο πέμπτο κατά σειρά μάθημα σεξουαλικής αγωγής του Πρότυπου Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά συνδέθηκαν διαδικτυακά η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός κυρία Ζέττα Μακρή, η Γενική Γραμματέας κυρία Σίσσυ Γκίκα, το οποίο παρακολουθούν μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.
Η Υπουργός και η Υφυπουργός απάντησαν σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τον κεντρικό στόχο τους που είναι να εφοδιαστούν οι μαθητές με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα), καθώς και σχετικά με τις επιμέρους θεματικές που διδάσκονται ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο πιλοτικά σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, με σχεδιασμό να εφαρμοστούν στα σχολεία όλης της χώρας από το επόμενο σχολικό έτος.
Στη συζήτηση οι μαθητές μίλησαν για την εμπειρία τους από την πρώτη φετινή εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και για το συγκεκριμένο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Οι απόψεις των μαθητών για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα για την εν λόγω θεματική παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «βοηθάει στο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά», «έχω μάθει αρκετά χρήσιμα πράγματα», «παίρνουμε εφόδια και γνώσεις που θα μας βοηθήσουν πολύ όταν γίνουμε ενήλικες σε πάρα πολύ σημαντικούς τομείς», «είναι πολύ σημαντικό να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της χώρας», «το σχολείο είναι σαν να έχει γίνει, με την προσθήκη αυτών των μαθημάτων, μία προετοιμασία για το μέλλον μας σε τομείς που συζητούσαμε με γονείς ή φίλους, είναι πάρα πολύ όμορφο που μας παρέχει το σχολείο αυτές τις γνώσεις», «τα εργαστήρια αποτελούν ένα βοήθημα, ένας πρόδρομος για την είσοδό μας στην κοινωνία, που μας παρέχουν γνώσεις που από τα κανονικά μαθήματα δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε», είπαν μεταξύ άλλων. «Έχουμε αναγκαστεί να μάθουμε πράγματα για τη σεξουαλική αγωγή που μέχρι τώρα δεν μας τα είχε διδάξει κανένας και έχουμε λάθος αντιλήψεις, λάθος πρότυπα», είπε μαθητής. Πρότειναν, δε, επιπλέον θεματικές που θα μπορούσαν να προστεθούν στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Το πρόγραμμα της σεξουαλικής αγωγής περιλαμβάνεται στο θεματικό άξονα «Ζω Καλύτερα/Ευ ζην». Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, αξιοποιούνται καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας, ενώ στρατηγική προτεραιότητα - παράλληλα με τη συστηματικότερη καλλιέργεια των δεξιοτήτων - είναι να ενισχυθεί η βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση, αλλά και να επιμορφωθούν οι εκπαιδευτικοί σε μεθοδολογίες εργαστηριακής προσέγγισης της διδασκαλίας. Τα Εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.ά.
Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Χάρηκα ιδιαίτερα για τη γόνιμη συζήτηση με μαθητές Γ’ Γυμνασίου, την εκπαιδευτικό τους και τον Διευθυντή τους, που μας εξήγησαν πώς οι ίδιοι βιώνουν τις φετινές αλλαγές στο σχολείο και δη την πρώτη εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, που τους φέρνουν, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, σε επαφή με την πραγματική ζωή. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα, να το κάνουμε ακόμη πιο ενδιαφέρον, να δώσουμε στα παιδιά μας περισσότερα εφόδια ώστε να καλλιεργήσουν σφαιρικά την προσωπικότητά τους και να αποκτήσουν όλες τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να εξελιχθούν στο παρόν και το μέλλον. Ειδικότερα, θεωρούμε τη θεματική της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μείζονος σημασίας, ώστε τα παιδιά μας να λαμβάνουν σωστή ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση από νωρίς, με διαφοροποιημένο υλικό ανά σχολική ηλικία, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη κινδύνων, σε υπεύθυνες επιλογές τους στο μέλλον και στη θωράκιση των κοινωνικών τους σχέσεων και της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.»