8 πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τα Ζαγοροχώρια
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
![8 πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τα Ζαγοροχώρια](/media/k2/items/cache/36dc2df67c3a600a230ca6637765d830_L.jpg?t=20250211_220443)
Το Ζαγόρι είναι μια περιοχή στην καρδιά της Ηπείρου, ανάμεσα στις οροσειρές της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου.
Αποτελείται από 46 παραδοσιακά χωριά, τα Ζαγοροχώρια, που βρίσκονται διάσπαρτα στους πρόποδες και στις πλαγιές των βουνών.
Η περιοχή του Ζαγορίου διαθέτει μερικά από τα ομορφότερα ελληνικά τοπία, καθώς συνδυάζει την παρθένα φύση με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Πέτρα, νερά, γραφικά σοκάκια, πανέμορφα σπίτια και εκκλησίες, όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που το 2023 εντάχθηκε στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO.
Επισκεφτήκαμε τα Ζαγοροχώρια για ένα τριήμερο και μάθαμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα θέλαμε να μοιραστούμε.
Το όνομα Ζαγόρι είναι σλαβικής προέλευσης και προέρχεται από τις λέξεις Za που σημαίνει πίσω και Gora που σημαίνει βουνό, άρα η περιοχή πίσω από το βουνό! Κατά πάσα πιθανότητα το βουνό αυτό είναι το Μιτσικέλι.
Τόπος καταγωγής της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν η πόλη «Μολοσσίδα», στην συμβολή των ποταμών Βοϊδομάτη, Αώου και Σαραντάπορου, στο βόρειο όριο του Ζαγορίου.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας τα περισσότερα χωριά του Ζαγορίου υπάγονταν σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας και απολάμβαναν σημαντικά προνόμια. Τον 18ο αιώνα ήταν μια περίοδος μεγάλης ευημερίας για την περιοχή: ιδρύθηκαν σχολεία και βιβλιοθήκες σε πολλά χωριά, κατασκευάστηκαν μύλοι για να αλέθουν καλαμπόκι, περίτεχνες βρύσες και πετρόχτιστα γιοφύρια σε ολόκληρη την περιοχή.
Στο Ζαγόρι έχουν εντοπιστεί 93 πέτρινα γεφύρια -τα περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας- τα οποία έχουν ανακηρυχθεί σε διατηρητέα μνημεία. Το έντονο ανάγλυφο της περιοχής καθιστούσε αναγκαία την κατασκευή τους για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις, ενώ οι προύχοντες των Ζαγοροχωρίων είχαν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούν τέτοια πολυδάπανα έργα.
Στο χωριό Ασπράγγελοι υπάρχει το Μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας, ένας φόρος τιμής στις γυναίκες που βοήθησαν τους Έλληνες στρατιώτες που πολεμούσαν στα βουνά τον δύσκολο χειμώνα του 1940.
Το Ζαγόρι διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών. Οι περισσότερες ακολουθούν τα παλιά μονοπάτια με τα οποία επικοινωνούσαν στο παρελθόν τα χωριά. Άλλες πάλι οδηγούν σε μοναστήρια και εκκλησίες ή διασχίζουν φαράγγια και κάποιες δυσκολότερες οδηγούν στις ψηλές κορυφές των βουνών.
Στο Κεντρικό Ζαγόρι βρίσκεται το χωριό Δίλοφο, ένας παραδοσιακός οικισμός σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους της ευρύτερης περιοχής. Εκεί βρίσκεται το αρχοντικό Μακρόπουλου, το οποίο, χάρη στα 13,5 μέτρα ύψος του, είναι το ψηλότερο σπίτι σε όλα τα Ζαγοροχώρια σύμφωνα με το Adventourely.com.
Δέκα χιλιόμετρα από το χωριό Σκαμνέλι, στη θέση Γυφτόκαμπος, δημιουργήθηκε από την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου η «Σαρακατσάνικη Στάνη», ένα αντίγραφο οικισμού από αχυρένιες ορεινές καλύβες, σαν κι αυτές που χρησιμοποιούσε κάποτε η νομαδική φυλή των Σαρακατσαναίων. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τυροκομείο, δασκαλοκάλυβο, εκκλησάκι, όλα στοιχεία του παλιού τρόπου ζωής των κατοίκων.
Βρείτε τα καλύτερα καταλύματα για τη διαμονή σας στα Ζαγοροχώρια στο geografikoi.gr