"Ο στατικός ηλεκτρισμός στο αυτοκίνητο και πως αντιμετωπίζεται" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Σας έχει συμβεί αρκετές φορές, όταν κατεβαίνετε από το αυτοκίνητο κάτι να σας τινάζει; Μη φοβάστε είναι ο στατικός ηλεκτρισμός που δημιουργείται από την τριβή των ρούχων σας με τα καλύμματα των καθισμάτων.
Όταν πάτε λοιπόν να κατεβείτε από το αμάξι ύστερα από μια διαδρομή και πατήσετε πρώτα στο έδαφος και μετά αγγίξετε το αυτοκίνητο ή κάποια μεταλλική επιφάνεια, εκδηλώνεται αποφόρτιση του στατικού ηλεκτρισμού του σώματός σας και νοιώθετε έτσι κάποιο τίναγμα στα χέρια σας, άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο ανάλογα αν η αποφόρτιση γίνει αργά ή γρήγορα.
Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που κατά την αποφόρτιση δημιουργήθηκε τάση 20.000 Volt με ένταση του ρεύματος τα 10 Αμπέρ. Βέβαια αυτοί οι αριθμοί δεν πρέπει να σας ανησυχούν και να σας φοβίζουν, γιατί το φαινόμενο διαρκεί ελάχιστα και το ηλεκτρικό φορτίο που διοχετεύεται από τον άνθρωπο προς τη μεταλλική επιφάνεια είναι μικρό και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλειά σας.
Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του φαινομένου παίζουν και οι καιρικές συνθήκες που υπάρχουν και έχουμε περισσότερα έντονα τινάγματα όταν ο καιρός είναι κρύος και χωρίς υγρασία.
Ένας πρακτικός τρόπος για να αποφύγετε το τίναγμα είναι, πριν κατεβείτε από το αυτοκίνητο να πιαστείτε με το ένα χέρι από μια μεταλλική επιφάνεια του αυτοκινήτου και χωρίς να την αφήσετε, ακουμπήστε και τα δύο πόδια στο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο η αποφόρτιση διαρκεί περισσότερο χρόνο και έτσι το ενδεχόμενο τίναγμα να είναι από μηδαμινό ως ανύπαρκτο.
Τα ρούχα σας που είναι κατασκευασμένα από μαλλί, δέρμα και λινό φορτίζονται λιγότερο από ότι τα συνθετικά υλικά αφού είναι καλύτεροι αγωγοί του ρεύματος. Τα δερμάτινα καθίσματα καθώς και οι δερμάτινες σόλες στα υποδήματα είναι η καλύτερη προστασία για να περιορίσετε η να εξαφανίσετε το φαινόμενο, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται υποδήματα με πλαστική σόλα.
Όσον αφορά το περιβόητο λαστιχένιο κορδόνι (η λεγόμενη γείωση) που βρισκόταν στο κάτω-πίσω μέρος του αυτοκινήτου είναι εντελώς περιττό, αφού δεν αποφορτίζει τους επιβάτες ενώ όσον αφορά το αμάξωμα ακριβώς την ίδια ιδιότητα έχουν και τα ελαστικά.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού, τοποθετούν έναν αντιστατικό διακόπτη ο οποίος βοηθά στην ανώδυνη αποφόρτιση ενώ σχεδόν όλες οι εταιρείες επενδύουν τα καθίσματα των αυτοκινήτων με αντιστατικά υλικά που όμως με τον καιρό χάνουν τις ιδιότητες και το φαινόμενο επανέρχεται.
Κώστας Κερασιώτης
Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων στην Καρδίτσα
τηλ. 2441027693 – 6938928341