Σπ. Ταλιαδούρος: "Αφήστε τα λόγια και κυβερνήστε" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Συμπληρώθηκαν από τις εκλογές τέσσερις και πλέον μήνες ουσιαστικής πολιτικής απραξίας για τα μείζονα οικονομικά ζητήματα της πατρίδας μας. Μόνο λόγια, εξαγγελίες, απειλές.
Αντί για πράξεις κυριαρχούν τα λόγια. Η κυβερνητική απραξία έχει επιβαρύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα σε τεράστιο βαθμό. Έχει δημιουργηθεί κλίμα αγχωτικής αβεβαιότητας. Κάθε εβδομάδα η αγορά και οι πολίτες ακούν ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών και μετά από λίγο γίνονται γνωστά τα σημεία των διαβουλεύσεων που κατατείνουν στο αντίθετο. Κυβερνητικά στελέχη προτρέπουν σε σύγκρουση με τους δανειστές, προφανώς γιατί διέπονται από την αντι-ευρωπαϊκή λογική και παλαιές, αποτυχημένες παγκοσμίως, κρατικίστικες νοοτροπίες.
Θα περίμενε κανείς πως ύστερα από τις εκλογές θα γινόταν προσπάθεια και σε εθνικό επίπεδο να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας με μέτρα που είχαν ξεκινήσει και τώρα σταματούν όπως:
• Δημόσιος Εθνικός Διάλογος για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη.
• Φορολογικό σύστημα δίκαιο και φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.
• Μεταρρυθμίσεις του κράτους, ώστε να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και στήριξης των επενδύσεων.
• Βελτίωση του ανταγωνιστικού πλαισίου.
• Διασύνδεση της εκπαίδευσης και των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας.
• Προώθηση των έργων υποδομής.
Αντίθετα, δεν γίνεται τίποτα. Μόνο υπεράσπιση και προβολή ξεπερασμένων διεθνώς θέσεων, πράγμα που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες, που βίωσαν την ίδια οικονομική κρίση με την Ελλάδα, σήμερα έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου και εξόδου από την κρίση γιατί προχώρησαν με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Ειδικότερα:
Η Ιρλανδία έπειτα από τρία χρόνια Μνημόνιο, περίπου 85 δις. Ευρώ δανεισμό και σκληρά μέτρα βγήκε στις αγορές και δανείζεται με αρνητικά επιτόκια. Το 2014 είχε το ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης (4,8%) στην Ευρώπη! Η Πορτογαλία έπειτα από μεταρρυθμίσεις σε ένα τριετές Μνημόνιο και δάνεια περίπου 80 δις. Ευρώ βγήκε στις αγορές, ενώ αποπληρώνει νωρίτερα τα χρέη της προς το ΔΝΤ. Η Κύπρος, έπειτα από δύο χρόνια Μνημόνιο, 10 δις. Ευρώ δανεισμό και 8 δις. «κούρεμα» στις καταθέσεις, ετοιμάζεται να βγει στις αγορές πριν από το 2016.
Στη χώρα μας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση, αντί να στηρίξει την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει και να ζητήσει να προχωρήσει η χώρα με πιο γρήγορα βήματα, έδινε ψεύτικες υποσχέσεις και λόγια μεγάλα με ένα σκοπό: να κερδίσει την εξουσία. Αποκορύφωμα αυτής της τακτικής η εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες με την άρνηση για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αυτή η πολιτική έφερε τη χώρα σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο ακριβώς γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι δέσμια των προεκλογικών της υποσχέσεων.
Η χώρα χρειάζεται υπευθυνότητα και συνεννόηση. Χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βαθιές αλλαγές στον κρατικό τομέα. Χρειάζεται ένα νέο, διαφορετικό από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, η χώρα θα πάει μπροστά, θα οδηγηθεί σε ανάπτυξη και θα ξεφύγει από την μιζέρια. Χρειάζεται υπογραφή της συμφωνίας που θα επαναφέρει τη ρευστότητα στην οικονομία.
Είναι ώρα για έργο, για τολμηρές αποφάσεις και όχι για λόγια που οδηγούν στο να μην γίνεται τίποτα. Τα κόμματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ας αφήσουν επιτέλους τα λόγια και ας αρχίσουν να κυβερνούν με τόλμη, αποφασιστικότητα και ρεαλισμό.
Σπυρίδων Ταλιαδούρος
τ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας