"Η καθυστέρηση σύναψης συμφωνίας πλήττει την οικονομία" επισημάνσεις του Σπ. Ταλιαδούρου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Η καθυστέρηση σύναψης συμφωνίας πλήττει βαρύτατα την ελληνική οικονομία. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης, είναι η παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία λόγω της στάσης πληρωμών του κράτους και της αβεβαιότητας.
Ειδικότερα, το ελληνικό κράτος δεν πληρώνει τους προμηθευτές του. Τους χρωστά πάνω από 4,4 δις ευρώ. Αργεί να επιστρέψει στους πολίτες φόρους. Δεν χρηματοδοτεί την δημόσια υγεία. Δεν πληρώνει για την κατασκευή έργων. Τα διαθέσιμά του τελειώνουν και δεν θα μπορεί το επόμενο διάστημα να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της χώρας και των πολιτών.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέσμια ανέφικτων προεκλογικών υποσχέσεων, δεν προχώρησε αμέσως μετά τις πρόωρες εκλογές που προκάλεσαν, σε διαπραγμάτευση με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο. Να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νούμερα και συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές. Αντί για ουσιαστική και ρεαλιστική διαπραγμάτευση άφησε να κυλάει ο χρόνος προφανώς με τη σκέψη ότι όταν φτάσουμε στο τέλος του χρόνου κοντά στη χρεοκοπία, αφενός μεν η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα παρακαλούν να μας διασώσουν για να μην πληγεί και η υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου δε οι πολίτες θα δεχθούν τη συμφωνία για να αποφύγουν τα χειρότερα, ώστε να συγκαλυφθούν οι ανεφάρμοστες προεκλογικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης.
Όμως, στο διάστημα των τεσσάρων αυτών μηνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ύφεση της οικονομίας αυξήθηκε δραματικά. Επενδύσεις έφυγαν. Θέσεις εργασίας χάθηκαν. Καταθέσεις από τις τράπεζες αποσύρθηκαν λόγω του φόβου των πολιτών. Η αβεβαιότητα για τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη εντείνεται.
Θα πρέπει συνεπώς να υπάρξει άμεσα συμφωνία συνολική που θα περιλαμβάνει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έως και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, χωρίς όμως πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευθεί σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που θα προσφερθεί υπό την μορφή εγγυήσεων για άμεσες κοινωνικές ανάγκες. Στις μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμπεριληφθούν μία ανεξάρτητη φορολογική αρχή, ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μία μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού ώστε να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο, μία άμεση επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα και μία αναμόρφωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών για να διασφαλισθεί ο ανταγωνισμός και να αναπροσαρμοστούν οι τιμές. Επιπλέον, πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, για να προσελκύσει επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει τη δημιουργία μιας πιλοτικής ζώνης μέσα στην οποία οι εταιρείες θα υπόκεινται σε σαφέστερους κανόνες και λιγότερη γραφειοκρατία. Με αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μπορεί να ανοίξει για την Ελλάδα ο δρόμος της ανάπτυξης. Στην αντίθετη περίπτωση η χώρα μας θα χάσει μία ακόμη ευκαιρία για να σωθεί.
Δεν επιτρέπεται η Κυβέρνηση να βάζει τις ιδεολογικές της εμμονές ψηλότερα από την ανάγκη να σωθεί η χώρα. Δεν πρέπει να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Είναι σε βάρος της οικονομίας της Ελλάδας. Πρέπει να δοθεί λύση καθαρή και ευθεία.
Σπυρίδων Ταλιαδούρος
τ. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας