Ανακοινώθηκε το πακέτο μέτρων από Παπακωνσταντίνου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Οικονομικά
- Εκτύπωση
Μείωση των μεικτών αποδοχών στον δημόσιο τομέα, από 1% έως 5,5%, μέσω των περικοπών επιδομάτων, υπερωριών και οδοιπορικών, προβλέπει η εισοδηματική πολιτική για το 2010. Στους συνταξιούχους του Δημοσίου που παίρνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα, θα χορηγηθεί αύξηση 1,5%.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, η μείωση σε ονομαστικούς όρους ως προς τις μικτές ακαθάριστες αποδοχές ξεκινά από 18 ευρώ για τους υπαλλήλους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και φτάνει τα 345 ευρώ για τους δικαστικούς. Το συνολικό όφελος του Δημοσίου από τις περικοπές στα εισοδήματα υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε:
• Το "πάγωμα" των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και την αναστολή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται. Θα χορηγηθεί η εισοδηματική ωρίμανση σε όσους το δικαιούνται.
• Την περικοπή επιδομάτων κατά 10%. Εξαιρούνται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, η οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
• Την περικοπή των υπερωριών κατά 30%.
• Την κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή σε ομάδες και επιτροπές εργασίας. Θα προβλέπονται μόνο για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων εκτός δημοσίου τομέα.
• Την περικοπή των οδοιπορικών, μέσω τροποποίησης του νομικού πλαισίου.
• Η εισοδηματική πολιτική αφορά και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η απώλεια εισοδήματος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα αντισταθμιστεί από τις ελαφρύνσεις που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα (περισσότερα, εδώ).
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για όλους τους μισθούς και η θεσμοθέτηση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, βρίσκεται στη διαδικασία της υλοποίησης. Συστήνεται “Επιτροπή Μισθών” με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου.
Οι συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, αφορούν περίπου το 5% του συνόλου των συνταξιούχων, εκτίμησε ο υπουργός.
Όσον αφορά στην πολιτική προσλήψεων, ο υπουργός ανακοίνωσε την αναστολή όλων των προσλήψεων για το 2010, με μερική εξαίρεση στους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Γι' αυτούς τους τομείς, διυπουργική Επιτροπή θα εγκρίνει τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.
Διαβεβαίωσε όσους περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους, ότι θα προβλεφθεί η σταδιακή τους απορρόφηση από το Δημόσιο τα επόμενα έτη, με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.
Στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι θα παραμείνουν και οι αποδοχές του πρωθυπουργού, των υπουργών και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, ενώ τα επιδόματά τους θα μειωθούν κατά 10%.
Η "οροφή" των αποδοχών των προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών και των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, καθορίζεται στις αποδοχές γ.γ. υπουργείου με προσαύξηση έως 20%. Η αμοιβή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ, μειώνεται έως 50%. Επιδιώκεται η μείωση των αμοιβών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ. Καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγήσει μπόνους.