"Κλείδωσε" το δάνειο ύψους 40 Δις Ευρώ Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Οικονομικά
- Εκτύπωση
Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δις. ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο και θα είναι περίπου 5%. Προβλέπεται ακόμη ότι σε αυτά τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης θα προστεθεί και συμπληρωματική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο ενός συνολικού κοινού προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα.
Η απόφαση για το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι από σήμερα ο μηχανισμός γίνεται επιχειρησιακός και διευκρίνισε ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα έχει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι τον κεντρικό συντονισμό των διμερών δανείων θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι ο παράγοντας που θα εκταμιεύει. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε αυτό το μηχανισμό στήριξης με βάση το ποσοστό συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλαδή ανάλογα με το ΑΕΠ τους και θα δανείζουν την Ελλάδα με το ίδιο επιτόκιο χωρίς, όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, να επιβαρύνονται.
Γ.Παπανδρέου:"Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά"
"Στις 25 Μαρτίου μιλήσαμε για μια απόφαση ορόσημο, για ένα ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας για την Ελλάδα. Σήμερα με την απόφαση του Eurogroup το δίχτυ ασφαλείας πήρε συγκεκριμένη μορφή. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πήρε σάρκα και οστά", δήλωσε άμα τη αφίξη του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι "η σημερινή εξέλιξη δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, είναι μία σημαντική απόφαση για την ίδια την ΕΕ".
"Με τη σημερινή απόφαση η Ευρώπη στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: ότι κανείς πια δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την κοινή μας μοίρα και ότι η ΕΕ ήταν, είναι και παραμένει μία κοινότητα κοινών αξιών, κοινών στόχων και αλληλεγγύης", είπε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "θέλω όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να είναι σίγουροι πως οι προσπάθειες και οι κόποι που καταβάλουμε όλοι μαζί πιάνουν τόπο. Γιατί δουλεύουμε ακούραστα από την πρώτη μέρα με σχέδιο, πίστη στην Ελλάδα και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε μία κρίση χωρίς προηγούμενο για οποιαδήποτε κυβέρνηση".
" Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα ανοίγουμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει με σιγουριά στην έξοδο από την κρίση και θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι " κτίζουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας, ανακτούμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας, πείθουμε όλη την διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε το ίδιο μας το σπίτι".
"Είναι σήμερα ανάγκη να συνεχίσουμε με σχέδιο σοβαρότητα και αποφασιστικότητα σε κάθε τομέα πολιτικής για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε για τον πολίτη και την Ελλάδα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Γ.Παπακωνσταντίνου:"Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού"
Ως «εξαιρετικά σημαντική απόφαση, πάνω από τις προσδοκίες της χώρας και με επιτόκια χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούνταν αρχικά» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την απόφαση που ελήφθη κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τους όρους και τις λεπτομέρειες του κοινού μηχανισμού οικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, που «αποτελεί ένα σαφέστατο δίχτυ ασφαλείας», καθώς όπως πρόσθεσε «έχουμε στόχο και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».
Με βάση την απόφαση που ελήφθη σήμερα και σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, για την Ελλάδα είναι άμεσα διαθέσιμο για εφέτος, μόλις χρειαστεί, ένα δάνειο ύψους περίπου 40 δις. ευρώ (τα 30 δις. ευρώ θα προέλθουν από την ευρωζώνη και τα 10 δις. ευρώ από το ΔΝΤ. Ενώ άλλα επιπλέον περίπου 40 δις. ευρώ θα είναι διαθέσιμα, στην περίπτωση που τα χρειαστεί η Ελλάδα, για την περίοδο 2011- 2012). Στην περίπτωση που το δάνειο αυτό είναι τριετούς διάρκειας, θα έχει ή κυμαινόμενο επιτόκιο 3,7%- 3,85% ή σταθερό επιτόκιο 4,90%- 5% (για τον υπολογισμό του τελικού επιτοκίου, λαμβάνεται υπόψη το επιτόκιο euribor τρίμηνης διάρκειας, στο οποίο προστίθενται συγκεκριμένες επιβαρύνσεις και προμήθεια).
Αύριο συνέρχεται μια τετραμερής επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Παράλληλα, θα πρέπει, όπου χρειαστεί, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης (π.χ. έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας).
Ο υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας περαιτέρω τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αγορές και τα spreads τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» προκειμένου να αποφασισθεί εάν η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Σημειώνεται ότι την προσεχή Τρίτη θα γίνει έκδοση εντόκων γραμματίων, που θα αποτελεί και μια πρώτη ένδειξη για το εάν υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητεί επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή για το 2010, ενώ όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τόσο για εφέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.