Πιθανότερη εκδοχή η "διάσωση" σύμφωνα με την BNP-Paribas Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Οικονομικά
- Εκτύπωση
Τέσσερα σενάρια όσον αφορά τη γεφύρωση του δημοσιονομικού χάσματος της ελληνικής οικονομίας προκρίνει η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2010. Από την έκθεση προκύπτει ότι το αποφευκτέο, δηλαδή η χρεοκοπία της χώρας μας συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες (2%) αλλά όμως από την άλλη προκρίνει ως πιθανότερο σενάριο επιβίωσης την "διάσωση" που αγγίζει το 50%.
Με βάση το πρώτο σενάριο (στο οποίο δίνει ποσοστό πιθανότητας 35%) η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει με επιτυχία τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το δημόσιο χρέος. Καθώς η εμπιστοσύνη των αγορών θα επιστρέφει, το premium ρίσκου για τα ελληνικά ομόλογα σταδιακά θα υποχωρεί.
Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί τότε, σύμφωνα πάντα με την BNP Paribas, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκλάβει ως δεύτερη καλύτερη επιλογή την εναλλακτική της διάσωσης. Η Ελλάδα θα χρειαστεί και πάλι να προσαρμοστεί, ωστόσο η χρηματοοικονομική στήριξη θα της δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει αξιοπιστία και κατ’ επέκταση χρόνο, περιορίζοντας την ίδια στιγμή τις άμεσες πιέσεις στην αγορά. Σε βάθος διετίας η BNP εκτιμά πως το εν λόγω σενάριο (της διάσωσης ήτοι με παράλληλη προσαρμογή) έχει πιθανότητα 48%.
Επισημαίνει πάντως πως η εν λόγω εναλλακτική θα μπορούσε να θέσει ζήτημα ηθικής νομιμοποίησης και πιθανότατα να οδηγούσε σε αποδυνάμωση της αξιοπιστίας του συνολικού θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. Σύμφωνα με την τράπεζα, η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί το πρώτο σημαντικό τεστ για το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνει πως διάσωση της Ελλάδας θα αποτελούσε κατά συνέπεια εναλλακτική μόνο μετά από περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές.
Το τρίτο σενάριο σύμφωνα με την ΒΝΡ (για το οποίο δίνει πιθανότητα μόλις 15%) αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας υπό την εποπτεία της Ε.Ε. Η τράπεζα συμπληρώνει πως η χώρα μας παραμένει στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο η διόρθωση θα ήταν πιο διασπαστική. Αυτό, επισημαίνει, πως θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα.
Το τελευταίο και «ακραίο» σενάριο (μόλις 2% πιθανότητα) που δίνει η γαλλική τράπεζα είναι αυτό της άτακτης χρεοκοπίας με την Ελλάδα να φεύγει από την ευρωζώνη. Σε αυτό το ενδεχόμενο τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα, καθώς και άλλων χωρών της ευρωζώνης θα υπέπιπταν σε τεράστιο sell-off, ενώ σημαντική θα ήταν και η πτώση για το ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις9 Φεβρουαρίου 2010, 00:02