Υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor's Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Οικονομικά
- Εκτύπωση
Αιιφνιδιαστική υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Standard & Poor’s σε "BBB+" από "A-". Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη έπειτα από την υποβάθμιση εκ μέρους της Fitch που προηγήθηκε, και η οποία, επιπλέον, δείχνει ότι το κλίμα στις αγορές παραμένει εξαιρετικά βαρύ για τη χώρα μας παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το τετραετές σχέδιο εξόδου από την κρίση.
"Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Marko Mrsnik και προσθέτει: "Επιπλέον πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των δημόσιων οικονομικών αντιμετωπίζουν εγχώρια εμπόδια που ενδεχομένως να απαιτήσουν σημαντικές προσπάθειες για σειρά ετών προκειμένου να ξεπεραστούν".
Ο οίκος επισημαίνει παράλληλα ότι "λόγω της ανοδικής αναθεώρησης των προβλέψεων μας για το γενικό χρέος της κυβέρνησης και τα επίπεδα του ελλείμματος -και το εκτιμώμενο κόστος για την εξυπηρέτηση των εν λόγω υποχρεώσεων- βλέπουμε περαιτέρω μείωση της δημοσιονομικής ευελιξίας της Ελλάδας σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ό,τι είχαμε αρχικά εκτιμήσει.
Η S&P αναμένει ότι το διψήφιο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ αυτό το έτος και το επόμενο να διαμορφώσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 126% του ΑΕΠ το 2010 και περίπου στο 138% του ΑΕΠ το 2012.
"Κατά την άποψή μας, η αύξηση της επιβάρυνσης για εξυπηρέτηση του χρέους στενεύει τα περιθώρια για σταθεροποίηση του χρέους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός σημαντικά πιο αδύναμου βραχυχρόνιου περιβάλλοντος οικονομικής ανάπτυξης", αναφέρει η S&P.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να αποκτήσει επαρκή πολιτική στήριξη για να εφαρμόσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ εκτιμά ότι θα είναι σε θέση μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες να έχει καταλήξει σε συμπεράσματα σε μετά και την παρουσίαση περισσότερων λεπτομερειών από την ελληνική κυβέρνηση.