20 εκατ. Ευρώ στη Θεσσαλία μέσω χρηματοδότησης "Jessica" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Τη Σύμβαση Χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA, υπέγραψαν την Πέμπτη, η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη και ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλ. Σακελλάρης, παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τ. Μπιρμπίλη, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνου και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Στ. Αρναουτάκη.
Το παράρτημα της σύμβασης συνυπέγραψε και η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακούδη καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει με το ποσό των 20 εκ. ευρώ στη διαμόρφωση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου.
Παρόντες ήταν οι Γενικοί Γραμματείς Επενδύσεων, κ. Γ. Πετράκος, Πολιτισμού, κ. Λ. Μενδώνη, Τουρισμού, κ. Γ. Πουσσαίος και Ολυμπιακής Αξιοποίησης, κ. Γ. Πυργιώτης
Σημειώνεται, ότι μέσω της πρωτοβουλίας JESSICA (Κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) θα επιδιωχθεί η στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης με παράλληλη κινητοποίηση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων αστικής ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται βάσει ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο θα διαμορφώνει το πλαίσιο υλοποίησης των έργων (δίκτυα ενέργειας, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλπ).
Στόχος της πρωτοβουλίας JESSICA είναι η αξιοποίηση χρηματοοικονομικών μηχανισμών και εργαλείων, όπως τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης. Οι μηχανισμοί αυτοί υποστηρίζουν επενδύσεις στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοχλεύοντας τους δημόσιους πόρους των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων με πόρους του ιδιωτικού τομέα.
Mε τη σύναψη της Σύμβασης Χρηματοδότησης για την σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου JESSICA, εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ως συνδιαχειριστή του Ταμείου Χαρτοφυλακίου. Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου θα αποτελέσει το όχημα διαμόρφωσης του σχεδιασμού εφαρμογής της πρωτοβουλίας JESSICA και συγκέντρωσης των απαραίτητων πόρων από τα επιχειρησιακά προγράμματα για την πραγματοποίηση δράσεων αστικής ανάπτυξης.
Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, θα εκδοθούν οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σύστασης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου και του Επενδυτικού Συμβουλίου, θα διαμορφωθεί το απαιτούμενο από τους κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και θα ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να ενταχθούν οι πράξεις JESSICA στα συμμετέχοντα επιχειρησιακά προγράμματα και να ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα των πόρων. Στόχος είναι η έκδοση προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύσταση Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης έως το τέλος του έτους (ή το αργότερο έως τις αρχές του 2011).
Σε δηλώσεις της η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη τόνισε τα εξής:
«Είναι μια σημαντική στιγμή και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και για τη χώρα γενικότερα. Ξεκινούμε την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας, στόχος της οποίας είναι η αξιοποίηση χρηματοοικονομικών μηχανισμών και εργαλείων, όπως τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης. Είναι μια πρωτοβουλία που προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. Ποια είναι αυτά:
Πρώτον, υπάρχει άμεση αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών Ταμείων. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα από τους πόρους των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και με τα προγράμματα αυτά έχουμε τη δυνατότητα άμεσης απορρόφησης.
Δεύτερον, η διαχείριση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται και επομένως υπάρχει και μια μείωση του διαχειριστικού φόρτου.
Τρίτο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται μόχλευση πόρων. Μιλάμε για δάνεια με πολύ ευνοϊκό επιτόκιο, για την υλοποίηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε επίπεδο Περιφέρειας, σε επίπεδο πόλεων, σε επίπεδο Δήμων.
Έργα τα οποία δεν θα μπορούσαν να γίνουν λόγω ανεπάρκειας πόρων και με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών επιχειρησιακών αυτών προγραμμάτων.
Δυο ακόμη πολύ σημαντικά προτερήματα και οφέλη από αυτή την σύμβαση χρηματοδότησης είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, στις Περιφέρειες να συνδράμουν με γη ή με ακίνητα και αυτά να προσμετρηθούν σαν να ήταν δημόσιοι πόροι. Άρα αυτό είναι ένα πάρα πολύ ουσιαστικό πλεονέκτημα και για τη χρήση δημοσίων ακινήτων, τα οποία αυτή τη στιγμή παραμένουν αδρανή και τώρα περιλαμβάνονται σε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Η βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, είναι η ποιοτική, ανταγωνιστική παραγωγή στον τόπο μας, η στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αυτό γίνεται κάτω από τη σημερινή συγκυρία μόνο μέσα από την προώθηση επενδύσεων με αναπτυξιακό αποτέλεσμα.»