Όχι στην εκτροπή Αχελώου από Διώτη Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στη γραμμή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κινήθηκε η ομιλία της βουλευτού Λάρισας για την εκτροπή του Αχελώου. Η Κα Ηρώ Διώτη μίλησε για παρεκτροπή σε βάρος του οικοσυστήματος, του ποταμού και των τοπικών κοινωνιών και πως η λύση θα δοθεί με την ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων υδάτων στη Θεσσαλία. Αναλυτικά η τοποθέτηση της Κα Διώτη:
"Αυτός ο χώρος που βρισκόμαστε σήμερα έγινε ουκ ολίγες φορές θέατρο εξελίξεων γύρω από την εκτροπή του Αχελώου. Ο Αχελώος «δρόσισε» τις προγραμματικές δηλώσεις πολλών νέων κυβερνήσεων. Άλλοτε γέννησε εφιάλτες στον ύπνο των Υπουργών που έπρεπε να απαντήσουν σε επερωτήσεις και να εξηγήσουν γιατί δεν προχωρούν ή γιατί προχωρούν τα έργα και άλλοτε φούντωσε τις φλόγες των εσωκομματικών διαφορών, όπως συνέβη και πρόσφατα με τον Υπουργό Υποδομών να στηρίζει το έργο και την ίδια στιγμή η Υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Μπιρμπίλη, με δηλώσεις της, έπαιρνε αποστάσεις από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠαΣοΚ.
Ο Αχελώος δεν είναι λύση για ιστορικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μεγάλων έργων που επηρεάζουν το περιβάλλον, αλλά και τη ζωή πολλών ανθρώπων, πρέπει να έχουν και την πλήρη κοινωνική νομιμοποίηση. Αυτή η βασική αρχή δεν τηρήθηκε όσον αφορά τα έργα της εκτροπής του Αχελώου.
Η Μεσοχώρα –και το γνωρίζετε πολύ καλά- αντέδρασε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να αντιδρά, και όχι αδίκως, καθώς το χωριό θα αφανιστεί από το χάρτη. Δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση. Ακόμη και σήμερα προκρίνεται η λεγόμενη πολιτική λύση, δηλαδή, η επιβολή της απόφασης άνωθεν. Αυτό είναι το «μαζί με τον πολίτη» που αποτέλεσε και προεκλογικό σας σύνθημα, κύριοι της Συμπολίτευσης;
Είναι γνωστό στους πάντες το πρόβλημα του νερού που στο μέλλον θα είναι όλο και πιο οξύ, ιδιαίτερα στις Μεσογειακές περιοχές. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε ένα πλαίσιο που στηρίζει ένα σύνολο από τεχνικά έργα και παρεμβάσεις, για να στηρίξει την ανάπτυξη που τα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν; Ή χρειάζεται ένα πλαίσιο που θα κωδικοποιεί μία νέα προσέγγιση της προστασίας των υδατικών πόρων της χώρας; Το νερό μας χρειάζεται για να στηρίξει τους αναπτυξιακούς μας σχεδιασμούς ή οι σχεδιασμοί μας θα πρέπει να στηριχτούν στην ποσοτική επάρκεια και την ποιοτική προστασία των υδατικών πόρων;
Εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουμε κάνει τη δεύτερη επιλογή. Πρότασή μας είναι ότι η αναπτυξιακή αντίληψη πρέπει να έχει κατεύθυνση την αειφορική διαχείριση των υδατικών πόρων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παραχθούν άλλες πολιτικές. Στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του νερού που κάθε χρόνο ξοδεύεται σε διάφορες χρήσεις δεν πρόκειται να αναπληρωθεί ποτέ.
Οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών προσπάθησαν να ικανοποιήσουν την ακόρεστη ζήτηση νερού, επεκτείνοντας διαρκώς την εκμετάλλευση περασμένων αποθεμάτων. Έδειξαν μηχανισμούς διαχείρισης του νερού που δεν είναι άλλο παρά τοπικοί μηχανισμοί εξουσίας και πολιτικής εκμετάλλευσης. Η καραμέλα του Αχελώου έχει περάσει από χείλη σε χείλη και επανέρχεται. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απορρίπτει απερίφραστα την εκτροπή του Αχελώου που ακόμη προωθείται ουσιαστικά. Ζητάμε την ακύρωση όλων των σχετικών έργων και στροφή σε ήπια υδραυλικά έργα και άλλα διαχειριστικά μέτρα για τη γεωργία και την ύδρευση της Θεσσαλίας.
Η εκτροπή του Αχελώου, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι λύση. Είναι παρεκτροπή σε βάρος του οικοσυστήματος, του ποταμού και των τοπικών κοινωνιών.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τάχθηκε από την αρχή κατά του μεγαλεπήβολου, σχεδόν φαραωνικού αυτού έργου και θα συνεχίσει αψηφώντας, όπως βλέπετε, το πολιτικό κόστος να απαιτεί να σταματήσουν τα καταστροφικά έργα. Συνολικά στο θέμα τόσο του Αχελώου όσο και στη διαχείριση των υδάτων οι θέσεις μας είναι σαφείς και καθορισμένες. Ζητάμε να παρθούν οι αναγκαίες γενναίες αποφάσεις και να ακυρωθεί άμεσα ο συνολικός σχεδιασμός της εκτροπής.
Η ορθολογική διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία μπορεί να προχωρήσει με την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης και λιμνοδεξαμενών που θα σέβονται τη φύση και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη λειψυδρία. Τα φράγματα –και πρέπει να το γνωρίζετε καλά οι συνάδελφοί μου στη Θεσσαλία- είναι αυτά που προτείνονται και στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία, είναι τα φράγματα που αξιοποιούν τα τοπικά ύδατα, όπως αυτά του Σμοκόβου, της Γυρτώνης, της Κάρλας, του Ενιπέα, της Πύλης, του Μουζακίου, του Νεοχωρίτη Τρικάλων, του Αγιονερίου, η επανασύσταση της Λίμνης της Καλλιπεύκης, τα μικρά ορεινά φράγματα της Ελασσόνας, της Αγιάς, της Μελιβοίας, που είναι ίσα με αυτά της εκτροπής του Αχελώου.
Τα εν λόγω έργα πρώτον, κοστίζουν το 1/3 του πραγματικού κόστους του Αχελώου. Δεύτερον, δίνουν τον ίδιο όγκο νερού με αυτόν. Τρίτον, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να κατασκευαστούν, αφού είναι μικρότερα έργα, με λιγότερα δίκτυα διανομής νερού και μπορούν να γίνονται παράλληλα και τέταρτον, συγκεντρώνουν χειμερινά νερά και δεν έχουν οικολογικές αμφισβητήσεις.
Ζητάμε το σχεδιασμό υδατικής πολιτικής με κεντρικό στόχο τη διευθέτηση των ισοζυγίων προσφοράς και ζήτησης του νερού σε επίπεδο λεκάνης υδατικού διαμερίσματος, ώστε να διασφαλίζεται διαχρονικά η κοινωνική και οικονομική ζωή, η ικανοποίηση των αναγκών στο νερό και η περιβαλλοντική προστασία. Θέλουμε την εξοικονόμηση υδατικών πόρων με ήπιες παρεμβάσεις διαχείρισης της ζήτησης του νερού σε όλους τους τομείς. Πρέπει να γίνει καταγραφή του υδάτινου ισοζυγίου και χρήσεων και διαφορετική τιμολόγηση. Θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη αξιοποίηση των αποθεμάτων, αύξηση της αποδοτικότητας των υδραυλικών έργων, συμβατά έργα μικρής κλίμακας σε επιλεγμένες περιοχές στην ορεινή κυρίως ζώνη.
Έργα σταδιακής επιδιόρθωσης της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει υποστεί το υδατικό σύστημα, ιδιαίτερα σε περιοχές εντατικής γεωργίας, αφού έγινε πολύ μεγάλος λόγος γιʼ αυτό ή και σε περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί υψηλή ρύπανση, επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, όπως η περιοχή του Ασωπού, των Οινοφύτων, Κορωπίου Αττικής κ.λπ.. Το νερό θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Κι εκεί δεν χωρά κανένας ιδιώτης.
Το κλίμα, δεν μπορεί να περιμένει. Όπως έχει επαναλάβει ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, οι ζώνες βροχής αλλάζουν και περιοχές με προβλήματα ερημοποίησης ή εμφάνισης καυσώνων είναι οι πιο ευπαθείς. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και ειδικότερα επειδή βρίσκεται πραγματικά στο σταυροδρόμι όλων των αλλαγών, στο μάτι του κυκλώνα δηλαδή. Δεν έχουμε περιθώρια αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα, για να αποφύγουμε την εξέλιξη, η Θεσσαλία θα γίνει Σαχάρα, όπως λέχθηκε και από τον κύριο Πρωθυπουργό".