Στήριξη Σαμαρά σε ΠΑΣΕ για Αχελώο Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Συνάντηση είχαν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου (ΠΑΣΕ) με τον Πρόεδρο της Ν. Δ. Αντώνη Σαμαρά στη Λάρισα με σκοπό να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα της μερικής μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του Αχελώου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ και Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Αντιπρόεδρος και Νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και Νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, ο Δήμαρχος Μουζακίου και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Γιώργος Κωτσός, ο πρώην Νομάρχης Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Ντίνος Διαμάντος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας Αθανάσιος Κοκκινούλης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γεώργιος Λαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Σωκράτης Αναγνώστου, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Κώστας Σκορδάς, ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κώστας Γκούμας και ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Α. Καρδίτσας Απόστολος Γκούβης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Βουλευτές της Ν. Δ. Χρήστος Ζώης και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κων/νος Κόλλιας αναπλ. υπεύθυνος τομέα Αγροτικού ΝΔ, ο πρ. Βουλευτής Γιάννης Μανώλης και ο πρ Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης.
Αρχικά ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Αλεξάκος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΝΔ για την συνάντηση και τη δυνατότητα που τους έδωσε να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα της μερικής μεταφοράς νερού από τον Άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία. Στη συνέχεια, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες των Θεσσαλών για την τύχη του έργου, οι οποίες απορρέουν από την πρόσφατη άδικη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ με την οποία διατάχθηκε η προσωρινή διακοπή των εργασιών και από τις αμφίσημες δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης.
Στη συνέχεια ο κ. Αλεξάκος ανέφερε ότι το έργο του Αχελώου έχει απαντηθεί με θετικό τρόπο πολιτικά από όλες τις κυβερνήσεις από το 1983 μέχρι σήμερα και τεχνοκρατικά πολλές φορές, με πιο πρόσφατο το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών Αχελώου και Πηνειού Θεσσαλίας που ενσωματώθηκε στο Νόμο 3481/2006. Επίσης ανέφερε ότι η μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου, ενώ ξεκίνησε πριν 26 χρόνια ως έργο αναπτυξιακό και αρδευτικό, έχει εξελιχθεί σε περιβαλλοντικό αφού τα νερά του:
α) μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλίας από την εξάντληση των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων, την υφαλμύρωση του τμήματος αυτών που βρίσκονται στην Ανατολική Θεσσαλία και την νιτρορύπανση αυτών που έχουν απομείνει.
β) θα μειώσουν την ρύπανση του Πηνειού ποταμού με τη διατήρηση της οικολογικής παροχής, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, που αυτή μηδενίζεται.
γ) θα παρέχουν στην Εθνική οικονομία 400 ΜW πράσινης ενέργειας από την λειτουργία των υδροηλεκτρικών εργοστασίων.
Το έργο επίσης εξελίχθηκε σε υδρευτικό, αφού από τα νερά του προσδοκούν να υδρευτούν το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και όλες οι περιοχές των αξόνων Λάρισας – Βόλου και Λάρισας – Φαρσάλων, που κάθε καλοκαίρι υποφέρουν. Τόνισε επίσης ότι στη Θεσσαλία δίνεται έμφαση στη χρηστή διαχείριση του νερού για την άρδευση αναφέροντας ότι η πλειοψηφία των αγροτών (στην Ανατολική Θεσσαλία σε ποσοστό 80% ) χρησιμοποιεί την στάγδην άρδευση.
Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ επεσήμανε ότι η απεμπλοκή του έργου από τις δικαστικές διενέξεις και η ταχεία ολοκλήρωσή του πέραν των λόγων ουσίας είναι επιβεβλημένη και από την μέχρι τώρα εξέλιξη των εργασιών οι οποίες βαίνουν προς το τελικό στάδιο αφού έχει ολοκληρωθεί το 75% του φράγματος της Συκιάς και το 86% της σήραγγας εκτροπής. Τέλος ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να εκφράσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την υποστήριξη του κόμματός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία και να ασκήσει από την πλευρά του πίεση προς την κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που κατατείνουν στην ταχεία ολοκλήρωση των έργων.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Θεσσαλοί Νομάρχες. Ο Νομάρχης Λάρισας κ. Κατσαρός αναφέρθηκε στην εθνική σημασία του έργου και στο γεγονός ότι όλοι οι Θεσσαλοί, ανεξαρτήτου κομματικής προελεύσεως, είναι ενωμένοι στον κοινό στόχο της ολοκλήρωσης του έργου.
Ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Βλαχογιάννης αναφέρθηκε καταρχήν στη διγλωσσία που υπάρχει στα μέλη της Κυβέρνησης. Επεσήμανε επίσης ότι με την άδικη απόφαση του ΣτΕ σταματάει και το έργο της Μεσοχώρας που είναι ήδη τελειωμένο και δε συσχετίζεται με το έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο.
Ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας ανέφερε ότι το έργο είναι εθνικής σημασίας και πέραν της πολιτικής βούλησης απαιτείται η νομική θωράκιση του έργου ώστε να μην είναι ευάλωτο στις δικαστικές προσφυγές.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων στην τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στον υδρευτικό χαρακτήρα του έργου που επεκτείνεται και πέραν του πολεοδομικού συγκροτήματος της Λάρισας στους οικισμούς που βρίσκονται στον άξονες Λάρισας- Βόλου και Λάρισας- Φαρσάλων.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών της ΠΑΣΕ.
Ο κ. Σαμαράς αφού άκουσε τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων τόνισε πως στηρίζει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και ότι η θέση αυτή εκφράζει το σύνολο του κόμματος της Ν. Δ. Ανέφερε επίσης πως θα ασκήσει πίεση στον Πρωθυπουργό να κάνει δεκτό το αίτημα της ΠΑΣΕ για συνάντηση μαζί του. Τέλος ανέφερε ότι θα βοηθήσει χρησιμοποιώντας τα κοινοβουλευτικά μέσα ώστε να γίνουν όλες οι ενέργειες και οι δράσεις που απαιτούνται για να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση του έργου.