Συνεργασία Μαγνησίας - Καρδίτσας για οδικό δίκτυο Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν οι νομάρχες Μαγνησίας και Καρδίτσας ανακοινώνοντας διανομαρχιακή συνεργασία για φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Ο νομάρχης Μαγνησίας Κος Απόστολος Παπατόλιας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρεις τουλάχιστον λόγοι που υπαγορεύουν τη στενή συνεργασία των δύο νομών στον τομέα οδικών συνδέσεων.
Αυτοί είναι:
1. Η αλλαγή του τοπίου στις οδικές μεταφορές που θα προκύψει στην Θεσσαλία μετά την κατασκευή της Ε65.
2. Η απόλυτη ανάγκη αναβάθμισης του παλαιού οδικού άξονα Μικροθήβες – Φάρσαλα που χρησιμοποιούν στις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι των δύο νομών για πολλά χρόνια.
3. Η συντελούμενη αναβάθμιση του αεροδρομίου Κ. Ελλάδος, στην Ν. Αγχίαλο, κι ο ρόλος του στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας, και βέβαια το λιμάνι Βόλου που αποτελεί έτσι κι αλλιώς το μεγάλο λιμάνι της Θεσσαλίας και της χώρας.
Ο Κος Αλεξάκος, Νομάρχης Καρδίτσας δήλωσε σχετικά:
"Τα δεδομένα που παρουσιάζονται στην Νότια Θεσσαλία (Καρδίτσα-Μαγνησία) με τον υπό διαμόρφωση νέο οδικό χάρτη της περιοχής, λόγω της κατασκευής του άξονα Ε65 και σε συνδυασμό με τον οδικό άξονα Βόλου-Ε65 (περιοχή κόμβου Σοφάδων), μπορούν να κατατάξουν την Καρδίτσα και τη Μαγνησία σε ένα σημαντικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, παίζοντας έτσι ένα πιο ενισχυτικό οικονομικό ρόλο στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Η πλήρης ανατροπή που επιτυγχάνεται στα οδικά, συγκοινωνιακά και διαμετακομιστικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, συνθέτουν ένα ισχυρό διεκδικητικό πλαίσιο για την δημιουργία ενός συνδετήριου οδικού άξονα στο κόμβο της Ε65 που δημιουργείται στους Σοφάδες.
Η πρόταση αποσκοπεί στην απεικόνιση των κοινωνικών, αναπτυξιακών και οικονομικών παραμέτρων που χαρακτηρίζουν τις ευρύτερες περιοχές, οι οποίες πρόκειται να «κρεμαστούν» από το συγκεκριμένο οδικό άξονα Βόλου-Ε65 (περιοχή κόμβου Σοφάδων ).
Στόχος της πρότασής μας αποτελεί ο προσδιορισμός των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των συγκεκριμένων συνδέσεων (κυρίως των Σοφάδων), οι οποίοι θα διαμορφώσουν ένα νέο συγκοινωνιακό χάρτη στη Κεντρική Ελλάδα με διακριτά κεντροβαρή χαρακτηριστικά.
Η επιλογή της συγκεκριμένης οδικής παρέμβασης (Γεφύρια-Φάρσαλα-Μικροθήβες) εντάσσεται στη κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών αλλά και της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των ενδοπεριφερειακών οντοτήτων.
Η οικονομική στήριξη για τη κατασκευή του εν λόγω δρόμου έχει σαν σκοπό να ευνοήσει την περιφερειακή ανάπτυξη, με τα εξής χαρακτηριστικά:
-
Συμβολή στον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της υπαίθρου που συνδέει τις περιοχές τριών Νομών [Ν. Καρδίτσας(Καρδίτσα-Σοφάδες)-Ν. Λάρισας(Φάρσαλα) & Ν. Μαγνησίας (Βόλος με προέκταση στον Αλμυρό)] της ίδιας περιφέρειας
-
Δημιουργία πολλαπλών και πολλαπλασιαστικών οικονομικών επιδράσεων και κοινωνικών οφελών στις παρόδιες περιοχές
-
Αποσυμφόρηση του δίπολου (Βόλος-Λάρισα), ενδυναμώνοντας την παραδοσιακή κοινωνική και οικονομική εξάρτηση των δύο Νομών
-
Συμβολή στην άμεση εξυπηρέτηση του διαμετακομιστικού εμπορίου της Μαγνησίας, Καρδίτσας αλλά και των Τρικάλων.
-
Αξιοποίηση σημαντικών οικονομικών θυλάκων [ΒΙΠΕ Γοργοβιτών (Καρδίτσα), Βιοτεχν. Ζώνες ή πάρκα & οικιστικές ενότητες (Σοφάδες- Φάρσαλα), ΒΙΠΕ (Βόλος)] οι οποίοι «κρέμονται» κατά μήκος αυτού του άξονα
Καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη διαφορετικών τομέων των τοπικών οικονομιών, δεδομένου ότι:
Διευκολύνει την διέξοδο του αγροτικού προϊόντος των ευρύτερων περιοχών της Καρδίτσας-Σοφάδων & Φαρσάλων προς τις συνδυασμένες διαμετακομιστικές εξόδους (λιμάνι Βόλου, αεροδρόμιο Αγχιάλου, σιδηρόδρομος (κόμβος Παλαιοφαρσάλων)
Ενδυναμώνει την αύξηση του τουριστικού προϊόντος και για τους δύο Νομούς (Πήλιο-λίμνη Πλαστήρα & Σμοκόβου)
Αύξηση της κινητικότητας του ενδογενούς παραγωγικού δυναμικού των τοπικών οικονομιών που ενεργοποιούνται κατά μήκος του άξονα (Καρδίτσα-Σοφάδες- Φάρσαλα-Βόλος)
Προώθηση τη συνεργασίας και του συντονισμού των φορέων του εν λόγω οδικού άξονα
Διευκόλυνση της διεκδίκησης της μελλοντικής χάραξης για την οριζόντια σύνδεση των δύο αξόνων Ε65 & Ιόνιας Οδού (ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΓΝΑΤΙΑ) ξεχωριστής σημασίας για τη Καρδίτσα και το Βόλο.
Ενθάρρυνση κατά μήκος του άξονα, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο την βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, της ορθολογικής διαχείρισης και αποθήκευσής τους (logistics), την βελτίωση των συνθηκών μεταποίησης και εμπορίας με άμεσα οικονομικά θετικά αποτελέσματα και σημαντικά οφέλη για τους δείκτες απασχόλησης των τοπικών κοινωνιών μας.
Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου είναι μια κοινή συνάντηση των 3 Νομαρχών (Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας) με την Γ.Γ. της Περιφέρειας για την εξεύρεση πίστωσης για αναγνωριστική μελέτη στην α’ φάση, οριστική μελέτη και στη συνέχεια διεκδίκηση της κατασκευής του έργου από τα τομεακά προγράμματα ή των αποκεντρωμένων πόρων της Περιφέρειας εν όψει της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης του σχεδίου «Καλλικράτης».
Ο Κος Παπατόλιας, Νομάρχης Μαγνησίας δήλωσε σχετικά με την συνεργασία των δύο νομών:
"Ενόψει της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης η διανομαρχιακή στενή συνεργασία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιεράρχηση κοινών προτεραιοτήτων και κυρίως για την εμπέδωση της απαιτούμενης, για την επιτυχία του θεσμού, περιφερειακής αντίληψης".
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε65
Είναι γνωστό ότι το διαχρονικό αίτημα του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας - Βόλου υλοποιείται σήμερα εν μέρει, αφού η κατασκευή της Ε65 δεν προβλέπει κλάδο από Καρδίτσα προς Βόλο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
«Σε συνάντηση», συνέχισε ο κ. Παπατόλιας, «που προκαλέσαμε το 2007, των τεσσάρων νομαρχιών με τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά ο υπουργός δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση, σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, του οδικού άξονα Καλαμπάκα – Τρίκαλα – Λάρισα ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της οδικής σύνδεσης Ηγουμενίτσας - Βόλου. Ανεξάρτητα από το ότι αυτή η υπόσχεση δεν τηρείται ο άξονας αυτός δεν εξυπηρετεί το νομό Καρδίτσας και τα νότια του νομού Λάρισας που παραδοσιακά συνδέονται με το Βόλο με τον οδικό άξονα Φαρσάλων – Μικροθηβών».
ΠΡΟΤΑΣΗ
«Διεκδικούμε λοιπόν από την Περιφέρεια, μετά από συνεννόηση και με το Νομάρχη Λάρισας, την έναρξη των διαδικασιών σύνταξης των απαιτούμενων μελετών. Για την υποβοήθηση της Περιφέρειας οι τρεις νομαρχίες μπορούν να αναλάβουν τον τεχνικό φάκελο, την αναγνωριστική και την ΠΠΕ . Ήδη η ΝΑΜ έχει κάνει μια προεργασία όχι μόνο με τη μελέτη σκοπιμότητας αλλά και την τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής».