Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τις δασικές πυρκαγιές Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ευρεία σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010 στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την παρουσία της Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Καλλιόπης Γερακούδη.
Η Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας τόνισε τα εξής:
« Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, αλλά και να προβούμε στη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, εφόσον προκύψουν.
Με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (πτώση κεραυνών) είναι σχετικά μικρή, η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους επιβάλλει τη λήψη μέτρων με τα οποία επιδιώκεται η μείωση των αιτίων που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε ανθρώπινες δραστηριότητες και τα οποία μέτρα θα καταστήσουν το έργο της καταστολής περισσότερο αποτελεσματικό.
Με γνώμονα την πρόληψη - καταστολή και πρωτίστως την αποφυγή της καταστροφής, των πυρκαγιών που ενδεχομένως προκύψουν, η σημερινή σύσκεψη έχει ως σκοπό την εξέταση και μελέτη όλων των θεμάτων που αφορούν τον αντιπυρικό Σχεδιασμό σε Περιφερειακό επίπεδο.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη άριστου συντονισμού ενεργειών μεταξύ των Υπηρεσιών και των Φορέων Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα Μέτρα Προστασίας που αναφέρονται στη σχετική Εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. 1902/16-03-2010 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία υπενθυμίζονται οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στη σημαντική αυτή προσπάθεια που αφορά στη προστασία και διατήρηση του Δασικού μας Πλούτου.»
Η κ. Γερακούδη αναφέρθηκε επίσης και στην αναγκαιότητα για ορθή κατανομή των πιστώσεων ΣΑΤΑ/ Πυροπροστασίας στους ΟΤΑ, καθώς στο παρελθόν παρατηρήθηκε το φαινόμενο να χρηματοδοτούνται αρκετοί πεδινοί Δήμοι (χωρίς δάση ή δασικές εκτάσεις στην περιοχή ευθύνης τους), με μεγαλύτερα ποσά από άλλους που είχανε πραγματικές ανάγκες για πυρόσβεση. «Το φαινόμενο αυτό θα σταματήσει», τόνισε η Γ.Γ. της Περιφέρειας, η οποία προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τα αρμόδια Υπουργεία.
Τις κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσίασε ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Δ. Τσιόφας.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:
1. Όταν ο χάρτης επικινδυνότητας είναι (4) ή (5), να ενεργοποιούνται οι Δήμοι της περιοχής και τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια θα συνεδριάζουν όλο το 24ωρο, θα είναι σε επιφυλακή και θα περιπολούν στα δάση της περιοχής τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ή άλλο προσωπικό του Δήμου.
2. Κινητοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Στρατού με περιπολίες στις περιοχές που έχουν προκαθοριστεί από το σχέδιο της Περιφέρειας.
3. Εντατικοποίηση της επιτήρησης των αγροτοδασικών περιοχών και από την Υπηρεσία της Αγροφυλακής.
4. Το Συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας θα συνεδριάζει στον τόπο της πυρκαγιάς για παροχή κάθε βοήθειας στην Π.Υ. κ.α.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός της κ. Γερακούδη, στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας και οι Αστυνομικοί Δ/ντές των Νομών, ο Δ/ντης της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής και οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Νομών, ο Λιμενάρχης Βόλου, ο Δ/ντης Δασών Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι Δ/ντές Δασών των Νομών, ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Νομών, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων (1η Στρατιά και ΑΤΑ) κ.λ.π.