Ισλανδία:Δημοψήφισμα αν θα πληρωθούν τα χρέη Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Δημοψήφισμα διενεργείται το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 στην Ισλανδία και οι πολίτες της χώρας καλούνται να ψηφίσουν για το αν αποδέχονται το νόμο της κυβέρνησης για την καταβολή $5,3 δισ. ως αποζημίωση προς τους περίπου 340 χιλιάδες Ολλανδούς και Βρετανούς πελάτες της τράπεζας Icesave, που κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με αναλυτές τα τρία τέταρτα των Ισλανδών πολιτών αναμένεται να ψηφίσουν "όχι" στο ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων στο εξωτερικό έπειτα και από τη χρεωκοπία των τραπεζών τους.
Οι πολίτες εκτιμούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τα ισχυρά κράτη του εξωτερικού είναι άδικες και επιρρίπτουν ευθύνες στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική που απέτυχε να ελέγξει τα υπερβολικά έξοδα μιας μειοψηφίας τραπεζιτών που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάσταση.
Στην Ισλανδία, τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν, ότι επικρατεί θυμός μεταξύ των πολιτών και υπάρχει φόβος κοινωνικών αναταραχών, καθώς οι πολίτες βλέπουν την ανεργία και το κόστος ζωής να αυξάνεται καθημερινά.
Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους με τους πιστωτές της.
Ωστόσο, διακυβεύονται, σε περίπτωση μη επίτευξης κάποιας συμφωνίας, η διεθνής πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η πρόσβαση στο ΔΝΤ, καθώς και η επιθυμητή πρόσβαση στην Ε.Ε.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Όμως καθώς ο συνολικός πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνά τις 320 χιλιάδες, αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις θα κληθεί να πληρώνει 135 δολάρια τον μήνα για οκτώ χρόνια.
Επίσης θυμός υπάρχει μεταξύ των πολιτών της Ισλανδίας, καθώς η Βρετανία "πάγωσε" τα κεφάλαια των Ισλανδικών τραπεζών, εν μέσω κρίσης, εφαρμόζοντας την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία.
Τόσο η Βρετανία όσο και η Αγγλία πρόσφεραν καλύτερους όρους αποπληρωμής με κυμαινόμενα επιτόκια στο χρέος παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα 5.5% περικοπή στο ποσό της αρχικής συμφωνίας.
Όμως, η Ισλανδία προσπαθεί να πετύχει καλύτερους όρους, την ώρα που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, όπως η Standard & Poors και η Fitch απειλούν με υποβάθμιση σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Επίσης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, διακινδυνεύεται να χαθεί το ποσό οικονομικής βοήθειας ύψους $4,6 δισ. από το ΔΝΤ και παράλληλα να καθυστερήσει η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Αναλυτές προειδοποιούν για κοινωνική και πολιτική αστάθεια, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τη κυβέρνηση συνασπισμού.
πηγή: Ελευθεροτυπία