H Λάρισα "πολεμά" για χώρους εστίασης και αναψυχής χωρίς καπνό τσιγάρου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Λάρισα
- Εκτύπωση
Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων και το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας, οργανώνουν πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης αναπνευστικών διαταραχών των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε κέντρα εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες κλπ).
Την Τετάρτη 16 Μαίου 2018 στο Κτίριο της Ιατρικής Σχολής στην Πλατεία Ταχυδρομείου (Κτίριο Κατσίγρα) από τις 8πμ ως και τις 8μμ, θα παρέχεται σε όσους επιθυμούν, δωρεάν εξέταση με σπιρομέτρηση και συμπλήρωση διεθνώς αναγνωρισμένων ερωτηματολογίων για πρώιμη ανίχνευση αναπνευστικών διαταραχών και διαταραχών ύπνου.
Η σπιρομέτρηση είναιμία απλή εξέταση που απαιτεί να πάρει κανείς μια βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να εκπνεύσει με δύναμη, για διάρκεια 7-10 δευτερολέπτα.
Προγραμματίζεται επίσης η επανεξέταση όλων των ενδιαφερομένων σε ένα έτος για να ελεγχθεί εάν η αλλαγή του τρόπου ζωής μέσω της διακοπής καπνίσματος ή της αποφυγής καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους επέφερε βελτίωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας και μείωσε τα συμπτώματα εκ του αναπνευστικού συστήματος.
Συνολικά, το 90% του ελληνικού πληθυσμού εκτίθεται στον καπνό του τσιγάρου (ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους).Περισσότεροι από 7 στους 10 ανθρώπους όταν επισκέπτονται εστιατόρια εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Η συγκέντρωση των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων υπερδιπλασιάζεται σε χώρους που συνυπάρχουν πολλοί καπνιστές και καπνίζουν για περισσότερο από 20 λεπτά ο καθένας. Συνεπώς οι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες των καφετεριών και εστατορίων εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα κακής ποιότητας αέρα που θεωρούνται επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Αντίστοιχες μελέτες στο εξωτερικό έδειξαν ότι η διακοπή καπνίσματος σε χώρους εστίασης και αναψυχής βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα αναπνεόμενου αέρα με μείωση της συγκέντρωσης των εισπνεομένων αιωρούμενων σωματίδιων νικοτίνης και τελικά με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων.
Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να καταστήσει τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους στους χώρους αναψυχής πρεσβευτές στον αγώνα για τη διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.