Στη Λάρισα νέο κρούσμα εγκεφαλίτιδας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Λάρισα
- Εκτύπωση
Ανδρας 60 ετών από την περιοχή Ομολίου Λάρισας νοσηλεύεται με εγκεφαλίτιδα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
Στον ασθενή έχει διαγνωστεί ιογενής εγκεφαλίτιδα και την Τρίτη αναμένεται να αποσταλεί δείγμα προς εξέταση στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Στο μεταξύ, τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας ενάντια στον «ιό του Δυτικού Νείλου» συνέστησαν ειδικοί και επιστήμονες, ύστερα από τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας.
Αν και καθησυχαστικοί, οι επιστήμονες πρότειναν στους πολίτες να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), ενδύματα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος, προκειμένου να αποφύγουν το τσίμπημα τυχόν μολυσμένων κουνουπιών.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που ως επί το πλείστον είναι ιάσιμες.
«Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.
Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα.
Τελευταία τροποποίηση στις10 Αυγούστου 2010, 14:34