Συνάντηση Περιφερειάρχη με Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Λάρισα
- Εκτύπωση
Στην αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθεί με περισσότερους πόρους το μέτρο για τη μείωση της νιτρορύπανσης αλλά και να ενταχθούν περισσότεροι παραγωγοί στα σχέδια βελτίωσης συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.
«Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το βασικό όχημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Δεν χρειάζονται όμως λόγια… Χρειάζονται πράξεις, χρηματοδότηση, αποφάσεις τώρα μάλιστα που υπάρχουν και οι πόροι του ΕΣΠΑ», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός και ενημέρωσε την διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου για τη συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη πριν λίγες ημέρες στο Υπουργείο.
«Τόνισα στον Υπουργό ότι έτσι όπως είχε διαμορφωθεί η αρχική προκήρυξη με τη μοριοδότηση για τα σχέδια βελτίωσης αποκλειόταν το 95% των αγροτών καθώς και οι πρώην τευτλοπαραγωγοί. Του εξέθεσα τις έντονες διαμαρτυρίες των Θεσσαλών αγροτών αλλά και των γεωτεχνικών. Μου είπε ότι έχουμε δίκαιο και δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αλλαγές», εξήγησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ακόμη ότι τόνισε με έμφαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τη νευραλγική σημασία που έχει το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης για την Θεσσαλία και ζήτησε «να χρηματοδοτηθεί γενναία αφού η συνεισφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση νερού και τη στήριξη των παραγωγών είναι αδιαμφισβήτητη».
Παράλληλα, έδωσε στον κ. Κ. Σκανδαλίδη αναλυτικό υπόμνημα για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 και τα έργα που αφορούν την Θεσσαλία ιδίως για την εξασφάλιση επάρκειας σε νερό. Για τα επενδυτικά προγράμματα στον αγροτικό τομέα της Θεσσαλίας ο κ. Κ. Αγοραστός προτίθεται να συναντηθεί με τον αρμόδιο ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Διβάρη.
Στη συνάντηση με την διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου ο κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε την βούληση της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας να συνεργαστεί στενά με τους γεωτεχνικούς, τους οποίους χαρακτήρισε «συνεργάτες του στην προσπάθεια στήριξης και ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατέστησε σαφές ότι η συνεργασία της αιρετής Περιφέρειας με τους φορείς των γεωτεχνικών θα είναι συνεχής και για όλα τα θέματα που αφορούν τόσο τους γεωτεχνικούς όσο και τους παραγωγούς, ενώ ζήτησε από τον Γεωπονικό Σύλλογο τις προτάσεις και τις θέσεις του στην κατεύθυνση εύρεσης και προώθησης «των βέλτιστων λύσεων και αποφάσεων για την αγροτική οικονομία». Ανέφερε μάλιστα ότι σύντομα πρόκειται να συναντηθεί με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλίας για να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης.
Από την πλευρά της η διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου επισήμανε την αναγκαιότητα αναβάθμισης του γεωπόνου στη μετά «Καλλικράτη» εποχή και ζήτησε προσλήψεις γεωπόνων στη νέα «Καλλικρατική» Περιφέρεια Θεσσαλίας που θα ενσωματωθούν στο νέο οργανόγραμμα της νέας Περιφέρειας.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και η πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης (νόμος για τα «κλειστά επαγγέλματα») για κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και γενικότερα θέματα που αφορούν την Θεσσαλία.
Από το Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας παρέστησαν ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Σοφολόγης, ο γενικός γραμματέας κ. Μιχάλης Μπεκίρης και τα μέλη κ.κ. Γιώργος Τσινούλης, Χρήστος Παναγούλης και Δημήτρης Τζέμος.