Σκανδαλίδης: "Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποζημιώσεις για βαμβάκι" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Με κοινό στόχο να γίνει η Θεσσαλία «κέντρο αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας» Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφέρεια Θεσσαλίας συντονίζουν την δράση τους, ενώ συστήνουν μεικτή επιτροπή για την εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην κατ’ εξοχήν παραγωγική περιφέρεια της χώρας.
Αυτό συμφώνησαν ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη συνάντησή τους το Σάββατο πρωί στην Αθήνα, ενώ έκριναν «μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση τη στροφή στην παραγωγή, την ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία».
Όπως είπαν το σχέδιο θα έχει τρεις κυρίως ενότητες:
-Παραγωγή, συγκέντρωση, πιστοποίηση
-Μεταποίηση, εμπορία
-Προώθηση, προβολή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Παράλληλα, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Περιφερειάρχη να επισκεφθεί την Θεσσαλία και να μετάσχει την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και ώρα 14:00 το μεσημέρι σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στη Λάρισα με αποκλειστικό θέμα την αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και το «καλάθι» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιφέρειας.
Επιπρόσθετα, οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης και Κ. Αγοραστός συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Βαγγέλη Διβάρη προκειμένου να εξεταστούν ένα προς ένα τα έργα της Θεσσαλίας που είναι ενταγμένα και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής» αλλά και γενικότερα να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω χρηματοδοτήσεων.
Ο κ. Κ. Αγοραστός προσκόμισε αναλυτικό φάκελο στον κ. Κ. Σκανδαλίδη και του επισήμανε την αναγκαιότητα «να εκλείψει επιτέλους το φαινόμενο των ημιτελών έργων που δημιουργούν οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές στρεβλώσεις. Τα έργα, στα οποία έχουν επενδυθεί χρήματα του ελληνικού λαού, πρέπει να ολοκληρώνονται και να παραδίνονται στο κοινωνικό σύνολο», είπε ο κ. Κ. Αγοραστός με τον Υπουργό να δηλώνει σύμφωνος.
Ακόμη συμφώνησαν στη στενή συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας στην κατεύθυνση διενέργειας αυστηρών ελέγχων στην αγορά για την διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία των ελληνικών προϊόντων.
Στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έθεσε για ακόμη μια φορά το θέμα της απλοποίησης της ανανέωσης της άδειας γεωτρήσεων επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να επιβαρύνονται οι αγρότες σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής είναι ήδη υψηλό. Το θέμα είχε συζητήσει και στη χθεσινή συνάντησή του με την Υπουργό Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη). Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργείων για την οριστικοποίηση του περιεχομένου της ΚΥΑ.
Στη συνάντηση οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης και Κ. Αγοραστός συζήτησαν πιο διεξοδικά τα θέματα που είχαν τεθεί κατά την πρώτη συνάντηση του Υπουργού με τους Περιφερειάρχες και ειδικότερα:
- Τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην περιφέρεια.
-Τη λειτουργία, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης σε επίπεδο Περιφέρειας, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που θα αναλάβει την διακίνηση, την προβολή των προϊόντων, αλλά παράλληλα και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των αγροτών.
-Την επίβλεψη, διοίκηση και λειτουργία, κατασκευή, επέκταση των έργων του υπουργείου από τις περιφερειακές αρχές, έτσι ώστε να ελέγχονται όλα από τις υπηρεσίες στην Περιφέρεια .
-Τη στενότερη συνεργασία στο επίπεδο των ελέγχων στην αγορά και την αναδιάταξη του στελεχιακού δυναμικού (ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτό για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής).
-Τη συνεργασία στην πολιτική γης, όπου πρέπει να εντοπιστούν θέματα που έχουν σχέση με ακαλλιέργητες εκτάσεις που είναι περιουσία του υπουργείου ή περιουσία της αυτοδιοίκησης και πρέπει να δοθούν ουσιαστικά σε παραγωγούς για να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της αγροτικής ανάπτυξης.
-Την αξιοποίηση δομών όπως του οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή άλλων οργανισμών του Υπουργείου (έγινε κατ’ αρχήν συζήτηση για τη Γεωργική σχολή).
-Την πιστοποίηση των προϊόντων με το Υπουργείο να εκπονεί την πολιτική και τα θέματα που έχουν σχέση με τα ΠΟΠ, με τα ΠΓΕ, με τα AGRO, με τα παραδοσιακά, και την Περιφέρεια να αναλαμβάνει την πιστοποίηση των Θεσσαλικών προϊόντων.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Από την πλευρά του κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε την θέση του για «δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι από τις ζημιές που προκάλεσαν βροχές και πράσινο σκουλήκι» και ο Υπουργός απάντησε ότι το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και ότι αυτές θα αφορούν 30 χιλιάδες παραγωγούς.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέδειξε ακόμη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδακίνου και τομάτας που παραμένουν απλήρωτοι, ενώ μετέφερε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τις θέσεις των παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις.
Ο κ. Κώστας Αγοραστός υπογράμμισε για τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, το εισόδημα των οποίων, όπως εξήγησε, «συμπιέζεται από το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και ιδίως του κρέατος».
Ειδική αναφορά έκανε στην ΑΤΕ επισημαίνοντας ότι «πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου», ενώ ανέδειξε γενικότερα τη νευραλγική σημασία που έχει για αγρότες και κτηνοτρόφους η πρόσβασή τους σε «φθηνό χρήμα».
Ταυτόχρονα, έθεσε και άλλα ζητήματα όπως τα σχέδια βελτίωσης, το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα, το ΟΣΔΕ, την οργάνωση των πληρωμών στους παραγωγούς με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.