Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα το "υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ήταν το αντικείμενο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Imperial Hotel στη Λάρισα , με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Θεσσαλίας (ΠΕΔΘ) , υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Κεντρικός ομιλητής μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ήταν ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος χαρακτήρισε «κρίσιμο για τη βιωσιμότητα της Θεσσαλίας , το νερό» και παρουσίασε «έναν οδικό χάρτη για την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον» υπογραμμίζοντας ότι στο Θεσσαλικό διαμέρισμα το καλοκαίρι επικρατεί ένα καθεστώς υπερβολικής εκμετάλλευσης των υδάτων και διαβεβαιώνοντας ότι το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί.
«Εθνικό έργο» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός την εκτροπή του Αχελώου . Πρόκειται – σημείωσε- για το μεγαλύτερο green deal έργο στην Ευρώπη για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει μεγάλη ανάγκη η Ελληνική οικογενειακή και η επιχειρηματική κοινότητα σε περιόδους κρίσης , όπως αυτή που διανύουμε σήμερα. « Είναι έργο ευθύνης απέναντι στις γενιές που έρχονται» υπογράμμισε εμφατικά για να συμπληρώσει : « Τα έργα γίνονται για να ολοκληρώνονται και όχι για να καταστρέφονται».
Τη σύσταση ενός εθνικού φορέα διαχείρισης πανελλήνιας εμβέλειας που θα λειτουργεί ανεπηρέαστος από τα τοπικά μικροσυμφέροντα και θα λαμβάνει αποφάσεις σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας , δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος.
Ο φορέας αυτός –πρόσθεσε- θα έχει επίσης αρμοδιότητα να προτείνει λύσεις , να εκπονεί μελέτες , να εφαρμόζει οικονομίες κλίμακος και εν τέλει να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την ορθολογική διαχείριση του νερού.
Στο τεράστιο έλλειμμα νερού που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλία , στην αλόγιστη χρήση του αρδευτικού νερού , αλλά και στις καταγεγραμμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων που φθάνουν έως και 40 έτη ,αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης , ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Στέλλα Μπίζιου, Ευαγγελία Λιακούλη , Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Μποκόρος, Αθανάσιος Λιούπης και Γιώργος Κωτσός.
Εισηγητές μεταξύ άλλων ήταν ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης , ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας κλίματος περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας Γιώργος Κρεμλής, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο κ. Δέρκας και ο κ. Λουκάς, οι εισηγήσεις των οποίων αφορούσαν στη διαχείριση υδάτων, εξοικονόμησης νερού και το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η λίμνη Κάρλα στην ανάταξη του υδατικού δυναμικού .
Σημαντική ήταν επίσης η εισήγηση του κ. Αθανάσιου Μαρκινού, Προέδρου ΤΟΕΒ Ταυρωπού που παρουσίασε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην ορθολογική διαχείριση υδάτων και εξοικονόμηση νερού.
Ο κ. Μπαρμπούτης επίσης ,αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια Θεσσαλίας με το νερό , προτείνοντας λύσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα με πολιτικές πρωτοβουλίες με συντονισμό που θα αναλάβει η πολιτεία για την επίλυση του προβλήματος ,
Κλείνοντας την ημερίδα ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΠΕΔΘ κ. Νασιακόπουλος δήλωσαν ότι πρέπει πάσει θυσία να ολοκληρωθεί η μερική εκτροπή του Αχελώου ώστε να εμπλουτισθεί η Θεσσαλική πεδιάδα με επαρκείς ποσότητες νερού αλλά τόνισαν οτι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθούν τα μικρότερα έργα
Συντονιστές της ημερίδας ήταν ο διευθυντής της ΠΕΔΘ Δημήτρης Τσούμας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Κολλάτος.
Από το γραφείο τύπου της ΠΕΔ Θεσσαλίας