Βασίλης Κρανιάς στο KarditsaLive.Net: "Η βελτίωση για τους Δήμους θα έρθει μόνο μέσω διεκδίκησης" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Καρδίτσας
- Εκτύπωση
Η βελτίωση των συνθηκών που λειτουργούν οι Δήμοι και της δυνατότητάς τους να δραστηριοποιούνται υπέρ των πολιτών, μπορεί να έρθει μόνο μέσω της συστηματικής διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία.
Αυτό τονίζει, μιλώντας στο KarditsaLive.Net, o κ. Βασίλης Κρανιάς, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας και εκ νέου επικεφαλής του στηριζόμενου από του ΚΚΕ συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και για τον ίδιο Δήμο.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι Δημοτικές αρχές που προέρχονται από τα αστικά κόμματα ακολουθούν τις πολιτικές που αυτά εφαρμόζουν, επωμίζονται ευθύνες που ξεφορτώνεται το κράτος, αρνούμενα να απαιτήσουν όσα αναλογούν στους Δήμους.
Ακόμα σημειώνει πως το κομματικό στοιχείο είναι υπαρκτό στην Αυτοδιοίκηση καθώς δεν είναι θέμα προσώπων η λύση των προβλημάτων, αλλά πολιτικών και κατευθύνσεων και θεωρεί ότι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές θα επηρεάσουν και το πολιτικό κλίμα, κάτι που για τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι και επιδίωξη,
Σε ότι αφορά στην σημερινή Δημοτικη Αρχή Καρδίτσας καταλογίζει έλλειψη οράματος και κίνηση σε άξονες που ουσιαστικά υλοποιούν κατά γράμμα κυβερνητικός πολιτικές. Παράλληλα επισημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προϋπολογιζόμενων εσόδων της για το2019 προέρχεται από φόρους.
Για τους εκλογικούς στόχους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» λέει πως είναι πάντα το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, ώστε να υπάρχει μία δυνατή φωνή υπεράσπισης των συμφερόντων των Δημοτών και γνωστοποίησης των αιτημάτων τους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και προσθέτει ότι σε βασικά και μεγάλα ζητήματα δεν βλέπει δυνατότητα συνεργασίας με κάποια άλλη παράταξη καθώς εξυπηρετούν αντιλαϊκές επιδιώξεις και δεν έχουν τίποτα κοινό.
Όλη η συνέντευξη του κ. Βασίλη Κρανιά στο KarditsaLive.Net:
Κύριε Κρανιά, είμαστε μπροστά σε ένα νέο εκλογικό σύστημα. Πιστεύετε πως μπορεί να βοηθήσει στην πιο αναλογική εκπροσώπηση των Δημοτών στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;
Σίγουρα θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση, με δεδομένο ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και όλοι οι συνδυασμοί θα εκπροσωπηθούν με βάση τη δύναμη που έχουν.
Είναι κάτι θετικό σε ότι αφορά στη δυνατότητα έκφρασης όλων των δημοτών αλλά δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα στην τοπική διοίκηση, όπως τη λέμε εμείς, γιατί έχει πάψει να είναι Αυτοδιοίκηση και λειτουργεί σαν προέκταση του κράτους.
Από εκεί πηγάζουν τα περισσότερα προβλήματα, όπως ας πούμε η κατανομή αρμοδιοτήτων χωρίς χρηματοδότηση, η έλλειψη υποδομών που δεν μπορούν να κατασκευαστούν και πάει λέγοντας.
Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά και το κόμμα που μας στηρίζει, ήμασταν πάντα υπέρ της απλής αναλογικής σε όλες τις εκφάνσεις, στα Σωματεία, στους Δήμους, στη Βουλή, αλλά το αστικό σύστημα έχει άλλους σχεδιασμούς που δεν εμπεριέχουν την αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα
Πόσο εφικτό και ρεαλιστικό είναι να δούμε μία ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση, που δεν θα εξαρτάται από κεντρικές επιλογές;
Ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα που τα τελευταία 30-40 χρόνια είχε πάντα εξαρτημένη την λεγόμενη ‘’Αυτοδιοίκηση’’ αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μεταφέρει συνεχώς αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Διοίκηση.
Είναι ένα σύστημα που ξεκίνησε από την Ευρώπη, προχώρησε και στην Ελλάδα και εξυπηρετεί αυτό που θέλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, να είναι προέκταση της κεντρικής Διοίκησης. Αυτό είναι ξεκάθαρο από αρμοδιότητες που δόθηκαν, ΣΔΙΤ με ιδιωτικές επιχειρήσεις, διαχείριση σχολείων, η ΚΕΔ πρόσφατα ζήτησε τα νηπιαγωγεία, ζήτησε τα νοσοκομεία και γίνεται φανερό πως το κράτος ξεφορτώνεται ευθύνες που πρέπει να έχει εξυπηρετώντας το λαό και όμως τις μεταφέρει στους Δήμους.
Παράλληλα όμως δίνει το δικαίωμα να φορολογούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% του προϋπολογισμού του Δήμου Καρδίτσας για το 2019 στηρίζεται στη φορολογία. Είτε αυτή αφορά σκυλόσημα είτε τέλη ύδρευσης και άρδευσης, είτε κλήσεις στάθμευσης, είτε άλλα ανταποδοτικά τέλη, ενώ οι κατασχέσεις πάνε σύννεφο.
Αν αντιλαμβάνομαι σωστά μιλάτε για Δήμους συνέχεια του κράτους που ακολουθούν καθοδηγούμενες πολιτικές;
Αυτό ακριβώς ισχύει και στους Δήμους της Καρδίτσας ειδικότερα και στης χώρας γενικότερα, όπου είναι αρχές των παρατάξεων των αστικών κομμάτων. Υλοποιούν κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική. Παράδειγμα στα εργασιακά. Το 40% των εργαζομένων του Δήμου Καρδίτσας σήμερα είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας . Είτε με 8μηνα, είτε με δίμηνες συμβάσεις είτε με λίγα μεροκάματα το μήνα. Για τη φορολογία ήδη ανέφερα. Για τα ΣΔΙΤ είναι χαρακτηριστικό ότι όταν συζητούνταν ο «Κλεισθένης», αυτές οι παρατάξεις είχαν διαφωνίες σε επί μέρους ζητήματα, αλλά όταν έφθασαν στην δυνατότητα που δίνονταν στους Δήμους να ιδρύουν επιχειρήσεις χειροκρότησαν λέγοντας ότι οι δήμοι θα έχουν έσοδα.
Άρα κινούνται απαρέγκλιτα στην κατεύθυνση που όρισε η κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρα στρατευμένοι σε αυτή τη γραμμή που δεν αλλάζει ανεξάρτητα το ποιος είναι κυβέρνηση. Μικροπροσαρμογές γίνονται μόνο.
Δεν είναι όμως λίγο άδικο να υπάρχει μία γενίκευση σε αυτό;
Θα σας φέρω παράδειγμα. Ο δήμαρχος Καρδίτσας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ο δήμαρχος Μουζακίου από τη ΝΔ, αλλά εφαρμόζουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Θα μου πείτε ότι αυτό λέει ο νόμος. Ναι, αλλά δεν αντέδρασαν ούτε στην νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις, ούτε για αυτή που αφορά στην χρηματοδότηση.
Παλιότερα οι Δήμοι διεκδικούσαν τα παρακρατηθέντα που είναι αρκετά δισεκατομμύρια, αλλά πλέον έχουν σταματήσει να το κάνουν, με εξαίρεση τις Δημοτικές Αρχές της Λαϊκής Συσπείρωσης ανά την Ελλάδα.
Συνεπώς με όποιο αστικό κόμμα και αν είναι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί την κατεύθυνση που χαράζουν οι κυβερνήσεις.
Υπάρχει όμως δυνατότητα, υπό τις συνθήκες που περιγράψατε, να έρθει μια δημοτική Αρχή που θα αντισταθεί αποτελεσματικά και αποδοτικά για τους δημότες της;
Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ξαφνικά ένας θύλακας ευημερίας ή μια νησίδα Δημοκρατίας, μέσα σε ένα τέτοιοι καπιταλιστικό σύστημα. Όμως αν το δούμε ιστορικά κάποτε υπήρχε πραγματικό χάος και ο λαός άρχισε σιγά-σιγά να οργανώνεται και σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολύ περισσότερες δυνατότητες για να υπάρξει διεκδίκηση. Αυτό είναι που επιβάλλεται να γίνει, σε αυτή την κατεύθυνση βάζουμε το ζήτημα και αυτή είναι η βασική μας διαφορά από τους υπόλοιπους.
Ναι στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, ναι στη λύση μεγαλύτερων και μικρότερων προβλημάτων, ναι σε όλες τις ενέργειες που υπάρχει περιθώριο να γίνουν, αλλά πρωταρχικά διεκδίκηση γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί ν’ αλλάξει ουσιαστικά τίποτα. Ο αγώνας είναι που φέρνει τα αποτελέσματα και θα τα φέρει όπως βλέπουμε στους δήμους που είναι πλειοψηφία η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως η Πάτρα κλπ.
Πόσο σημαντική θεωρείτε την παρέμβαση του κομματικού στοιχείου στην Αυτοδιοίκηση;
Υπάρχει και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι θέμα προσώπων η λύση των προβλημάτων. Το να βγει ένας καλός δήμαρχος ή ένας καλός δημοτικός σύμβουλος δεν σημαίνει ότι θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Για να αντιμετωπίσεις και να λύσεις προβλήματα πρέπει να υπάρχει μία κατεύθυνση.
Οι Κομμουνιστές μέσα στο κίνημα και μέσα στους Δήμους έχουν την στήριξη του κόμματος και την πολιτική και την στρατηγική που έχουμε στο κόμμα για την κοινωνία και τις ανάγκες της. Είπα και προηγουμένως πως δεν μπορεί να υπάρξει ένας θύλακας σε μια περιοχή. Πρέπει να υπάρξει γενικότερη πάλη και πολιτική κατεύθυνση για να λυθούν προβλήματα.
Οι θεωρίες περί ανεξάρτητου και ακομμάτιστου είναι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να κρύβουν και τις ευθύνες που έχουν τα κόμματά τους γι αυτά που συμβαίνουν σήμερα.
Επηρεάζει τον ψηφοφόρο η περιρρέουσα πολιτική κατάσταση και πόσο δύσκολο είναι να απεξαρτητοποιηθεί από αυτή και να ψηφίσει ανεπηρέαστος;
Όλα τον επηρεάζουν τον κόσμο. Και ο τρόπος που δουλεύει η Δημοτική Αρχή και το πώς εξυπηρετείται από το υπόλοιπο Δημόσιο, από το πώς τον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, απ΄ το αν έχει δουλειά (η Καρδίτσα είναι από τις περιοχές με την μεγαλύτερη ανεργία), απ’ το αν είναι καθαροί οι δρόμοι, η πολιτική κατάσταση, η Συμφωνία των Πρεσπών, όλα επηρεάζουν όλους και την στάση του ψηφοφόρου και στις Δημοτικές εκλογές.
Μπορεί οι περισσότεροι συνδυασμοί να λένε ότι είναι ακομμάτιστοι αλλά ο λαός ξέρει ότι ο καθένας υπηρέτησε από ορισμένες θέσεις κάποιο κόμμα η το υπηρετεί και σήμερα και πρέπει να τα λάβει όλα όσα ζει υπ’ όψη του για να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου σε όλες τις εκλογικές μάχες.
Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών θα επηρεάσει την πολιτική κατάσταση στη χώρα;
Σαφώς και θα την επηρεάσει και για μας είναι επιδίωξη να την επηρεάσει. Οι πέντε Δήμοι στην Ελλάδα που έχουν εκλεγμένους κομμουνιστές δημάρχους, αυτό ακριβώς κάνουν. Αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική. Άρα όταν θα έχουμε πολλές Δημοτικές Αρχές της Λαϊκής Συσπείρωσης - και αν επεκταθεί αυτό και στο Κίνημα - θα υπάρχει μια μεγαλύτερη πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση, μία πίεση προς την εργοδοσία και αυτό είναι κάτι που ξεκάθαρα επιδιώκουμε.
Επικεντρώνοντας στον Δήμο Καρδίτσας, που θα εντοπίζατε τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του και ποια είναι η δική σας λογική στην αντιμετώπισή τους;
Υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη περιοχών στο Δήμο που σε κάθε βροχή πλημμυρίζουν και γίνονται ζημιές σε περιουσίες ενώ μπορεί να κινδυνεύσουν και άνθρωποι, όπως και θέματα υποδομών μέσα στην πόλη. Αυτά μια αποφασισμένη Δημοτική Αρχή μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση και να τα λύσει.
Υπάρχουν όμως και γενικότερα προβλήματα όπως η ανεργία. Θα μου πείτε μπορεί ο Δήμος να αντιμετωπίσει την ανεργία; Όχι, αλλά υπάρχουν Δήμοι που παλεύουν, κινητοποιούν τους Δημότες και στο πλαίσιο αυτό μπορεί μια Δημοτική Αρχή, με την καθοδήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, να διεκδικήσει και να εντάξει έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα (γιατί το ΠΔΕ έχει σχεδόν μηδενιστεί) δράσεις που θα δώσουν λύσεις σε όφελος των δημοτών.
Γενικότερα θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ένα «όραμα» όπως αρέσκεται ο κόσμος να λέει. Για να καταλάβετε εδώ και χρόνια, παρότι είμαστε σεισμογενής περιοχή δεν έχει γίνει κανένας αντισεισμικός έλεγχος, σε δημόσια κτίρια, σχολεία κλπ., παρότι προβλέπεται. Ούτε επίσης έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Και στον προγραμματισμό του 2019 πάλι δεν προβλέπεται τίποτα. Με εξαίρεση την μετατροπή του πρώην 1ου Λυκείου σε δημαρχείο όλα τα άλλα είναι μικροέργα και συντηρήσεις.
Να υποθέσω ότι θεωρείτε πως η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας δεν κινήθηκε όπως θα έπρεπε;
Κινήθηκε σε κάποιους άξονες και τις πολιτικές επιλογές που υπηρετεί. Ο ένας ήταν να αυξήσει τα έσοδα του Δήμου, περιορίζοντας και κάποια έξοδα, για να βελτιώσει το ισοζύγιο. Για τα έσοδα στηρίχτηκε στη φορολόγηση μέσω ανταποδοτικών τελών και έβαλε και φορολογία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, όπως το περίφημο σκυλόσημο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα με τα αδέσποτα.
Ένας δεύτερος άξονας ήταν ότι δεν διεκδίκησε αγωνιστικά, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον κόσμο, αυτά που δικαιούται η Τοπική Διοίκηση από τις αρμοδιότητες που της δόθηκαν από το κράτος. Κι αυτό έγινε και στους άλλους Δήμους της Καρδίτσας.
Ένας τρίτος άξονας ήταν ότι προσπάθησε να καλύψει τα κενά, οικονομικά και σε προσωπικό, με τον εθελοντισμό. Αυτό λύνει εν μέρει το πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής, καλύπτοντας μεροκάματα, αλλά δημιουργεί και αυταπάτες στον κόσμο ότι θα λυθούν τα προβλήματα με τον εθελοντισμό. Με ‘’καλούς’’ ανθρώπους που θα τρέχουν για να μπαλώνουν τρύπες και να ελπίζουν σε κάποιο μελλοντικό αντάλλαγμα. Αυτοί οι άνθρωποι όμως για να είναι εθελοντές θα πρέπει να μπορούν και να ζήσουν.
Δεν είμαστε εναντίον του εθελοντισμού, με την καλή έννοια της συμμετοχής, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες, αλλά όταν με τον εθελοντισμό πας να καλύψεις τις ελλείψεις που έχει η Τοπική Διοίκηση και δεν διεκδικείς από το κράτος αυτά που δικαιούσαι, είναι μία επικίνδυνη τακτική.
Τέλος στον τομέα του περιβάλλοντος και των μεγάλων επιχειρήσεων στήριξε επιλογές που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματίες, όπως, παράδειγμα, τις ανεμογεννήτριες ή τα μικρά υδροηλεκτρικά (δες Καροπλέσι), τον αποχαρακτηρισμό του μύλου Κολέτσου, κλπ. Η φιλοσοφία τους είναι ότι υποτίθεται ότι οι επιλογές τους θα φέρουν έσοδα στο Δήμο, ενώ μπορούμε να δούμε περιπτώσεις, όπως αυτή με το Αργύρι που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με μια εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα νερά και δεν αποδίδει τα χρήματα και τρέχει ο δήμος στα δικαστήρια.
Πέραν τούτου το αντίτιμο που καταβάλλεται είναι ελάχιστο αλλά το χειρότερο είναι πως το περιβάλλον, ο αέρας, το νερό κλπ, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες και όχι από το κράτος με ένα προγραμματισμό που θα αποβλέπει σε μείωση των τιμολογίων για τους πολίτες και προστασία του περιβάλλοντος.
Στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα ευνοεί τις συνεργασίες, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που αν τηρηθούν θα πειστείτε να συμπλεύσετε με άλλο συνδυασμό;
Ο σκοπός του «Κλεισθένη» δεν ήταν απλά να ευνοήσει τις συνεργασίες αλλά να τις επιβάλλει. Τα τελευταία 10-15 χρόνια όλα τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, έβαζαν θέμα συνεργασιών και συναίνεσης. Αυτό δηλαδή που ήθελαν και τα αστικά κόμματα του λεγόμενου διπολισμού που, μην έχοντας διαφορές, επιδίωκαν σε όλα τα επίπεδα συναίνεση.
Ο «Κλεισθένης», με την απλή αναλογική στους Δημοτικούς Συμβούλους ουσιαστικά το επιβάλλει. Αν και μέχρι τώρα, στα Δημοτικά Συμβούλια, παρ’ όλο που υπήρχε πλειοψηφία μιας παράταξης, στα κύρια θέματα ήταν κοινή η ψήφος, δεν υπήρχε διαφορά. Το ίδιο θα γίνεται και τώρα. Εξ άλλου για αυτό ο νόμος επιτρέπει μεταγραφή συμβούλων και συγχώνευση ολόκληρων παρατάξεων για να μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία. Αυτή είναι και η βασική του λογική, το να εξυπηρετηθούν παρατάξεις που έχουν την ίδια κατεύθυνση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα και επειδή οι άλλοι εξυπηρετούν τις αντιλαϊκές επιδιώξεις των κομμάτων τους, δεν έχει κάτι κοινό με αυτούς. Η κατεύθυνση που βάζουμε εμείς δεν ταυτίζεται πουθενά στα κύρια και μεγάλα ζητήματα. Στα μικρότερης σημασίας, αν υπάρχει κάτι θετικό για το Δήμο εννοείται ότι το στηρίζουμε.
Πρέπει να είστε ο Δημοτικός Σύμβουλος με τις περισσότερες αρνητικές ψήφους σε θέματα που ήρθαν για συζήτηση και σας κατηγορούν ότι αρνείστε για να αρνείστε. Πως απαντάτε σε αυτό;
Δεν ξέρω ποιος τα λέει αυτά αλλά ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό, στις εργασιακές σχέσεις, που διαφωνούν τα σωματεία, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Παράδειγμα πώς να συμφωνήσεις σε εργασιακή σχέση 5 ημερομισθίων το μήνα; Εκεί μας καταντήσαν να έχουμε ανάγκη 5 μεροκάματα το μήνα, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία τέτοια πολιτική. Ή πώς να συμφωνήσεις με ένα προϋπολογισμό που δεν έχει κατεύθυνση να λύσει προβλήματα ή να παράγει έργα.
Επί μέρους έργα που έρχονται και αφορούν στον Δήμο, βεβαίως και τα στηρίζουμε. Διαφωνούμε με ζητήματα μέσα από τα οποία περνά η πολιτική που φέρνει η κυβέρνηση.
Ποιος είναι ο ρεαλιστικός κατά εσάς στόχος που μπορεί να έχει ο συνδυασμός σας στις εκλογές του Μαΐου;
Ούτε σαν κόμμα, ούτε σαν Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ή είχαμε ποτέ αυταπάτες. Δεν βάζουμε κανένα αριθμητικό στόχο και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και γιατί όχι και την πλειοψηφία. Όμως το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται από εμάς αλλά την ψήφο του Δημότη, την προπαγάνδα που θα υπάρξει το τελευταίο διάστημα, τις εξαρτήσεις και τις πιέσεις.
Να σας πως χαρακτηριστικά, σε συνάρτηση με τις εργασιακές σχέσεις πως όταν κάθε οκτώ μήνες περνάνε από το Δήμο 250 άνθρωποι, όταν με τα προγράμματα ΤΕΒΑ περνάνε χιλιάδες άνθρωποι, αυτά δημιουργούν μια εξάρτηση. Αυτό δεν επιτρέπει στον κόσμο να ψηφίσει αυτό που θέλει και έχει ανάγκη. Η εξάρτηση είναι μεγάλη υπόθεση και την χρησιμοποιούν πάντα οι Δημοτικές Αρχές όπως και οι κυβερνήσεις.
Εμείς κάθε φορά παλεύουμε για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, για να μπορεί να υπάρχει μία δυνατή φωνή μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως κάναμε και στην τρέχουσα θητεία φέρνοντας προς συζήτηση πολλά θέματα που έβαλαν τα Σωματεία, οι Συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό σας και σε ποιο στάδιο στελέχωσής του βρίσκεστε;
Στους συνδυασμούς των υπολοίπων παρατάξεων φροντίζει ο υποψήφιος δήμαρχος, με προσωπικές σχέσεις για τους συνδυασμούς. Εμείς δουλεύουμε οργανωμένα, σε συνεργασία με το κόμμα και θα έχουμε ανθρώπους που θα εκπροσωπούν το εργατικό κίνημα, το αγροτικό κίνημα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους τους επιστήμονες, γενικότερα όλους τους κλάδους και με ανθρώπους πέρα από τον πολιτικό μας χώρο.
Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας και δεν είναι προσωπική επιλογή τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τον συνδυασμό. Είναι μια συλλογική δουλειά όπως κάθε ανάλογη διαδικασία στο χώρο μας και είναι σε εξέλιξη με καλά αποτελέσματα.
Π.Κ.