Βάιος Φροξυλιάς: "Δείκτης πολιτισμού η διαχείριση των αδέσποτων ζώων - Αναγκαιότητα το διαδημοτικό καταφύγιο" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Μουζακίου
- Εκτύπωση
Ένας από τους βασικούς δείκτες για τον πολιτισμό μιας χώρας, -αλλά και μιας τοπικής κοινωνίας σε μια μικρογραφία της - είναι η στάση που τηρεί απέναντι στα ζώα και κυρίως τα αδέσποτα που είναι και τα πλέον αδύναμα.
Αν θεωρήσουμε το παραπάνω ως μια κοινά αποδεκτή βάση συζήτησης τότε ως κοινωνία, τουλάχιστον σε επίπεδο νομού Καρδίτσας, δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για το επίπεδο του πολιτισμού μας.
Προσωπικά ένοιωσα βαθύτατη θλίψη και απογοήτευση βλέποντας την ανάρτηση της κ. Λένας Κωστοπούλου, δημότισσας του Δήμου Μουζακίου και γνωστή στην ευρύτερη περιοχή για τα φιλοζωικά της αισθήματα και τη δράση της καθώς και της κτηνιάτρου και πρώην βουλευτού κ. Παν. Βράντζα που επίσης αναπτύσσει έντονη δράση σχετικά με τα αδέσποτα που αφορούσε τη θανάτωση δύο αδέσποτων σκύλων που δηλητηριάστηκαν από αγνώστους στο κέντρο του Μουζακίου.
Η εικόνα του δύσμοιρου αδέσποτου σκύλου, να προσπαθεί να αναπνεύσει για να κρατηθεί στη ζωή, κάτι που δυστυχώς δεν τα κατάφερε έχοντας τελικά την τύχη και του άλλου αδέσποτου ήταν πραγματικά σοκαριστική και μια «γερή γροθιά στο στομάχι» κάθε ανθρώπου, ασχέτως από το βαθμό των φιλοζωικών αισθημάτων που μπορεί να έχει κανείς. Δεν μπορεί να είσαι άνθρωπος και να μην σε αγγίζει αυτή η εικόνα. Τελεία και παύλα.
Δυστυχώς δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι ανάλογο στο Μουζάκι ή τον ευρύτερο Δήμο Μουζακίου ή ακόμα ευρύτερα το νομό Καρδίτσας, για να περιοριστούμε στην περιοχή μας και να μην το επεκτείνουμε πανελλαδικά. Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό ούτε φυσικά αφορά μόνο το Δήμο Μουζακίου για να μπορεί να το λύσει μόνος του. Ακόμη κι αν εντοπιστεί ο δράστης της απάνθρωπης πράξης, θα βρεθεί σίγουρα στο μέλλον κάποιος άλλος που θα κάνει το ίδιο. Υπάρχουν βέβαια από την άλλη και περιπτώσεις επιθέσεων αδέσποτων σε ανθρώπους. Στην ουσία είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος που θα τις βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας.
Κι εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό; Αρκεί η διαμαρτυρία μας και η δημόσια καταδίκη τέτοιων συμβάντων για να σταματήσουν; Η Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνες για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων; Ασφαλώς και έχει και απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία και μάλιστα η Πολιτεία καταβάλει κάποια χρήματα στους Δήμους για τα υλοποίηση δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και σχετιζόμενες με την ευζωία τους. (Κτηνιατρικος έλεγχος, περίθαλψη, στείρωση, σήμανση, σίτιση)
Βέβαια είναι γεγονός ότι τα ποσά που διατίθενται είναι – όπως ισχύει σχεδόν σε κάθε περίπτωση κρατικής χρηματοδότησης- πολύ λιγότερα από αυτά που απαιτούνται.
Όμως η Πολιτεία χρηματοδοτεί μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» τους Δήμους μεμονωμένα ή μέσω διαδημοτικής συνεργασίας την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μάλιστα η προθεσμία για την υποβολή από τους δήμους αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2023, αν δεν δοθεί και νέα παράταση.
Κατά καιρούς εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια διαβάζουμε στον τοπικό τύπο για συνεργασία των δήμων για την κατασκευή διαδημοτικού καταφυγίου ζώων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο απτό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας. Στους μεγαλύτερους αυτό θυμίζει την προσπάθεια που έγινε πριν κάποια χρόνια για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, που δεν κατέληξε πουθενά, ο ΧΥΤΑ δημιουργήθηκε στα Τρίκαλα και έκτοτε οι Δήμοι πληρώνουν ακριβότερα την διαχείριση των απορριμμάτων καθώς επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς τους στο γειτονικό νομό και το κόστος το μετακυλούν σε εμάς τους δημότες μέσω των τελών.
Αν αποτύχουμε και τώρα στη δημιουργία ενός διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων που είναι μονόδρομος όχι για να εξαλείψουμε το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον για να το διαχειριστούμε καλύτερα το ζήτημα δεν θα είναι οικονομικό. Θα αφορά ουσιαστικά το επίπεδο του πολιτισμού μας.
Χρόνος υπάρχει. Κονδύλια διαθέσιμα υπάρχουν. Πολιτική βούληση χρειάζεται.
Υποψήφιος Δήμαρχος Μουζακίου
Βάιος Φροξυλιάς