"Η κακοποίηση των γυναικών" της Φανής Τσιρογιάννη, υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Περιφερειακές εκλογές - Καρδίτσα
- Εκτύπωση
Προχθές ακούσαμε τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου της 41χρονης Όλγας που κακοποιήθηκε βάναυσα από τον σύντροφό της, πρωταθλητή τζούντο.
Τους τελευταίους 7 μήνες νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση πριν μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης, όπου εκεί πέθανε από λοίμωξη του αναπνευστικού.
Μια ακόμη γυναίκα μετά από τόσες άλλες που βρίσκει το θάνατο από τα χέρια του συζύγου, του συντρόφου, του εραστή. Αυτό ως φαινόμενο, δεν παρατηρείται σε ανθρώπους με χαμηλή μόρφωση, αλλά σε όλα τα κοινωνικά και μορφωτικά επίπεδα της χώρας.
Στις μέρες μας, παρόλο που η γυναίκα έχει χειραφετηθεί και έχει τα ίδια δικαιώματα σε μορφωτικό, εργασιακό και πολιτικό επίπεδο, δυστυχώς εξακολουθεί να βιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έμφυλη βία. Η κακοποίηση όχι μόνο δεν έχει τάσεις εξάλειψης, αλλά χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ραγδαία. Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που νομίζει κανείς πως η θέση της γυναίκας είναι σαν αυτή που είχε στο ΜΕΣΑΙΩΝΑ.
Συμμετέχει με σπουδαίο ρόλο σε μεγάλα φόρουμ... θα αγνοηθεί. Αναζητεί εργασία ... θα παρενοχληθεί. Είναι όμορφη... θα πεταχτεί από τα βράχια. Έχει δική της δουλειά... θα πνιγεί από τα χέρια του συζύγου. Θέλει διαζύγιο... θα σκοτωθεί με καραμπίνα. Είναι μικρό κορίτσι.... θα βιαστεί και θα κακοποιηθεί βάναυσα από τον πατέρα, τον παππού, το νονό, το θείο, τον προπονητή.
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει προστεθεί και μια άλλη μορφή βίας, <<η κυβερνο-βία>>. Έτσι, η βία κατά των γυναικών παίρνει<< ψηφιακή διάσταση>>. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρτώνται στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα των γυναικών κυρίως με σεξουαλικό περιεχόμενο χωρίς τη συγκατάθεσή της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το χλευασμό και την προσβολή της. Είναι τέτοια η ντροπή της , όπου συρρικνώνεται και παύει να διεκδικεί οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα. Πολλές φορές το θύμα, υπό την απειλή του συνεχιζόμενου διασυρμού, με την κοινοποίηση τέτοιων πληροφοριών, εξακολουθεί να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις αυτών των<< διεστραμμένων μυαλών>>.
Πρέπει να αναπροσδιοριστούμε ως κοινωνία. Να θέσουμε ιδανικά και αξίες από την αρχή στη σωστή τους βάση. Να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να βλέπουμε το διπλανό μας ως συνάνθωπο. Το οφείλουμε στα νέα κορίτσια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους. Φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόνες τους για να μη βιαστούν! Φοβούνται να ερωτευθούν γιατί δεν ξέρουν πού θα μπλέξουν! Φοβούνται να κάνουν οικογένεια για να μην είναι τα επόμενα θύματα!
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ΕΕ ,μια στις δύο γυναίκες (53%) περιορίζουν τις μετακινήσεις τους σε δημόσιους χώρους από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.
Είναι αναγκαίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας να κατευθύνει τον κοινωνικό της ρόλο και προς αυτόν τον τομέα. Η συνεργασία της με όλους τους κοινωνικούς φορείς του κράτους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και στον περιορισμό αυτών των φαινομένων. Ο κ. Αγοραστός έχει ήδη αναπτύξει το κοινωνικό προφίλ της Περιφέρειας δημιουργώντας κοινωνικές δομές όπως τα Κέντρα Κοινότητας σε κάθε Δήμο, ενισχύοντας οικονομικά Παιδικούς Σταθμούς ,Κ.Δ.Α.Π. και μέλημά του είναι το προφίλ αυτό να το ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο.
Άλλωστε η παρουσία πολλών γυναικών στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού <<ΣΥΜΜΑΧΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ>> (9 στους 18) εγγυάται την ενδυνάμωση του κοινωνικού χαρακτήρα της Περιφέρειας.
ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ ΦΑΝΗ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ