Αλλη μια βραδία Αστρονομικών Παρατηρήσεων στις 30 Νοεμβρίου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Ανακοινώσεις
- Εκτύπωση
Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στον Παγκόσμιο Εορτασμό του 2009 ως έτος Αστρονομίας διοργανώνουν, με την Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου, μια ξεχωριστή Αστροβραδιά - παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με φορητά τηλεσκόπια για μικρούς και μεγάλους.
Η Αστροβραδιά θα γίνει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 6:00 μ.μ. στην πλατεία Δ. Γιολδάση (πρώην Λάππα) και στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Καρδίτσας που βρίσκεται εκεί.
Την Καρδίτσα θα επισκεφθεί κλιμάκιο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο και θα απαρτίζεται: από τον πρόεδρό της Κο. Κων/νο Μαυρομμάτη, μαθηματικό - πρώην Λυκειάρχη, ο οποίος θα μιλήσει για λίγο και θα αναφερθεί στο έργο της Εταιρείας, από τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου Κο Χρήστο Ξενάκη Δρ. φυσικό - πρώην Σύμβουλο Φυσικών, ο οποίος στην κύρια ομιλία του θα κάνει μια «Ξενάγηση στο πλανητικό μας σύστημα» και από τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Κο Κων/νο Μουτσιάρα, μαθηματικό, ο οποίος θα κάνει στην πλατεία πλέον μια «Ξενάγηση στους αστέρες και αστερισμούς του ουρανού» που θα φαίνονται εκείνη την ώρα.
Παράλληλα, στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, θα στηθούν τρία τουλάχιστον τηλεσκόπια της Εταιρείας, με τα οποία θα γίνει, για χάρη των παρευρισκομένων, παρατήρηση της Σελήνης, η οποία θα πλησιάζει να γίνει ολόγιομη, του Δία, ο οποίος θα βρίσκεται στη Δύση του και άλλων ουράνιων αντικειμένων.
Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας σας καλούν, στην εκδήλωση - που είναι ανοιχτή για όλους - παιδιά και ενήλικες να μην χάσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τα μυστήρια και τις ομορφιές του νυχτερινού ουρανού.
Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου ιδρύθηκε προ 20ετίας σχεδόν, και παρουσιάζει εξαιρετική δράση. Εκδίδει κάθε τρίμηνο το εκλαϊκευτικό αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός», το οποίο κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, κυρίως μεταξύ των Ερασιτεχνών Αστρονόμων και διοργανώνει από 15ετίας τον ετήσιο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής στον οποίο συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με διαφορετικά θέματα. Οι δύο πρώτοι του διαγωνισμού αυτού (μαθητής-μαθήτρια) μεταβαίνουν κάθε Καλοκαίρι στη NASA για μια δωρεάν αστροναυτική εκπαίδευση, ενώ οι 5 πρώτοι εκπροσωπούν την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Φέτος η Ολυμπιάδα αυτή θα γίνει το Σεπτέμβριο στο Πεκίνο.