Μήνυμα του Βουλευτή Καρδίτσας Σπ. Λάππα για την 25η Μαρτίου
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Ανακοινώσεις
- Εκτύπωση
Η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός στη νεότερη πορεία του ελληνικού έθνους. Ο αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δικαιοσύνη υπήρξε σύμβολο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της εποχής.
Είμαστε περήφανοι για τον ανυστερόβουλο πατριωτισμό των αγωνιστών του 21, εμπνεόμαστε από αυτόν για να αντιμετωπίσουμε σήμερα με έναν νέο πατριωτισμό μία ασύμμετρη απειλή, τον COVID-19, που εισέβαλε στη ζωή μας και αλλάζει τα πάντα. Και τώρα προστίθεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία, βάζοντας τα κράτη, κυρίως τα αδύναμα, στις μυλόπετρες των γεωστρατηγικών και ενεργειακών συμφερόντων των ισχυρών. Ξέρει ο λαός τι εννοεί όταν λέει: «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Ακρίβεια, ανησυχία, ανασφάλεια, φόβος, στερήσεις, που ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται λόγω του Νεοφιλελεύθερου μείγματος πολιτικής που κυριαρχεί.
Συνήθειες, κανονικότητες, σταθερές καταρρέουν, και ο φόβος στην καλύτερη περίπτωση και ο πανικός στη χειρότερη σαρώνουν και τη χώρα μας, και την Ευρώπη και την Οικουμένη ολόκληρη. Σήμερα απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός των ελλήνων υπέρ του δημόσιου αγαθού της υγείας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, της προστασίας των αδύνατων οικονομικά και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων πληθυσμού που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση του κορονοϊού. Και κυρίως υπέρ της Ειρήνης, που στο όνομά της γίνεται και αυτός ο πόλεμος. Όμως ο Ανατόλ Φρανς έλεγε ότι «όσοι επικαλούνται στην ειρήνη γι να κάνουν πόλεμο, αναμφίβολα δεν σκέφτονται παρά μόνο την ειρήνη των νεκροταφείων, ενώ ο Βίκτωρ Ουγκώ προσέθετε: «Η Ειρήνη είναι ο πόλεμος των ιδεών και ο πόλεμος, πόλεμος των ανθρώπων». Και θεωρούσαμε ότι δεκαετίες μετά το σφαγείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με δεκάδες εκατομμύρια θύματα ότι τελειώσαμε με βασικό πυρήνα σκέψης του κάθε imperium, ότι το δόγμα κυριαρχίας που υιοθετούσε το «si vis pacem, para bellum», δηλ. εάν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο, το αφήσαμε πίσω μας, και ξαφνικά το βρίσκουμε μπροστά μας. Νεκροί αμάχων, καταστροφή υποδομών και πολιτιστικών δημιουργημάτων, φρίκη, πόνος και ξεριζωμός. Ως κοινωνία και ως ΄Ανθρωποι να κάνουμε αυτό που έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης: «Ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον εαυτό μας είναι να μαχόμαστε για τους άλλους». Και να βροντοφωνάξουμε «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ».
Οι αγωνιστές του 21 έκαναν το χρέος τους. Το δικό μας χρέος; Νομίζω ότι είναι αυτό που είπε ο Καμύ όταν παραλάμβανε το Νόμπελ λογοτεχνίας το1957: «Κάθε γενιά αναμφισβήτητα θεωρεί τον εαυτό της προορισμένο να ξαναφτιάξει τον κόσμο. Η δική μου γνωρίζω πως δεν θα τον ξαναφτιάξει. Η αποστολή της όμως είναι δυσκολότερη: Να εμποδίσει τον κόσμο να καταστραφεί». Αυτό ακριβώς είναι και το δικό μας χρέος σήμερα, να εμποδίσουμε τον κόσμο να καταστραφεί. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στους αγωνιστές του 21.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΠΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ