Άνοιξε τις πύλες της η "11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Πέμπτης η 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας με τα εγκαίνια στα οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Ως γνωστό η 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας οργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα α.μ.κ.ε. με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, την ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, το Γεωπονικό Σύλλογο και το Σύλλογο Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής.
Η 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας είναι αφιερωμένη στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, δηλαδή θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κος Κώστας Αγοραστός ανέφερε:
Για μια ακόμη χρονιά είμαστε σήμερα εδώ για να συμμετέχουμε στην 11η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, μια εκδήλωση θεσμό, που αποτελεί παράδοση, όχι μόνο για την Καρδίτσα, αλλά και για ολόκληρη την Θεσσαλία.
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναδειχθεί στην εποχή μας ως πρώτης προτεραιότητας οικουμενικό ζήτημα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την επιβίωση των μελλοντικών γενεών, γι΄ αυτό κρίνεται επιτακτική μια ολιστική προσέγγιση του θέματος.
Η βιολογική γεωργία μπορεί να αναδειχθεί ως μια εναλλακτική μορφή γεωργικής παραγωγής που μπορεί να είναι ανταγωνιστική, εξωστρεφής, φιλική στο περιβάλλον και να διασφαλίζει παράλληλα το εισόδημα του παραγωγού. Η επιλογή προϊόντων τα οποία κατά την παραγωγή τους καταναλώνουν περιορισμένους πόρους και εκπέμπουν λιγότερους ρύπους προς το περιβάλλον, με ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, πάντα φιλικά προς το χρήστη, έχει ως αποτέλεσμα το σεβασμό στο περιβάλλον, την διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής και γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην κατεύθυνση αυτή η οικολογική συνείδηση καθιστά επιτακτική την ανάγκη προώθησης ενός εκπαιδευτικού συστήματος που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση «περιβαλλοντικά» συνειδητοποιημένων πολιτών, προετοιμασμένων να αναλάβουν δράση για την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών ζωής. H καλλιέργεια αυτής της οικολογικής συνείδησης πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και να συνοδεύει τους νέους σε όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, με στόχο την ενεργό συμμετοχή των αυριανών πολιτών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί ένα δραστικό μέσο για την επίτευξη της αφύπνισης του σημερινού ατόμου. Η διαμόρφωση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών, εφοδιασμένων με γνώσεις, αξίες και ικανότητες συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό γίγνεσθαι, θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.
Παράλληλα με την παροχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, διάδοσης καινοτομιών στους αγρότες, κινήτρων προσανατολισμού της παραγωγής σε προϊόντα ποιότητας και σε βιολογικά προϊόντα, με παραγωγικές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον, θα περάσουμε σε μια νέα εποχή για την ελληνική γεωργία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται πάντα δίπλα σε διοργανώσεις όπως η σημερινή, μέσα από τις οποίες ενώνονται οι φωνές και οι δυνάμεις όλων εκείνων των ανθρώπων που αναζητούν λύσεις στην απειλητικότερη πραγματικότητα για τον πλανήτη, τις συνέπειες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της φύσης.
Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία και συγχαίρω όλους όσους εργάσθηκαν για την υλοποίηση της σημερινής εκδήλωσης, μια έκθεση με σημαντικό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, όχι μόνο για τους μαθητές που θα την επισκεφτούν, αλλά και για όλους τους συμπολίτες μας».
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κος Βασίλης Τσιάκος ανέφερε:
Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της οικολογικής γιορτής, γιατί επέλεξαν να ασχοληθούν με ένα θέμα πολύ σπουδαίο, όπως αυτό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως και πολλά ακόμη πράγματα, έχουν υποτιμηθεί από την ίδια την πολιτεία, αλλά και από την κοινωνία.
Είναι δεδομένο πως ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πλείστα όσα περιβαλλοντικά προβλήματα, από την αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων, από τις βίαιες ανθρώπινες επεμβάσεις σε μια σειρά οικοσυστήματα που απορυθμίζονται εξ αιτίας της ανθρώπινης δράσης. Στο βωμό του κέρδους έχουμε θυσιάσει το περιβάλλον, το οποίο τους τελευταίους δύο αιώνες έχει υποστεί τόσες αλλαγές, όσες δεν υπέστη ποτέ άλλοτε, τουλάχιστον από ανθρώπινη παρέμβαση.
Στο όνομα της ανάπτυξης έχουν ισοπεδωθεί δάση, έχουν ερημοποιηθεί τεράστιες εκτάσεις, έχουν εξαφανιστεί ή έχουν μολυνθεί ανεπανόρθωτα τα υπόγεια ύδατα, έχει αλλάξει η δομή της ατμόσφαιρας, λιώνουν οι πάγοι στους πόλους, ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, αλλά εμείς στην συντριπτική μας πλειοψηφία, συνεχίζουμε στην ίδια καταστροφική πορεία.
Λειτουργούμε με αυτή τη λογική γιατί δεν έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Γιατί το σύνθημα ότι τη γη την κληρονομήσαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες μας και πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, ποτέ δεν το πιστέψαμε. Ίσως ποτέ να μην το καταλάβαμε.
Όπως δεν καταλάβαμε πως αυτός ο πανέμορφος πλανήτης, μας φιλοξενεί και μας προσφέρει πλουσιοπάροχα τα αγαθά του. Για αυτό οφείλουμε αυτή τη φιλοξενία να τη σεβόμαστε.
Ένα μεγάλο μέρος των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ειδικά στην καθημερινότητα μας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Διεθνώς η ιδέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ωρίμασε και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Ήταν ο καρπός των αναζητήσεων και των προβληματισμών, συνειδητοποιημένων πολιτών και η απάντηση στο αίτημα της παγκόσμιας κοινότητας, για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανομένων και εντεινόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Στη χώρα μας η περιβαλλοντική εκπαίδευση καθιερώθηκε από την πολιτεία με τον νόμο 1892/90 του ΥΠ.Ε.Π.Θ, ο οποίος ορίζει ότι «η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τμήμα των προγραμμάτων των σχολείων της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ότι σκοπός της είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα ώστε να συμβάλλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους.
Θα πρέπει να πούμε πως από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει βήματα σε αυτόν τον τομέα. Είναι προφανές όμως πως αυτά τα βήματα είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα άλματα που κάνει η αλόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.
Εκείνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι πως στην περιοχή μας έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς λειτουργούν περιβαλλοντικά κέντρα, που επί πολλά χρόνια προσφέρουν πολλά στο μαθητικό δυναμικό της Καρδίτσας και όχι μόνο. Όμως χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες. Χρειάζεται η περιβαλλοντική εκπαίδευση με κάποιο τρόπο να περάσει στην καθημερινότητα μας. Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2011 να υπάρχουν συνάνθρωποι μας που ακόμη θα πετάξουν το άδειο πακέτο από το παράθυρο του αυτοκινήτου τους, για να αναφέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα, της έλλειψης περιβαλλοντικής συνείδησης.
Το δυστύχημα είναι πως η οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας δεν ευνοεί τέτοιου είδους δράσεις. Θέλω να ελπίζω πως το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον δεν θα αποτελέσει την ταφόπλακα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων της, στηρίζει δράσεις που αφορούν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε πως για να βγούμε από την περιβαλλοντική κρίση που διερχόμαστε, χρειαζόμαστε συνειδητοποιουμένους πολίτες που θα έχουν τη σωστή περιβαλλοντική αγωγή.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.
Τέλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Κος Κωνσταντίνος Παπαλός στο χαιρετισμό του τόνισε:
« Χαιρετίζω τη διοργάνωση της 11ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό για την περιοχή μας και καλωσορίζω στην πόλη μας τους εκθέτες – βιοκαλλιεργητές απ’ όλη την Ελλάδα που μας τιμούν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους.
Θέλω να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή που για μία ακόμα χρονιά, προγραμμάτισε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους Καρδιτσιώτες σε περιβαλλοντικά θέματα και παράλληλα να αναδείξουν την αξία των βιολογικών προϊόντων και την ανάγκη προστασίας από τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Σε μια συγκυρία που η χώρα και ο πλανήτης ολόκληρος αντιμετωπίζουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, και τα διατροφικά σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, η οικολογία και η στροφή στον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας έρχεται να απαντήσει στην αγωνία και την ανασφάλεια του σύγχρονου ανθρώπου για τη διατροφή και την υγεία του.
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, καθώς αποτελεί μια διαδικασία, μέσω της οποίας το άτομο και οι κοινωνικές ομάδες συνειδητοποιούν το περιβάλλον τους και αποκτούν τις γνώσεις, τις αξίες, τις ικανότητες, την εμπειρία και τη θέληση που θα τους επιτρέψουν να δράσουν ατομικά και συλλογικά για την επίλυση των προβλημάτων του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ζωής τους.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην 11η Οικολογική Γιορτή, η «καρδιά» της οποίας χτυπάει στο άλσος του Παυσιλύπου, έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη που μας υπενθυμίζει καθημερινά το χρέος μας έναντι του φυσικού μας περιβάλλοντος.»