Προσκυνηματική επίσκεψη από το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας στα «Καστρομονάστηρα του Αγίου Όρους» Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκδηλώσεις
- Εκτύπωση
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο: «Τα Καστρομονάστηρα του Αγίου Όρους» μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας με επικεφαλής το Διευθυντή του σχολείου Αναστάσιο Τσίρα και συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Προσγολίτη Ευάγγγελο, Μάττα Ευθύμιο και Κρανίτσα Απόστολο πραγματοποίησαν προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος.
Στόχοι του προγράμματος ήταν:
• να γνωρίσουν οι μαθητές βασικές έννοιες που έχουν σχέση με το «Περιβόλι της Παναγίας», τον μοναχισμό και την προσφορά του στην κοινωνία, καθώς και τις εναλλακτικές μορφές του τουρισμού
• να συνειδητοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους ο «Άθως» της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας χαρακτηρίζεται «καταφύγιο» και «μουσείο» μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων
• να γνωρίσουν τις μονές, τη ζωή των μονάχων, την τέχνη και το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους, καθώς και τον τρόπο διοίκησής του
• να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες των μονών και τα λείψανα των Αγίων.
Με αφετηρία την Ουρανούπολη, το πρωί της Πέμπτης παίρνοντας το πλοίο της γραμμής εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφτηκαν διαδοχικά την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, στην οποία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοηποίκοου, την Ιερά Μονή Ξενοφώντος με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, την Ιερά Μονή Παντελεήμονος, την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, στην οποία φυλάσσεται το μεγαλύτερο τεμάχιο Tιμίου Ξύλου που υπάρχει στον κόσμο, (έχει μήκος 31 εκατοστά, πλάτος 16 και πάχος 25 εκατοστά) και με λεωφορειάκι κατευθύνθηκαν προς την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου και διανυκτέρευσαν.
Η μονή είναι αφιερωμένη στη Γέννηση του Χριστού, έχει καεί και ξανακτιστεί πολλές φορές και βρίσκεται πάνω σε βράχο σε ύψος 230 μέτρα από την θάλασσα. Οι προσκυνητές επισκέφτηκαν την σπηλιά όπου ασκήτευε ο Άγιος Σίμων, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μοναστηριού (ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σύγχρονη βιβλιοθήκη κτισμένη μέσα στο βράχο), είχαν επικοινωνία με τον π. Συμεών, μέλος της αδελφότητας της μονής και παρακολούθησαν τις ακολουθίες απολαμβάνοντας την ψαλτική των μοναχών της μονής.
Το πρωί της Παρασκευής με το καραβάκι της γραμμής η ομάδα έφτασε στον αρσανά της Ιεράς Σκήτης της Αγίας Άννας. Ανηφορίζοντας τα 1862 σκαλοπάτια προς το Κυριακό της Σκήτης επισκέφτηκε το κελί του π. Ιωάννου του Αγιαννανίτη, συνομίλησε αρκετή ώρα μαζί του και φτάνοντας στο Κυριακό προσκύνησε το ιερό λείψανο και την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννας.
Στη συνέχεια παίρνοντας το μονοπάτι για την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου επισκέφτηκε το κελί του Αγίου Γεωργίου, όπου τους μαθητές υποδέχτηκε και τους μίλησε ο γέροντας του κελιού. Διασχίζοντας το μονοπάτι και απολαμβάνοντας το μοναδικό φυσικό περιβάλλον έφτασαν στη Μονή Αγίου Παύλου, όπου και διανυκτέρευσαν.
Η μονή είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού και εδώ βρίσκονται και τα τίμια δώρα που προσέφεραν οι Μάγοι. Η ομάδα των προσκυνητών συμμετείχε στη θεία λειτουργία και κοινώνησε τον αχράντων μυστηρίων.
Το επόμενο πρωί, μέσα από το μονοπάτι, η ομάδα έφτασε στην Ιερά μονή Διονυσίου, όπου και προσκύνησε την αρχαιότερη εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι φιλοτεχνημένη πάνω σε κηρομαστίχα, και είναι γνωστή ως «Εικόνα των Χαιρετισμών της Θεοτόκου». Είναι μάλιστα εκείνη που κρατούσε στα χέρια του ο πατριάρχης Σέργιος στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους. Επίσης στη μονή βρίσκεται και το δεξί χέρι του Τιμίου Προδρόμου, τη γέννηση του οποίου εορτάζει και η μονή.
Την ίδια μέρα με το καραβάκι της γραμμής η ομάδα έφτασε στην Ιερά Μονή Γρηγορίου, όπου και διανυκτέρευσε. Προσκύνησε στο καθολικό, αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο, συμμετείχε στη τράπεζα της Μονής και είχε επικοινωνία με τον αδερφό της μόνης, π Ιωσήφ.
Την Κυριακή το πρωί οι προσκυνητές άφησαν το Άγιο Όρος και βρέθηκαν στο δρόμο της επιστροφής.
Οι εντυπώσεις, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα των μαθητών δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν σε λίγες γραμμές. Θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι και στο μέλλον οι προσκυνητές θα επιστρέψουν με δική τους επιθυμία για να περιδιαβούν ξανά στον ευλογημένο τόπο.