Η ΛΕΦΚΚ πρωταγωνιστεί από το 1978 Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Παρουσιάσεις
- Εκτύπωση
Δυναμική είσοδο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, αναπτύσσοντας πλήθος δραστηριοτήτων και συνεργασιών έχει κάνει η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ), που λειτουργεί από το Μάρτιο του 1978. Η ΛΕΦΚΚ οργάνωσε πάρα πολλές εκθέσεις φωτογραφίας τόσο στην Καρδίτσα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
Εκτός από τις δικές της διοργανώσεις συμμετείχε σε εκθέσεις και διαγωνισμούς και σε άλλες πόλεις και χώρες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Έκανε και κάνει πολλούς διαγωνισμούς φωτογραφίας, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, με κυριότερο τον πανθεσσαλικό διαγωνισμό. Ετησίως διοργανώνει με τη λήξη των μαθημάτων φωτογραφίας έκθεση φωτογραφίας με δουλειά των μαθητών. Πραγματοποιούνται, επίσης, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, από μέλη ή φίλους της ΛΕΦΚΚ σε ελεύθερη βάση στο χώρο της, προβολές διαφανειών και ταινιών μικρού μήκους.
Διοργανώνονται ακόμη αρκετές τέτοιες δράσεις σε συνεργασία με άλλους συλλόγους, όπως στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Αθήνα 1982 και 1989, Τρίπολη Αρκαδίας 1987, Δράμα 1994, Θεσσαλονίκη 1990, Καλαμπάκα 1992, Κάστρο (Φανάρι Καρδίτσας) 1996, Γερμανία, Βουλγαρία, Βραζιλία.
Η ΛΕΦΚΚ κάθε χρόνο από την ίδρυσή της διοργανώνει και μαθήματα φωτογραφίας, που απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Από το 1995 μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ), αντίστοιχα επιμορφωτικά σεμινάρια. Από το 1997 μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνται σεμινάρια φωτογραφίας στο χώρο της ΛΕΦΚΚ, με φορέα διοργάνωσης την ίδια τη ΛΕΦΚΚ.
Συστατικό στοιχείο της εκπαίδευσης που παρέχεται είναι, εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα στο χώρο της ΛΕΦΚΚ, και οι ψυχαγωγικού χαρακτήρα εκδρομές στη γύρω περιοχή με σκοπό τη φωτογράφηση. Η εξάσκηση περιλαμβάνει τη λειτουργία σκοτεινού θαλάμου, που μπορούν, έπειτα από συνεννόηση με τον υπεύθυνο του χώρου, να χρησιμοποιούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
Ο θεσμός ξεκίνησε το 1982 και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία και αξιόλογες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα για εννέα χρόνια (το τελευταίο ήταν μη διαγωνιστικού χαρακτήρα).
Ήταν σχεδόν το μοναδικό φεστιβάλ στο είδος του ερασιτεχνικού κινηματογράφου σε πανελλήνιο επίπεδο. Η ανεπαρκής, ωστόσο, οικονομική υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς και το υπουργείο Πολιτισμού οδήγησαν- δυστυχώς- στη διακοπή του. Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η συμμετοχή των μελών της τόσο σε οργανωτικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, όπως δείχνουν οι βραβεύσεις και οι τιμητικές διακρίσεις που απέσπασαν.
Εκτός από το φεστιβάλ «super 8mm» που διακόπηκε αναγκαστικά, μέλη της ΛΕΦΚΚ συνέχισαν να κάνουν δικές τους παραγωγές ή να συμμετέχουν σε ταινίες άλλων. Συγκεκριμένα γυρίστηκαν, στηριζόμενες στο δυναμικό της λέσχης τρεις ταινίες 16mm, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ σε βίντεο με θέμα τον νομό Καρδίτσας. Οι ταινίες αυτές προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και απέσπασαν πολλά βραβεία.
Μέλη της ΛΕΦΚΚ δραστηριοποιούνται, επίσης, στη συγγραφή τουριστικών οδηγών (Ηλίας Παγανός, 1985), στην επιμέλεια φωτογραφικών λευκωμάτων τουριστικού χαρακτήρα (Βασίλης Στάθης, Μουζάκι, 1999) και στην επιστημονική συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα (Θεόφιλος Μπρουζιώτης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου), ντοκιμαντέρ 30 λεπτών με θέμα το νομό Καρδίτσας.
Η ενσυνείδητη προσπάθεια για την προβολή του νομού σημειώθηκε από τα πρώτα βήματα της Λέσχης, όταν φωτογραφία της λίμνης Πλαστήρα γίνεται εξώφυλλο του τηλεφωνικού καταλόγου (1979).
Φωτογραφίες μελών της ΛΕΦΚΚ χρησίμευσαν συχνά ως υλικό δημοσιεύσεων σε τοπικές εφημερίδες, βιβλία και περιοδικά. Στην προσπάθεια, το συγκεκριμένο φωτοκινηματογραφικό υλικό να διασωθεί και να τεθεί στη διάθεση του κοινού, η ΛΕΦΚΚ με τροποποίηση του καταστατικού της το 1996 συμπεριέλαβε στις δραστηριότητές της και τη σύσταση και τη λειτουργία φωτοκινηματογραφικού μουσείου, ήδη έχει συγκεντρωθεί αρκετό υλικό από παλιές φωτογραφίες φωτοκινηματογραφικών αντικειμένων, κάρτ ποστάλ κτλ, τα οποία είναι στη διάθεση του κοινού.
Το φωτοκινηματογραφικό μουσείο
Ξεχωριστή σημασία έχει και η λειτουργία του φωτοκινηματογραφικού μουσείου της Λέσχης, το οποίο άρχισε να συστήνεται το 1978 ταυτόχρονα μ' αυτή. Σύμφωνα με το καταστατικό, άρχισε ταυτόχρονα τη συλλογή φωτοκινηματογραφικού υλικού, με στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και ταξινόμηση φωτογραφιών, ταινιών, αντικειμένων, που εικονίζουν μνημεία, τοπία, κτήρια, προσωπικότητες του νομού Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής.
Με την πάροδο του χρόνου, η θεματολογία της συλλογής διευρύνθηκε και σήμερα καλύπτει τη φυσιογνωμία του νεότερου ελληνισμού, ανιχνεύοντας παράλληλα τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας.
Το 2000 - 2002, μέσω εγκεκριμένου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε μια απόπειρα τεκμηρίωσης του μέχρι τότε συλλεγμένου υλικού με αρκετά καλά αποτελέσματα για τον χρόνο που διήρκησε. Aπό τα μέσα του 2007 και με τη βοήθεια του Εθνικού Κοινοτικού Ταμείου στα πλαίσια του προγράμματος " Δράσεις Ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή ΜΚΟ " άρχισε η ψηφιοποίηση του υλικού .
Η συλλογή του φωτοκινηματογραφικού υλικού συνεχίζεται έως και σήμερα. Από το 2002 υπάρχει έτοιμη μελέτη για την ανέγερση ενός νέου μοντέρνου κτηρίου που θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου φωτοκινηματογραφικού μουσείου. Η μελέτη έγινε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον μελετητή Νάνο Χαρίλαο και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γαλούση Ευάγγελου και του επίκουρου καθηγητή Κάλφα Χρήστο και είναι έτοιμη προς υλοποίηση.
Από τον Δεκέμβριο του 2006, το φωτοκινηματογραφικό μουσείο λειτουργεί στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, επί της οδού Πλαστήρα.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ