Αναφορά κατέθεσε η Ασ. Σκόνδρα για την διατήρηση του Τ.Ε.Ι. Δασοπονίας στην Καρδίτσα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Αναφορά κατέθεσε στην Βουλή και τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, η Βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Ασημίνα Σκόνδρα, για το φλέγον ζήτημα διατήρησης του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα.
Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς:
«Αναστάτωση επικρατεί στην τοπική κοινωνία και τους σπουδαστές του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα, καθώς πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό δια του τύπου, ότι το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί το εν λόγω τμήμα μεταξύ των 150 σχολών και τμημάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που προγραμματίζεται να κλείσουν.
Σας αναφέρω, ότι το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων που λειτουργεί από το 1985 στην Καρδίτσα είναι το παλαιότερο Τμήμα Δασοπονίας, διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια. Στελεχώνεται με επιστημονικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης που έχει επιδείξει αξιόλογη επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, ενώ ο μέσος αριθμός των εισακτέων, των εισαχθέντων και των πτυχιούχων του Τμήματος είναι σταθερά υψηλός, σημαντικά υψηλότερος από άλλα αντίστοιχα Τμήματα.
Συνδέεται μάλιστα εξ’ αντικειμένου με το Τμήμα Σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου με το οποίο μπορούν να αποτελέσουν μια Σχολή, χωροθετημένα και τα δύο εύστοχα σε μια περιοχή, όπως η δική μας που συνδυάζει δασικό πλούτο και φυσικούς πόρους.
Η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή και αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των φορέων της, διότι έρχεται σε συνέχεια του μεγάλου πλήγματος που δέχθηκε ο νομός μας από την κατάργηση μεγάλου αριθμού σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αγγίζει το 45% των σχολικών μας μονάδων στη Καρδίτσα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ όπως επανεξεταστεί η διατήρηση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων που λειτουργεί από το 1985 στην Καρδίτσα.
Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτω δεδομένα για το Τμήμα ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (ΔΦΠ) Καρδίτσας, όπως ανακοίνωσε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του εν λόγω τμήματος στις 11.05.2011 σε φορείς του νομού:
• Ο αριθμός φοιτητών: Τακτικοί 272, Ενεργοί 409, Εγγεγραμμένοι 699.
• Ο μέσος ετήσιος αριθμός εισακτέων του Τμήματος ανέρχεται για την τελευταία πενταετία στους 220 σπουδαστές και ο μέσος αριθμός εισαχθέντων στους 78.
• Ο αριθμός εισακτέων ακ. έτους 2010-11 ήταν 200, ο αριθμός των εισαχθέντων ήταν επίσης 200, ενεγράφησαν 189 και παρακολουθούν τακτικότατα 130.
• Από το Τμήμα μετεγράφησαν 4 σπουδαστές, ενώ το Τμήμα δέχτηκε 7 σπουδαστές από τα άλλα δύο Τμήματα Δασοπονίας και ΔΦΠ.
• Ο μέσος αριθμός πτυχιούχων της τελευταίας πενταετίας ανέρχεται σε 90.
• Το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ είναι το παλαιότερο Τμήμα Δασοπονίας, ιδρύθηκε το 1985 (Π.Δ. 561/1985) και ήταν η μετεξέλιξη της Μεσοδασικής Σχολής Αγιάς και των ΚΑΤΕΕ (Ν. 576/77).
• Εξωτερική αξιολόγηση: Το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ αξιολογήθηκε από εξωτερικούς αξιολογητές μετ’επαίνων από τα πρώτα Τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων της χώρας.
• Υποδομές: Το Τμήμα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο επιφάνειας 4.000 τ.μ. και διαθέτει 13 εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα.
• Στελέχωση: Το Τμήμα στελεχώνεται με 11 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού, από τα οποία τα 10 είναι διδάκτορες και 1 κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου.
• Επιστημονικές Δημοσιεύσεις – Συγγραφή βιβλίων: Την τελευταία δεκαετία τα μέλη ΕΠ του Τμήματος δημοσίευσαν 250 επιστημονικές εργασίες και συνέγραψαν 18 βιβλία.
• Ερευνητικά Προγράμματα: Την τελευταία δεκαετία τα μέλη ΕΠ του Τμήματος συμμετείχαν σε 69 ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικοί υπεύθυνοι ή μέλη των ομάδων εργασίας.
• Γραφείο Διασύνδεσης: Το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ Καρδίτσας είναι το μοναδικό από τα τρία Τμήματα που διαθέτει οργανωμένο, σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία Γραφείο Διασύνδεσης, το οποίο μάλιστα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος.
• Επιστημονικά Συνέδρια - Ημερίδες: Την τελευταία δεκαετία στο Τμήμα διοργανώθηκε ένα πανελλαδικό επιστημονικό συνέδριο και έξι επιστημονικές ημερίδες.
• Ακαδημαϊκές δραστηριότητες: Την τελευταία δεκαετία το Τμήμα συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία, στη στέγαση και στη λειτουργία των υπολοίπων τριών Τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας.»