Απάντηση για τη λειτουργία του ΥΗΣ Πλαστήρα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος του Νομαρχιακού Συμβούλου Βαγγέλη Μπούτα με τίτλο «Στέλνουν το νερό στη θάλασσα – Άμεσα να σταματήσει η σπατάλη» η Nομαρχία Καρδίτσας κάνει γνωστά τα παρακάτω:
Η Νομαρχία Καρδίτσας, αν και δεν ήταν στις αρμοδιότητές της η διαχείριση των υδάτων, με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της και την άριστη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΔΕΗ, Δήμους, ΤΟΕΒ), κατόρθωσε ώστε η διαχείριση των αποθεμάτων του νερού, παρά τις πολύ κακές υδρολογικά χρονιές τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της, να γίνει με μεγάλη σύνεση και με θεαματικά θετικά αποτελέσματα.
Η συνετή αυτή διαχείριση είχε σαν επακόλουθο να έχουμε ρεκόρ ανόδου της στάθμης του ταμιευτήρα Πλαστήρα σε κάθε κομβικό σημείο του έτους, όπως:
--- Στο τέλος της φετινής αρδευτικής περιόδου αφήσαμε τη στάθμη ένα μέτρο ψηλότερα από τη μέχρι τότε Φθινοπωρινή στάθμη από το 1960 που δημιουργήθηκε η λίμνη (786,90 μ.).
--- Σήμερα (6-12-10) η στάθμη της λίμνης ευρίσκεται στα 789,50 μ. ενώ πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο η στάθμη βρισκότανε στα 785,60 μ. Αυτό μεταφράζεται σε 83 εκ. μ3 περισσότερο περιεχόμενο νερού από τα οποία 60 εκ. μ3 εξασφαλίσθηκαν από την σωστή διαχείριση της φετινής αρδευτικής περιόδου και τα 23 εκ. μ3 από τη διαφορά των εισροών των μηνών Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, χωρίς να υπολογισθούν οι ποσότητες που παροχετεύθηκαν για ύδρευση και για παραγωγή ενέργειας.
--- Εάν και την υπόλοιπη χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος – Απρίλιος) έχουμε τη μέση εισροή της προηγούμενης 10ετίας 2001 – 2009 που ήταν 120 εκ. μ3, τότε υπολογίζουμε ότι ο ταμιευτήρας Πλαστήρα θα φθάσει στο όριο της υπερχείλισης (791,70 μ.) πολύ νωρίς και όχι αργότερα από το τέλος του Ιανουαρίου του 2011.
Επειδή η λειτουργία του Σταθμού δεν είναι εφικτή τις ημέρες των έντονων βροχοπτώσεων, λόγω του κινδύνου πρόκλησης πλημμυρών, γι’ αυτό είναι προτιμότερο ο Σταθμός από τώρα να λειτουργεί κατά διαστήματα εκταμιεύοντας περιορισμένες ποσότητες νερού για παραγωγή ενέργειας τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν και με στόχο πάντα η στάθμη της λίμνης με το τέλος του χειμώνα να φθάσει στο όριο της υπερχείλισης που είναι τα 791,70 μέτρα. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και την περυσινή χειμερινή περίοδο κατά την οποία ενώ εκταμιεύθηκαν 19 εκ. μ3 για παραγωγή ενέργειας η στάθμη τελικά έφθασε στο τέλος του χειμώνα κοντά στο όριο της υπερχείλισης (791,60 μ.).
Τα παραπάνω αποτελέσματα τα επιτύχαμε χάρη στην άριστη συνεργασία που έχουμε σε καθημερινή βάση τόσο με τη ΔΕΗ (Διεύθυνση Υδροηλεκτρικών Σταθμών) όσο και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Διεύθυνση Υδάτων).
Άρα μόνο για σπατάλη δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους φορείς της Νομού μας. Αντίθετα θα μπορούσε να πει κάποιος, βλέποντας εκ των υστέρων τις εισροές της τελευταίας διετίας, ότι μπορούσαν να γίνουν μεγαλύτερες εκταμιεύσεις την καλοκαιρινή περίοδο. Αλλά επειδή κανείς δεν ξέρει τις βροχοπτώσεις της επόμενης χρονιάς επιμείναμε στη λογική «καλύτερα να περισσεύει παρά να μην φθάσει». Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι σε κάθε περίπτωση η νέα αρδευτική περίοδος θα ξεκινήσει με την ανώτατη δυνατή στάθμη στη λίμνη Πλαστήρα.
Τέλος, καθιστούμε για ακόμη μια φορά ότι η Ν.Α. πέραν της σύστασης για συνετή χρήση του νερού, η οποία πρέπει να γίνει βίωμα, δεν υπέδειξε σε κανέναν αγρότη τι να καλλιεργήσει. Πήρε όμως πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του αγρότη για όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν ώστε να επιλέγει κάθε φορά αυτή που ο ίδιος θεωρεί περισσότερο συμφέρουσα.