Επίσκεψη Αλεξάκου στην Λαζαρίνα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Νομαρχιακής Αρχής για την στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό μας, ο Νομάρχης Καρδίτσας Κος Φώτης Αλεξάκος επισκέφθηκε δυο επιχειρήσεις στην περιοχή της Λαζαρίνας: μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα προβάτων και το μεγαλύτερο Ιπποφορβείο της Ελλάδας με παράλληλη δραστηριότητα την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία μανιταριών.
Ο Νομάρχης συνοδευόταν από την Αντινομάρχη Οικονομικών και Διοίκησης Κα Βέτα Καρακαξά, το Γενικό Γραμματέα της Νομαρχίας Κο Απόστολο Γκούβη, τους Νομαρχιακούς Σύμβουλους Κα Ερμιόνη Βασιλού και Κο Νίκο Τσουβέλα και την Κα Ρούλα Μπακαλάκου από το Γραφείο Επικοινωνίας.
Η πρώτη επιχείρηση την οποία επισκέφθηκαν στη Λαζαρίνα ήταν η φάρμα του Βαϊόπουλου Γιώργου και της Βραντζάς Παναγιώτας. Η συγκεκριμένη κτηνοτροφική μονάδα εκτρέφει 750 περίπου πρόβατα παραγωγικά εγχώρια βελτιωμένα εκ των οποίων τα 300 είναι χιώτικα. Τα ζώα είναι σταβλισμένα σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και ειδικά τα χιώτικα έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης. Η επιχείρηση απασχολεί 5 εργάτες και παράγει συνολικά 280 τόνους γάλα το χρόνο το οποίο πουλάει στην γαλακτοβιομηχανία Τρίκκη. Έχει κύκλο εργασιών περίπου 350.000 ευρώ και είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κτηνοτρόφων.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την επιχείρηση Ιπποφορβείο - Μανιτάρια Ιπποτουρ ΑΕ που έχει έδρα σε κτήμα 700 στρεμμάτων στη Λαζαρίνα, ανήκει στην οικογένεια Χανδρή και απασχολεί 70 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Λαζαρίνας. Το ιπποφορβείο της Ιπποτούρ, που ιδρύθηκε το 1932, είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα και καλύτερα της Ευρώπης. Το δυναμικό της ανέρχεται σε 60 μητέρες (φοράδες) και 10 επιβήτορες (αρσενικά). Όλα τα άλογα ανήκουν στην Αγγλική Καθαρόαιμη φυλή και στεγάζονται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, σχεδιασμένες με τρόπο που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ζώων. Η κάλυψη των αναγκών τροφής των αλόγων γίνεται επίσης από την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξή της.
Τα πουλάρια εγκαταλείπουν το ιπποφορβείο σε ηλικία ενάμισι έτους όπου πωλούνται σε δημοπρασία στην Αθήνα (οι τιμές μπορούν να φθάσουν τα 65.000 ευρώ) και προπονούνται για να τρέξουν και να διακριθούν στον Ιππόδρομο. Η σταδιοδρομία του κάθε πώλου παρακολουθείται και καταγράφεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και οι επιδόσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας είναι εντυπωσιακές καθώς φτάνουν το 40% των επάθλων.
Πριν από 13 χρόνια οι δραστηριότητες της επιχείρησης επεκτάθηκαν με τη δημιουργία πρότυπης μονάδας παραγωγής μανιταριών, αξιοποιώντας έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την στρώμνη των αλόγων που θεωρείται ιδανικό υπόστρωμα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Το εμπορικό σήμα της μονάδας αυτής είναι το ¨Αγρόκτημα Λαζαρίνα¨ η οποία κατασκευάσθηκε σύμφωνα με τις υψηλότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με προϋπολογισμό που έφτασε το 1,5 δις. Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της Ελληνικής αγοράς σε μανιτάρι επέβαλαν νέα, μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, με τελικό στόχο τους 1000 τόνους ετησίως.
Το υπόστρωμα που μένει μετά την καλλιέργεια μανιταριών είναι ιδανικό ως εδαφοβελτιωτικό για την παρασκευή γλαστρικών μιγμάτων και πωλείται στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις κλείνοντας έτσι τον κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας χωρίς υπολείμματα που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το περιβάλλον.