Ερώτηση για το Παράρτημα Καρδίτσας στα ΤΕΙ Λάρισας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την ανάγκη διατήρησης του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Όπως γνωρίζετε, το Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας αποτελείται από τέσσερα τμήματα: α) Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, β) Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου, γ) Τεχνολογίας Τροφίμων και δ) Διατροφής και Διαιτολογίας. Το Παράρτημα διαθέτει άριστες κτηριακές εγκαταστάσεις και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, καθώς και άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό που αριθμοί 31 καθηγητές, εκ των οποίων 22 είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και 9 μεταπτυχιακού τίτλου. Σε καθένα από τα τέσσερα τμήματα εισάγονται κάθε ακαδημαϊκό έτος από 70 έως 150 σπουδαστές (συνολικά 470).
Το Παράρτημα Καρδίτσας έχει ως στόχο την παραγωγή αποφοίτων με ανταγωνιστικές ικανότητες και δεξιότητες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσω της διεξαγωγής και προώθησης εφαρμοσμένης έρευνας και νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση και το εκπαιδευτικό προσωπικό παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς εξελίξεις και αλλαγές στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τομέα και τις ενσωματώνει στα προγράμματα σπουδών των τεσσάρων τμημάτων, ενώ παράλληλα αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, καθώς και με παραγωγικές μονάδες, εργασιακούς και άλλους φορείς.
Προκειμένου το Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας να συνεχίσει την επιτυχή του πορεία, και να εξασφαλίσει θετικά αποτελέσματα που θα το καθιστούν αποδοτικό και επωφελές για την κοινωνία, οι επικεφαλής των τεσσάρων τμημάτων έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους την χάραξη της μελλοντικής τους πορείας με σαφείς στόχους και κατάλληλα επεξεργασμένο στρατηγικό σχεδιασμό, με βάση αφενός τα σημερινά δεδομένα, κι αφετέρου τις μελλοντικές τάσεις και κοινωνικές ανάγκες.
Έτσι λοιπόν, έχουν διαμορφωθεί δύο διακριτές προτάσεις για την μελλοντική πορεία του Παραρτήματος, ήτοι:
Α) Η πρόταση των τμημάτων Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας, που τείνει προς την σύμπτυξη των τεσσάρων τμημάτων σε δύο Σχολές του ΤΕΙ Λάρισας, ως εξής: 1η Σχολή: Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, και 2η Σχολή: Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων με το Τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας.
Β) Η πρόταση του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου, η οποία εκφράζεται ομόφωνα από τα μέλη του εν λόγω τμήματος, και υποστηρίζει ότι το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου θα πρέπει να παραμείνει στην Καρδίτσα, ως τμήμα του ΤΕΙ Λάρισας, αφού υπάρχουν πλήρεις κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του.
Η ανάγκη διατήρησης του παραρτήματος στην Καρδίτσα καθίσταται επιτακτική, καθώς η λειτουργία των τεσσάρων τμημάτων στην Καρδίτσα συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική προοπτική της πόλης, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που οι δυνατότητες του Νομού για οικονομική ανάπτυξη περιορίζονται λόγω της κρίσης που διέρχεται ο πρωτογενής τομέας, που αποτελεί την παραγωγική βάση του Νομού.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
- Έχουν βάση οι φήμες περί μετακίνησης των ανωτέρω τμημάτων εκτός του Νομού;
- Έχει εκπονηθεί, έως τώρα, σχέδιο εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που να προσανατολίζεται στην μεταβολή της ισχύουσας κατάστασης των τεσσάρων τμημάτων του Παραρτήματος Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας, και εάν ναι, πώς θα διαμορφωθεί η αναδιάρθρωσή τους και με τι χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να γίνει αυτό;
- Υπάρχει πρόθεση να ληφθούν υπόψη οι δύο προτάσεις που εκφράζονται από τις διοικήσεις των τμημάτων όπως περιγράφονται ανωτέρω, και εάν ναι, προς ποια εκ των δύο κατευθύνσεων κλίνει το Υπουργείο;»