Η ομιλία του Κου Τέγου στην Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Παρών στο τακτικό συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη ήταν ο Κος Χρήστος Τέγος και μάλιστα μίλησε στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Αναλυτικά η τοποθέτησή του Κου Τέγου στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.:
"Με την ευκαιρία θέλω να πω το εξής: από τους προηγούμενους ομιλητές, που τους πρόσεξα πάρα πολύ, άκουσα κατά κόρον να λέγεται η κόκκινη γραμμή. Αφήστε λοιπόν να πούμε αυθεντικά εμείς την κόκκινη γραμμή στα σημερινά μας ζητήματα.
Εν μέσω λοιπόν μεγάλης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, ακούμε κυβερνητικές εξαγγελίες για προγράμματα. Πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για τον διάστημα 2010-2013. Πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση στην Αυτοδιοίκηση.
Με αυτά τα δύο εργαλεία η κυβέρνηση και με ψευδεπίγραφους τίτλους για κοινωνικούς διαλόγους οργανώνει μία χωρίς, κατά την άποψή μας, προηγούμενη επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, στα ασφαλιστικά και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στην αγορά εργασίας, στο υπάρχον κράτος πρόνοιας, στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, παντού.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι στο όνομα της κρίσης έρχεται λαίλαπα.
Τα δύο αυτά προγράμματα που προανέφερα πάνε χέρι-χέρι. Το πρώτο της σταθερότητας και ανάπτυξης με πολύ παραπλανητικό τρόπο λέγεται ότι θα είναι τετραετές. Τώρα τελευταία το έκαναν τριετές, ενώ στην ουσία θα είναι μέτρα που δεν θα είναι παρένθεση, αλλά θα είναι μέτρα που θα έχουν ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες. Θα κτυπούν στη ρίζα, την κοινωνική ασφάλιση, θα μειώνουν διαχρονικό το εισόδημα όλων των εργαζομένων και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων τώρα άμεσα. Θα σηματοδοτούν μία εκτεταμένη φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα. Θα περικόπτουν δραστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό κοινωνικές δαπάνες. Θα μοιράζουν απλόχερα στις μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύσεις για να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες, το λένε ανταγωνιστικά, δηλαδή, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Με το δεύτερο πρόγραμμα αυτό του «Καλλικράτη» θα οργανωθεί το κράτος σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, Υπουργεία, κρατική Περιφέρεια, αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, νέοι μεγάλοι Δήμοι. Με τέτοια μορφή θα γίνουν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές, ώστε να μπορεί με συνέπεια να υλοποιείται το πρόγραμμα, που προανέφερα και τους στόχους που έχει αυτό το περίφημο πρόγραμμα σταθερότητας. Αφήστε που έχουμε και μια αγωνία μην δεν μας το εγκρίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το πρόγραμμα λοιπόν αυτό της διοικητικής μεταρρύθμισης πήρε διάφορες, πομπώδεις ονομασίες. Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ το έλεγαν επανίδρυση του κράτους. Η σημερινή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ονοματίζει νέα αρχιτεκτονική για τη διοίκηση και την κρατική και την αυτοδιοικητική. Διαχρονικά, διακομματικά και μεθοδικά και οι δυο τους με συγκεκριμένες θέσεις και πολιτικές προετοίμασαν αυτό που έρχεται και θα γίνει.
Συνταγματική αναθεώρηση του 2001, με την οποία το κράτος έδιωξε από πάνω του την υποχρέωση να ενισχύσει, να δίνει τους πόρους για τη λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεσμοθέτηση αυτό που τώρα που θα γίνει, την τοπική φορολογία, τη λεγόμενη φορολογική αποκέντρωση. Με την ίδια συνταγματική αναθεώρηση καθορίστηκαν οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, προαναγγέλθηκε αυτό που θα γίνει τώρα, η κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες, που μέχρι πρότινος ήταν αρμοδιότητες του κράτους και τώρα έγιναν υποχρεωτικά αρμοδιότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εννοείται χωρίς τους πόρους.
Συντάχθηκε νέος Κώδικας από την προηγούμενη κυβέρνηση, πιο αντιδραστικός από αυτόν που ήταν πριν. Υποχρεώνονται τώρα όλοι οι μεγάλοι, σιγά-σιγά και οι μικροί Δήμοι να συντάσσουν τα περίφημα επιχειρησιακά προγράμματα τετραετίας, πάντα υπό την αυστηρή καθοδήγηση και έγκριση από την κυβέρνηση, μέσω των Περιφερειαρχών. Αν δεν τον εγκρίνουν, δεν ισχύει.
Όλα αυτά και άλλα, που δεν έχω τον χρόνο να αναφερθώ, άνοιξαν τον δρόμο, για να μπορεί τώρα να γίνει το νέο, το πιο ποιοτικά ανώτερο βήμα, που είναι πολύ αναγκαίο και καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση και τη συνέχιση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας.
Αυτό που δείλιασε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, η φιλελεύθερη κυβέρνηση, επειδή φοβήθηκε με την αντιλαϊκή της πολιτική, μην διεγείρει και άλλες αντιδράσεις και δεν τόλμησε να το κάνει, το δρομολογεί τώρα, χωρίς χρονοτριβές, η νέα σοσιαλοδημοκρατική κυβέρνηση, που έχει πολύ πρόσφατη λαϊκή ισχυρή εντολή και λέει, για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα προεκλογικά προγράμματα και των δύο κομμάτων είχαν μεγάλη ομοιότητα και πέρα από φραστικές διαφορές για την ανάγκη της μεταρρύθμισης χρησιμοποιούσαν τους ίδιους ακριβώς όρους. Μιλούσαν και μιλούν τώρα για επιτελικό κράτος, για δημόσιες λειτουργίες, που θα μεταφερθούν στους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, για φορολογική αποκέντρωση και τα λοιπά.
Η κυβέρνηση σήμερα λέει ότι όλα πρέπει να γίνουν σύντομα, χωρίς καθυστερήσεις. Τη διευκολύνει άλλωστε και το δεκάμηνο, μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει η προεκλογική προετοιμασία για τις εκλογές της 14ης Νοέμβρη.
Όμως επί της αρχής έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ και όχι μόνο. Η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ έχουν επιστρατευτεί για αυτό τον σκοπό. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ορισμένοι επιστήμονες, το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης και πάνω απ’ όλους το ΙΤΑ, για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ εκπόνησε κατά παραγγελία μελέτες, σειρά μελετών, που προβλέπουν και τον πιο λεπτομερή τρόπο για την υλοποίηση του στόχου, ο οποίος δρομολογείται να υλοποιηθεί.
Η κυβέρνηση των 100 ημερών δεν θα μπορούσε να επεξεργαστεί ένα τόσο αναλυτικό πρόγραμμα. Αυτό που θέτει για διαβούλευση σε εμάς είναι βασισμένο και δεν διαφέρει σε τίποτα από τις επεξεργασίες του ΙΤΑ, δηλαδή, της ΚΕΔΚΕ. Εκεί στηρίχτηκε η κυβέρνηση, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια. Απόδειξη τα ίδια πρόσωπα δούλεψαν και στο ΙΤΑ, σχεδόν τα ίδια πρόσωπα δουλεύουν και στην Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ορισμένοι που συμφωνούν επί της αρχής για να ξεκινήσει αυτή η μεταρρύθμιση, διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις και προβληματίζονται, για παράδειγμα, ότι δεν θα έχουν λέει τον ρόλο που πρέπει οι Βουλευτές, αν δοθούν τόσες πολλές αρμοδιότητες στους νέους Δημάρχους κυβερνήτες και πολύ περισσότερο στους νέους ισχυρότατους Περιφερειάρχες. Άλλοι πάλι λένε ότι δεν πρέπει να είναι τόση μεγάλη η μείωση του αριθμού των Δήμων από 370 που λέει το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά να γίνουν 450, 500. Άλλοι πάλι διαφωνούν, τα ακούσαμε πάλι σήμερα κατά κόρον, με τα όρια των Περιφερειών, θα είναι έτσι, θα είναι αλλιώς και τα λοιπά. Άλλους πάλι τους απασχολεί η αντίδραση που μπορεί να προκληθεί από την κατάργηση ορισμένων σημερινών Δήμων και εξετάζουν ποιες είναι οι λύσεις που πρέπει να δοθούν, για να προχωρήσει απρόσκοπτα αυτή η μεταρρύθμιση.
Αυτές οι άλλες παρόμοιες ενστάσεις και αντιδράσεις, που θα διατυπωθούν το επόμενο διάστημα, κατά την άποψή μας, υπηρετούν με συνέπεια την προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, να εμφανίσει το πρόγραμμα ως μονόδρομο, να εμφανίσει την τελική του διατύπωση, που θα πάρει νομοθετική μορφή, ως προϊόν ευρύτατου διαλόγου, πριν ψηφίσει τον νόμο. Όμως, πάνω απ’ όλα, όλες αυτές οι απόψεις θέλουν να συσκοτίσουν τους πραγματικούς πολιτικούς στόχους και τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εκτεταμένη αναδιάρθρωση.
Η επιχειρηματολογία υπέρ του προγράμματος «Καλλικράτη» εμάς μας θυμίζει στα περισσότερα αυτή του Καποδίστρια. Έλεγαν τότε οι υπέρμαχοι του Καποδίστρια. Οι νέοι Δήμοι θα φέρουν ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον δημότη, θα σταματήσει η ερημοποίηση της υπαίθρου. Τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα τώρα, αναπροσαρμοσμένα στις συνθήκες, μετά από 13 χρόνια. Όμως τι έγινε στα 13 χρόνια που λειτουργεί ο Καποδίστριας με αυτούς τους Δήμους; Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες που μέχρι τότε ήταν του κράτους. Τις φόρτωσαν στους Δήμους και ταυτόχρονα τους υποχρηματοδότησαν για τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να μην τις παρέχουν και σωστά στους δημότες.
Η ΚΕΔΚΕ υπολογίζει ότι τα χρωστούμενα και τα παρακρατηθέντα από τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες παρακαλώ για το διάστημα 2003-2008 και οι δύο κυβερνήσεις ήταν μέσα σε αυτό το διάστημα, είναι ένα, πεντακόσια πενήντα τρία εκατομμύρια ευρώ, 1,5 δις ευρώ. Τώρα η ΚΕΔΚΕ λέει: δώστε μας και άλλες αρμοδιότητες, τις θέλουμε.
Εφάρμοσαν οι νέοι Δήμοι όλες τις ελαστικές μορφές εργασίας. Εργαζόμενους με προγράμματα, με μπλοκάκια, με Stage, αυτά τα προβλήματα που ζούμε καθημερινά στους Δήμους.
Τι άλλο έκαναν οι Δήμοι; Πρωτοστάτησαν μαζί με άλλους στην εφαρμογή της κοινής αγροτικής πολιτικής, που έφεραν μείωση στο εισόδημα των αγροτών, πολιτική που τους διώχνει από την ύπαιθρο.
Με την ευκαιρία, όλη η Ελλάδα είναι μπλοκαρισμένη από τους αγρότες. Αυτοί που έρχονται εδώ στο βήμα, εμείς είμαστε ο πρώτος ομιλητής που μιλάμε και λένε για την ύπαιθρο, για την περιφέρεια, δεν είχαν έναν λόγο να πουν για αυτούς τους ανθρώπους, που είναι όλη την ημέρα στον δρόμο για αυτό το διάστημα και διεκδικούν να παραμείνουν στη γη τους, στις εστίες τους και δεν τους ακούει κανείς;
Οι προίκες του ΕΠΤΑ από τη μία κυβέρνηση, του ΘΗΣΕΑ από την άλλη, ήταν χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κράτος υποσχέθηκε να βάλει λεφτά, δεν τα έβαλε, ούτε η μία, ούτε η άλλη κυβέρνηση ή αν έβαλε, έβαλε ελάχιστα.
Τώρα γιατί είσαστε σίγουροι ότι αυτό που εξαγγέλλει η κυβέρνηση με τα αρχικά ΕΛ.Α.Δ.Α. ότι θα υλοποιηθεί; Η πείρα αυτό λέει, ότι αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί; Δυο προγράμματα, κανένα δεν ήταν συνεπές. Δείτε τι γίνεται με τον ΘΗΣΕΑ. Πάρτε αυτό το φυλλάδιο που βγάλαμε. Έχουμε ειδική αναφορά με όλα τα οικονομικά μεγέθη τι συμβαίνει με τον ΘΗΣΕΑ. Δεν είχαμε και τον χώρο να γράψουμε τι έγινε με το ΕΠΤΑ, το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμάς.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η παράταξή μας η ΔΑΣ από την πρώτη στιγμή, που άνοιξε αυτή η συζήτηση για την αναγκαιότητα της νέας διοικητικής αλλαγής στη χώρα, διατύπωσε με σαφήνεια την αντίθεσή της για έναν απλό λόγο. Οι δομές διοίκησης του κράτους σε κάθε περίπτωση, σε κάθε επίπεδο εκσυγχρονίζονται ή μεταρρυθμίζονται για έναν και μοναδικό σκοπό, για να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη συνέπεια πολιτικές, που ήδη έχουν αποφασιστεί να εφαρμοστούν και όχι για να χαράξουν οι δομές πολιτικές.
Οι υπερασπιστές λοιπόν του «Καλλικράτη» θεωρούν δεδομένες τις αντιλαϊκές πολιτικές και είναι φυσικό να συμφωνούν με τα σχήματα που θα τις υλοποιήσουν.
Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ούτε με τον αριθμό, ούτε με τα όρια. Εμείς διαφωνούμε με τις πολιτικές που εφάρμοσε και ο Καποδίστριας, που θα εφαρμόσει και ο «Καλλικράτης». Αυτές αντιπαλεύουμε, για αυτό και διαφωνούμε με τα νέα μεγάλα σχήματα, που θα κληθούν να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές. Τα νέα σχήματα, μικρά σε αριθμό και μεγάλα σε έκταση και πληθυσμό.
Να ποιες θα είναι οι πολιτικές που θα εφαρμόσουν αυτά τα σχήματα. Πρώτον, θα έχουν λένε οι υποστηρικτές τους λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία. Πως; Με την φορολογική εξουσία που θα αποκτήσουν. Προαναγγέλλουν όμως απερίφραστα ότι πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, που διαθέτουν οι Δήμοι για κοινωνικούς σκοπούς και για έργα υποδομής. Μεταφράστε το σε νέα πρόσθετα βάρη για το λαϊκό εισόδημα.
Με το καλημέρα του νέου έτους που διανύουμε, πριν το πρόγραμμα σταθερότητας βάλει μπροστά, ξεκίνησαν οι παρακρατήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μειωμένες σε σχέση με το 2009 κατά 571.000.000 €. Ο 1828 και φέτος δεν εφαρμόζεται. Δεν θα αποδοθούν 54.000.000. Αφήστε που το 10% όσων θα πάρει το κάθε Υπουργείο λέει ο κύριος Παπακωνσταντίνου, πρέπει να γίνει αποθεματικό, μην τυχόν στραβώσει κανένα πράγμα στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Δηλαδή, γράψτε ότι κάθε Υπουργείο, άρα και το Εσωτερικών, από αυτά που έγραψε στον προϋπολογισμό, βγάλτε και 10% επιπλέον από τα πεντακόσια δεκαεπτά που παρακράτησαν σε σχέση με πέρυσι. Θα τα λογαριάζουμε και αυτά να μην μας διαφεύγουν.
Τα λένε κάθε ημέρα. Τα γράφουν κάθε ημέρα αυτά που σας λέω. Δεν είναι δικά μας.
Τώρα πλέον όλοι οι νέοι Δήμοι πιο συστηματικά θα υποχρεούνται, μετά από τα τετραετή αυτά περίφημα επιχειρησιακά προγράμματα και στα πλαίσια των νέων αυξημένων αρμοδιοτήτων που θα έχουν, να εφαρμόζουν μορφές διαχείρισης, με βάση την εμπορευματοποίηση και την ανταποδοτικότητα στα κοινωνικά αγαθά που θα προσφέρουν. Τέλος, η λογική του δημόσιου αγαθού. Όλα θα πληρώνονται τώρα από τους χρήστες.
Στο αρχικό κείμενο που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στο 4ο κεφάλαιο και διέρρευσε περιλαμβάνεται μια παράγραφος για την οικονομική αυτοδυναμία των νέων Οργανισμών, την οποία, ακούστε, τη διαβάζω αυτολεξεί τι λέει: «Η οικονομική αυτοδυναμία των Δήμων θα επαναφέρει, λες και δεν υπήρχε, την αρχή της ανταποδοτικότητας στα τέλη, ώστε ο πολίτες να αντιλαμβάνεται το κόστος χρηματοδότησης συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και να αυξάνει τον βαθμό υπευθυνότητας στη διαχείριση των τοπικών δημοσιονομικών μεγεθών. Με απλά λόγια, δημότες θέλετε καλύτερες υπηρεσίες, θα τις πληρώσετε.
Τώρα ΔΕΥΑ θα έχει και το τελευταίο χωριό και όσοι είστε και είμαστε σε μεγάλους Δήμους, ξέρετε τον 1069/80 και τι θα σημάνει αυτός στο κόστος νερού και την παροχή υπηρεσιών για την αποχέτευση και τα λοιπά, στους μικρούς Καποδιστριακούς Δήμους. Πάρτε τα τιμολόγια και κοιτάξτε. Δεν έχω τον χρόνο να σας πω πίνακες με τιμολόγια.
Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο η ΚΕΔΚΕ συζήτησε και ενέκρινε τις θέσεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση, για να προσέλθει στο διάλογο της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό νόμο. Στην πρότασή της υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για το πως θα ήθελε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει χρήματα για να ενισχυθεί από τον νέο φορολογικό νόμο.
Της διέλαθε και της διέφυγε όμως της ΚΕΔΚΕ, να πάρει θέση για αυτό το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Είναι δηλαδή κοινωνικό δίκαιο αυτό το νομοσχέδιο το φορολογικό που θα εφαρμοστεί, ναι ή όχι;
Φαίνεται ότι θα συμφωνεί για να μην παίρνει θέση, με την φοροεπέλαση που ξεκίνησε, γιατί από εκεί θα βρεθούν τα λεφτά, από τα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα, γιατί ξέρετε, για φέτος στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας, πρέπει να εξοικονομηθούν δέκα δις. Για τα άλλα δύο χρόνια που έρχονται, το 2011 και το 2012, πρέπει να εξοικονομηθούν 15 δις.
Από πού θα βρεθούν όλα αυτά; Και συνυπολογίστε, λέει η ίδια η κυβέρνηση, ότι η ανεργία στο τέλος του έτους θα είναι ένα εκατομμύριο οι άνεργοι της χώρας και βέβαια περιμένουν και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Κατά τα άλλα η ΚΕΔΚΕ λέει και ψηφίζει κάθε φορά φορολογική αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους. Διαβάσατε πουθενά στον Καλλικράτη και στο πρόγραμμα των 123 θέσεων της κυβέρνησης, φορολογική αποκέντρωση χωρίς νέους φόρους; Γιατί δεν το γράφει η κυβέρνηση αυτό;
Συμφωνεί η ΚΕΔΚΕ με αυτά, εξακολουθεί να τα λέει; Τι λέει για το φορολογικό νομοσχέδιο;
Δεύτερο ζήτημα. Η δημιουργία των μεγάλων αυτών σχημάτων, έχει να κάνει με τη δυνατότητα που πρέπει να αποκτήσουν οι νέοι ΟΤΑ για να έχουν αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα, για να μπορούν να αναπτύσσουν συνεργασίες με μεγάλους κατασκευαστικούς, μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν κατά τα πρότυπα του κεντρικού κράτους να κατασκευάζουν έργα, υποδομές, κοινωνικές υπηρεσίες, με τη λογική των ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης.
Έτσι ο λαός τα έργα δεν θα τα πληρώνει ως φορολογούμενος, αλλά θα τα πληρώνει τώρα και ως χρήστης αυτά τα έργα, που δεν μπορεί να τα κάνει ο μικρός Δήμος, που δεν μπορεί να τα κάνει αυτή η Περιφέρεια που είναι τώρα. Πρέπει να γίνει μεγάλο το σχήμα για να μπορούν να μπουν δυναμικά όλοι αυτοί, αυτή η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία, για να κάνει όλα αυτά.
Παράδειγμα, οι δρόμοι. Δείτε τα διόδια πως στήνονται τώρα το ένα μετά το άλλο. Ανά 50 μέτρα και διόδια για να πάρουν και προκαταβολικά τα παίρνουν τα λεφτά, δεν τα παίρνουν αφού κάνουμε χρήση των δρόμων.
Τρίτο μεγάλο ζήτημα. Τα νέα μεγάλα σχήματα θα επιτρέψουν το κράτος να απομακρυνθεί από την παραγωγή και τη διαχείριση δημόσιων αγαθών, από την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, το νερό, την ενέργεια. Θα περάσουν ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διευρυμένη πλέον και ορισμένες στους ιδιώτες. Αυτό όμως το κράτος, το λιγότερο κράτος που λένε και δεν είναι έτσι, θα είναι το κράτος-στρατηγείο, το επιτελικό κράτος, που θα είναι πανταχού παρόν. Απλώς τώρα θα έχει άλλο, πολύ σοβαρότερο ρόλο. Θα ελέγχει την υλοποίηση των γενικών κατευθύνσεων στη βάση ενιαίων κανόνων και για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα. Θα έχει την εποπτεία όλων των κατάλληλων εποπτικών μέσων για να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση από αυτές τις πολιτικές.
Για αυτό και βέβαια δεν καταργείται η κρατική περιφερειακή πολιτική, θα υπάρξουν Περιφέρειες. Έλεγε ο κύριος Κουκουλόπουλος χθες να μην είναι επτά, να είναι δέκα τρεις. Το πρόβλημα αυτό είναι; Θα είναι λέω εγώ επτά. Θα λέτε εσείς θα είναι δέκα τρεις. Ο σκοπός γιατί θα είναι; Θα είναι για να είναι μπάστακες από πάνω, για να βλέπουν και τον ένα και τον άλλο βαθμό αν πάνε καλά.
Τέταρτο και τελευταίο. Οι αντιδραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα αφήσουν απέξω τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στον πυρήνα αυτού του προγράμματος σταθερότητας, είναι οι εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων, άρα και των 100.000 εργαζομένων περίπου που είναι στην Αυτοδιοίκηση. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, στο όνομα της κρίσης, θα σαρωθούν.
Η πρόσφατη ιστορία λέει και έδειξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν στυλοβάτης σε αυτά τα προγράμματα ελαστικών σχέσεων εργασίας. Σας θυμίζω: Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, σας θυμίζω εμείς ανοίξαμε το δρόμο για τη μερική απασχόληση. Μετά ζήσε οικογένεια με 600 €.
Κυβέρνηση, ΚΕΔΚΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων, ενώ ισχυρίζονται ότι φροντίζουν τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην πράξη κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την ανατροπή τους.
Τους απασχολεί η με κάθε τρόπο μείωση του κόστους εργασίας. Για αυτό προτιμούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αποφεύγουν όπως ο διάβολος το θυμίαμα για να μην κατοχυρώσουν οι εποχιακοί, οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα, μόνιμη και σταθερή εργασία.
Έχει γίνει σχεδόν κανόνας οι προσλήψεις συμβασιούχων και όχι μόνιμου προσωπικού. Το δε σύνολο των κοινωνικών προγραμμάτων, υλοποιείται από κάθε είδους συμβασιούχους. Το αμέσως επόμενο διάστημα χιλιάδες θα είναι οι εργαζόμενοι που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόλυσης και της υλοποίησης των θέσεων της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους.
Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας κύρια σε επιδοτούμενα προγράμματα και συμβασιούχους, στο σύνολο των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, είναι σχεδόν μόνιμο φαινόμενο.
Κλείνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να πω πως όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης θα προχωρήσει και σε αυτό συνηγορούν οι διαμορφωμένοι σήμερα συσχετισμοί σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες έβαλε σε πολλούς, όχι σε εμάς, δίλημμα: ή προχωρά η διοικητική μεταρρύθμιση ή πάμε σε εκλογές. Τόσο πολύ σοβαρό το θεωρεί το θέμα.
Εμείς σαν ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σας το είπαμε καθαρά από την πρώτη στιγμή ότι είμαστε κατά και επί της αρχής, ενώ εσείς, εννοώ οι παρατάξεις της ΚΕΔΚΕ, είστε όλοι βέβαια υπέρ επί της αρχής, με τις επιμέρους επιφυλάξεις και αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί.
Συνάδελφοι, στο χώρο του Συνεδρίου υπάρχει ένα έντυπο με τις θέσεις της παράταξής μας και τις προτάσεις για όλα τα σημαντικά προβλήματα που εξετάζει το Συνέδριό μας. Σας καλούμε να τις προμηθευτείτε και να τις μελετήσετε. Οι θέσεις μας αυτές βρίσκονται στον αντίποδα αυτών που μέχρι τώρα ψηφίζουν αυτό που κατά κόρον λέγεται οι σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου ή όπως μας είπε ο εκλεκτός συνάδελφος, ο κύριος Κοιμήσης, πλην Λακεδαιμονίων, οι οποίες όμως θέσεις και οι σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις των Συνεδρίων, δεν στάθηκαν ικανές να λύσουν και να απαντήσουν στα προβλήματα που ζει η Αυτοδιοίκηση. Τουναντίον, αυτά οξύνθηκαν περισσότερο και σε πολλές των περιπτώσεων παίρνουν δραματικές διαστάσεις.
Για εμάς αυτό έχει εξήγηση. Όσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του διοικητικού μηχανισμού αυτού του κράτους, που με τις πολιτικές του κάνει τους πολλούς φτωχότερους και τους λίγους πλουσιότερους, μην περιμένετε να φέρουν τα νέα σχήματα καλύτερες μέρες.
Αυτά θα υπηρετήσουν όλες τις αντικοινωνικές πολιτικές που υπαγορεύει το σύμφωνο σταθερότητας. Οι πολιτικές αυτές είναι που το επόμενο διάστημα θα προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις, θα βγάλουν τους εργαζόμενους στο δρόμο, θα απαιτήσουν, θα διεκδικήσουν και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα τους και μαζί τους.
Όσο για τις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι τώρα πλέον με αυτά τα σχήματα σε όλα θα είμαστε παρόντες με τα ψηφοδέλτιά μας, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, τις κοινωνικές συμμαχίες που θα οικοδομούμε στους καθημερινούς αγώνες με τους εργαζόμενους και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα δείξει εμπιστοσύνη και σε εμάς και θα μας ενισχύσει με πιο προωθημένες θέσεις στα νέα σχήματα.
Σας ευχαριστούμε".