Λέμας: Ο "Καλλικράτης" είναι μία πρόκληση... Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Την δική του άποψη καταθέτει για τον "Καλλικράτη" ο οικονομολόγος και πρώην αντιδήμαρχος Καρδίτσας Κος Ευάγγελος Λέμας. Όπως αναφέρει, ο πρώην αντιδήμαρχος, ο "Καλλικράτης" είναι μια πρόκληση αν και υπάρχουν και μελανά σημεία, ωστόσο είναι μια ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση, στηριζόμενη στους κατάλληλους ανθρώπους να προσφέρει στους δημότες της, υπηρεσίες, αντάξιες των σημερινών αναγκών.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κου Λέμα:
"Η διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι ένα τεράστιο εγχείρημα – στοίχημα θα λέγαμε, που εκτός από τις εγγενείς του δυσκολίες συμπίπτει και με την πρωτοφανή οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας.
Και αυτό το γεγονός δεν επιτρέπει πλέον αποτυχημένες προσπάθειες ή περιορίζει χαρακτηριστικά και τα περιθώρια αποτυχίας του εγχειρήματος. Ενός εγχειρήματος με μεγάλες φιλοδοξίες για την αναδιοργάνωση του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο όμως προσερχόμαστε «ελαφρά οπλισμένοι». Γιατί οι ρήξεις, οι τομείς, οι καινοτομίες και οι πρωτοπορίες με προοπτική την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα μιας δύσκαμπτης και γραφειοκρατικής διοικητικής μηχανής δεν γίνεται εύκολα χωρίς υποδομές και χωρίς οικονομική στήριξη, που από το Νομοσχέδιο δεν φαίνονται να εξασφαλίζονται.
Παρόλα αυτά, προσωπικά, δεν είμαι απαισιόδοξος. Πιστεύω ότι δίνεται ένα ερέθισμα, γίνεται μια αρχή, μια μικρή «επανάσταση», που μπορεί να αλλάξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (από κομματικά κριτήρια) στη διαμόρφωση των νέων Δήμων.
Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια που θα καθορίσει και την τύχη του κάθε Δήμου θα διαδραματίσουν, κατά τη γνώμη μου, δύο παράγοντες:
1) Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια αξιόλογων ανθρώπων, ικανών να διαχειριστούν και να αναλάβουν την τύχη και διοίκηση των νέων γιγαντωμένων δήμων, να εμπνευστούν, να βρουν δρόμους, να βρουν πόρους, να διαχειριστούν το ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς απολύσεις ή πρόσθετες δαπάνες. Εδώ ο ρόλος των νέων δημάρχων θα είναι καθοριστικός. Χρειάζονται δήμαρχοι μάνατζερ, επαγγελματικά καταξιωμένοι, με οικονομικές γνώσεις και διοικητική εμπειρία. Διαφορετικά πολλοί δήμοι θα κινδυνεύσουν.
2) Το μοντέλο διοίκησης των νέων Δήμων, που μοιραία συνδέεται σε γενικές γραμμές με
α) την οικονομική αυτοτέλεια (αναζήτηση πόρων, καινοτόμων παρεμβάσεων, ανάπτυξης κλπ)
β)τη σύγχρονη και αποτελεσματική διοικητική λειτουργία του Δήμου, με εξειδικευμένο προσωπικό – που πρέπει να αναζητηθεί από το υφιστάμενο – αξιοποίηση δυνατοτήτων, μηχανοργάνωση, ηλεκτρονική λειτουργία, εξοπλισμός, έλεγχος, παραγωγή έργου, συγκεκριμένες αρμοδιότητες, αξιοκρατικές επιλογές προϊσταμένων και υπευθύνων.
Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι μια πρόκληση, άσχετα με τις όποιες αντιρρήσεις μας. Η αποκέντρωση και οι νέες αρμοδιότητες είναι ένα άλλο γεγονός, όπως και οι τεράστιες δυσκολίες από τις ελλείψεις του νομοσχεδίου και τις αδυναμίες στήριξης από το κράτος.
Στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της εναπόκειται πλέον η επιτυχία ή αποτυχία της νέας αυτής μεταρρύθμισης".