Με επιτυχία η Ελληνογαλλική συνάντηση στο Μουζάκι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Προσυνεδριακή Ελληνογαλλική συνάντηση που διεξήχθη στο Δήμο Μουζακίου 26 και 27 Φεβρουαρίου στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου υποδοχής νέων πληθυσμών.
Το θέμα της συνάντησης των Αυτοδιοικητικών, Πανεπιστημιακών, Φοιτητών και Εκπροσώπων των Αναπτυξιακών Εταιριών της Χώρας μας και της Γαλλίας ήταν «Η συμβολή των αποδήμων στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών». Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι καθηγητές πανεπιστημίων κ.κ. Δημήτρης Γούσιος και Laurent Rieutort.
Για την πραγματοποίηση της συνάντησης επιλέχθηκε ο Δήμος Μουζακίου διότι, όπως αναφέρθηκε, παρουσιάζει μία αξιοπρόσεκτη αναπτυξιακή πορεία στην οποία μεγάλη συμβολή έχουν τα μέλη της διασποράς.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μουζακίου Κος Κωτσός αφού καλωσόρισε τις αποστολές των δύο πανεπιστημίων και τους ευχαρίστησε που επέλεξαν το Μουζάκι για την υλοποίηση αυτής της σημαντικής συνάντησης ανέφερε τα παρακάτω:
«Ο Δήμος Μουζακίου είναι ένας από τους 21 ΟΤΑ του Νομού Καρδίτσας που προέκυψαν από το νόμο 2535/97. Αποτελείται από 14 Δημοτικά Διαμερίσματα με έδρα την Κωμόπολη του Μουζακίου που ήταν Δήμος (ένας από τους 4 του Ν. Καρδίτσας) και πριν τις αναγκαστικές συνενώσεις.
Ιστορικά το Μουζάκι ήταν κοινωνικό, εμπορικό, πολιτιστικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής, αυτής του σημερινού Δήμου Μουζακίου, της περιοχής της Αργιθέας και ενός σημαντικού τμήματος της περιοχής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, όπως και ενός τμήματος του σημερινού Δήμου Ιθώμης.
Αυτόν το ρόλο κυρίως ευνόησε η στρατηγική γεωγραφική θέση του Μουζακίου, καθώς είναι η πύλη από τον κάμπο και τα αστικά κέντρα προς την ορεινή περιοχή της Αργιθέας και της Λίμνης Πλαστήρα. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραματίζει η κεντροβαρής του θέση ανάμεσα στα δύο αστικά κέντρα της περιοχής, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
Η περιοχή Μουζακίου και Αργιθέας, όπως σχεδόν όλη η ύπαιθρος χώρα στην Ελλάδα γνώρισε σημαντική πληθυσμιακή αφαίμαξη, ένεκα της αστυφιλίας που εκδηλώθηκε στη χώρα μας μετά τη δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ουσιαστική ερήμωση των ορεινών χωριών, η γήρανση του πληθυσμού και η ανάπτυξη ενός σημαντικού και καθοριστικού ανθρώπινου δυναμικού της διασποράς σ’ όλη την Ελληνική Επικράτεια και όχι μόνο.
Όταν το 2002 αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Μουζακίου, (έχοντας και την εμπειρία της διοίκησης του Δήμου Αργιθέας την περίοδο 1999 -2002) αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί ενιαία αναπτυξιακή ενότητα με την περιοχή της Αργιθέας, σχεδιάσαμε την ανάπτυξη όλης της περιοχής σε 6 βασικούς πυλώνες.
Συνολικά οι ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή μας τα τελευταία 7 χρόνια ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ΕΥΡΩ μέσα από την αξιοποίηση των διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως Αναπτυξιακός Νόμος, ΟΠΑΑΧ, LEADER κλπ. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια διαδραμάτισαν οι συμπολίτες μας τη διασποράς, καθώς η επαφή τους με την γενέτειρα «πατρίδα» είναι ιδιαίτερα έντονη, κυρίως μέσω των συλλόγων τους, που επιτελούν σοβαρότατο έργο».